1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖZLERİMİ KAPARIM KAÇAKLARA BAKARIM!
GÖZLERİMİ KAPARIM KAÇAKLARA BAKARIM!

GÖZLERİMİ KAPARIM KAÇAKLARA BAKARIM!

'Geri dönecek para bulamıyorlar!'

A+A-

KKTC’de kaçak yaşam süren üçüncü dünya ülkesi işçilerinin deport edilmesi devlete büyük bir külfet getiriyor. 5 Kaçak Vietnamlının ülkeden gönderilmesi 10 bin dolara mal olurken, bu nedenle kaçaklara göz yumulduğu öne sürüldü

Suna ERDEN

KKTC’de kaçak yaşam süren üçüncü dünya ülkesi işçilerinin deport edilmesi devlete büyük bir külfet getiriyor. 5 Kaçak Vietnamlının ülkeden gönderilmesi 10 bin dolara mal olurken, bu nedenle kaçaklara göz yumulduğu öne sürüldü

Kuzey Kıbrıs’ta son yıllarda üçüncü dünya ülkesinden gelen işçi sayısında artış olduğu belirtilirken, bu işçiler fabrika, sanayi, çiftlikler gibi iş alanlarında çok cüzi ücretlerle çalıştırılıyor.Kimleri işyerlerinin talebi ile ülkeye getirtilirken, kimisi de aracı denilen şahıslar tarafından “Avrupa Birliği toprağı ve bol iş imkanı” vaatleriyle ülkeye getiriliyor. Şu anda ülkede kayıt altında olan binlerce üçüncü dünya ülkesi işçisi bulunurken, birçok işçinin de kaçak bir şekilde ülkede kalmaya devam ettiği belirtiliyor. İsmini vermek istemeyen devlet kanadından bir yetkili, kimi zaman kaçak durumda olanların bütçe yetersizliğinden dolayı gözardı edildiğini öne sürdü. Yetkili, “Üçüncü dünya ülkesi vatandaşı olup kaçak olduğu tespit edilen şahısları göndermek pahalı bir işlem. Kişi başı en az 2 bin dolar para gerekiyor. Beş kaçak devlete 10 bin dolar yol masrafına mal oluyor. Böyle olunca da kimi zaman kaçaklara göz yumuluyor” iddiasında bulundu.

Konuyla ilgili görüşleri sorulan İçişleri ve Çalışma eski Bakanı, Akansoy, KKTC’de son dönemlerde çok ciddi bir kayıt dışılık oluştuğunu, denetimsizlikten dolayı ortaya çıkan bu duruma hükümet neden olduğunu ifade etti. Çalışma hayatında gerek turizm sektöründe gerekse diğer sektörlerde ciddi bir kayıt dışılık olduğunu, öğrencilerin sosyal yatırımları yapılmadan çalıştırılarak kaydeden Akansoy, ayrıca üçüncü dünya ülkesinden getirtilen işçilerin de ucuz emek gücüyle çalıştırıldığını dile getirdi.

GERİ DÖNECEK PARA BULAMIYORLAR

KKTC’ye çalışmaya gelip bir süre sonra işsiz kalanların geri dönecek parayı bulamadığını, bu şekilde tespit edilenlerin devlet bütçesinden ülkelerine gönderildiğini kaydeden Akansoy, şirketler aracılığı ile gelenlerin ise önceden yatırılan depozito parasıyla ülkeden gönderildiğini kaydetti. Akansoy, “Geriye dönecek parayı bulamayanlar ülkede kalmaya devam ediyor ve kayıt dışılık had safhaya ulaşıyor” ifadesini kullandı.

BU İŞ RANTA DÖNÜŞTÜ

Akansoy, Türkiye ile KKTC arasında çalışma hayatı ile ilgili imzalanan protokolle ilgili ciddi sıkıntılar da oluştuğunu, bu konuyu mecliste gündeme getirmelerine rağmen dikkate alınmadığını ifade etti. Akansoy, ”Çalışma Dairesi’nin yetkisinin zayıflatılarak özel şirketlerin işçi bulup getirmesini sağlayan uygulama nedeniyle mafyalaşma oluştu. Oysaki Çalışma Dairesi yasasında öncelikli olarak yerel iş gücünün değerlendirilmesi öngörülürken, KKTC’de ve TC’de mafyalaşan özel işçi büroları istediği gibi işçi getirerek büyük paralar kazanıyor ve bu işten rant sağlıyor” açıklamasında bulundu.

UCUZ İŞ GÜCÜ UĞRUNA

Dev-İş Başkanı Hasan Felek ise iş yaşamında üçüncü dünya ülkesinden gelen işçi sayısının gün geçtikçe arttığını ifade etti.Felek, “Eğer KKTC’de iş gücü açığı varsa gelsinler ancak bu işçiler açığı kapatmak için değil, ucuz iş gücü için ülkeye getirtiliyor”dedi. Felek, bu insanların çalışma yasalarına uymadan köle gibi çalıştırıldığını, aylarca ücretini alamayan işçiler olduğunu, kaçak duruma düşenlerin ise ülkelerine dönmeden kayıt dışı bir şekilde ülkede kalmaya devam ettiğini söyledi. Felek, ucuz iş gücü temini konusunun insan kaçakçlığına kadar dayandığını savunarak, “Burayı Avrupa birliği olarak tanıtıyorlar.Çok iyi iş imkanları olduğunu söylüyorlar.Bu insanları buraya getirmek için büyük paralar alıyorlar”açıklamasında bulundu.

Star Kibris

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.