1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖRÜŞMELER İYİ GİTMİYOR
GÖRÜŞMELER İYİ GİTMİYOR

GÖRÜŞMELER İYİ GİTMİYOR

Görüşmeler iyi gitmiyor.

A+A-

“ANAYASADA BİR VİRGÜLÜN BİLE DEĞİŞMESİ, DEĞİŞTİREMEME ÖZRÜNÜN KIRILMASI BAĞLAMINDA ÇOK ÖNEMLİ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, görüşmelerin çökmediğini, devam ettiğini, ama iyi de gitmediğini kaydetti.

Talat, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak ise, Anayasada bir virgülün bile değişmesinin, değiştirememe özrünün kırılması bağlamında çok önemli olduğunu ifade etti.

Ofisinden verilen bilgiye göre, 2. Cumhurbaşkanı Talat BRT’de katıldığı bir programda çeşitli konuları değerlendirdi.

Bir soru üzerine anayasa yapma veya değiştirme çalışmalarında uzlaşma kültürünün esas olduğuna dikkat çeken Talat, bu kültürün yerleşmesinin, Kıbrıs sorununun çözüm süreci ve sonrasında da son derece yararlı olacağını anlattı.

Geçici 10. madde ile ilgili görüşlerini de açıklayan Talat, bu maddenin de bir uzlaşma sağlanamaması nedeniyle gözden geçirilemediğini, ancak üzerinde büyük hassasiyet bulunan polis örgütünün sivil idareye bağlanması ile bu maddenin bir ilişkisi olmadığını belirtti.

GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Geçici 10. maddenin düzenlenmesinin mümkün olduğunu ancak kendi tercihinin Türkiye ile Güvenlik ve İşbirliği Anlaşmasının yapılması olduğunu söyleyen Talat, aksi halde bugünkü koşullarda, hem askerlik süresinin kısaltılarak asker sayısının düşürülmesini önermenin, hem de 10. maddeyi kaldırmayı istemenin ilginç bir çelişki yarattığını kaydetti.

AYİN SORUNU

Değirmenlik’te Maronitlerin ayin yapmasının engellenmesiyle  ile ilgili bir soru üzerine Talat, ayinin sonuna gelindiği bir aşamada engellemenin gerçekleştirildiğini öğrenince son derece üzüldüğünü belirtti ve “Bunu yapmakla gücümüzü mü gösterdik? Bize yakışan tolerans gösterip ayinin tamamlanmasından sonra gerekli uyarıları yapmaktı” dedi.

Eski bir Bakanlar Kurulu kararına göre ayinlerin yapılması için izin gerektiğini kaydeden Talat, şu sıralarda da kim başvursa izin verildiğine dikkat çekti ve muhatapların da buna saygılı olması ihtiyacı olduğunu belirtti. Talat, izin alma koşulunun gerekçesinin, güvenlik ve düzenin sağlanması ile ilgili olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Maronitlerin ayin yapacağını bölgenin Belediye Başkanının ve Din İşleri Dairesinin bildiğini belirten Talat, ayinin son on dakikasında iptal edilmesini çok yanlış bulduğunu, bu yolla, makamlar arasında koordinasyonsuzluk olduğunun tüm dünyaya ilan edildiğini söyledi.

Olayın azınlık haklarıyla ilgisi olmadığını, bildiği kadarıyla söz konusu Maronitlerin KKTC’de yaşamadıklarını söyleyen Talat, azınlık hakları üzerinde de durarak, bu hakların önemsenmesi gerektiğine ve anayasada yer almamasının da eksiklik olduğuna dikkat çekti.

“GÖRÜŞMELER İYİ GİTMİYOR”

Görüşmelerle ilgili Dışişleri Bakanı Nami’nin açıklamaları sorulan Talat, kendisinin de Nami’nin dediği gibi görüşmelerin iyi gitmediğini gözlemlediğini söyledi.

Cumhurbaşkanının açıklama yaparak görüşmelerin devam ettiğini söylediğini hatırlatan Talat, görüşmelerin çökmediğini, devam ettiğini, ama iyi gitmediğinin görüldüğünü kaydetti.

SEÇMEN DAVRANIŞLARI

Seçimlerle ilgili bir soru üzerine Talat, seçimlerde seçmen davranışlarını etkileyen birçok faktör olduğunu kaydederek, yerel yönetim seçimlerinde birincil faktörün insan ilişkileri olduğunu söyledi. Talat “Aksi taktirde batan belediyenin başkanı defalarca seçilmez” dedi.

Belediyeler açısından çevre temizliğinin mükemmel bir şekilde yapıldığının söylenemeyeceğini kaydeden 2. Cumhurbaşkanı, ancak kanalizasyon ve benzeri altyapıların geleceğe yatırım olduğunu ve bilinçli seçmenlerin, oy verirken bunları da göz önünde bulundurduğunu ifade etti.

“GİRNE BERBAT OLDU”

2009 yılında Eroğlu hükümetinin ilk aldığı kararın Girne’de apartmanlarda kat sınırını kaldırmak olduğunu belirten Talat, bu çerçevede kanalizasyon, trafik, su şebekesi kapasite sorunları yaratılarak geri dönülemez bir yola girildiğini kaydetti ve “Girne berbat oldu” diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.