1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNDEM YOĞUN...
GÜNDEM YOĞUN...

GÜNDEM YOĞUN...

CTP Milletvekili Tufan Erhürman Başkanlığında toplanan Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, gündemdeki; ‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’ni oy birliğiyle kabul etti.

A+A-

YASA ÖNERİSİ’NİN 3’ÜNCÜ OKUNUŞU 12 ŞUBAT ÇARŞAMBA GÜNÜ GERÇEKLEŞECEK

CTP Milletvekili Tufan Erhürman Başkanlığında toplanan Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, gündemdeki; ‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’ni oy birliğiyle kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi ‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’ni (Öneri Sahibi CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman) oybirliğiyle kabul etti.

Yasa önerisinin 3’üncü okunuşu 12 Şubat Çarşamba gün gerçekleşecek.

Komite toplantısına, UBP Milletvekili Ali Pilli, CTP/BG Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat, , DP/UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, CTP/BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ve Cumhuriyet Meclisi I. Derece Basın ve Dışilişkiler Memuru Evrim Önsav katılırken, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ ve DP Milletvekili Hüseyin Alanlı katılmadı.

Davetli olarak ise Başbakanlık’tan Asaf Şenol ve  Başsavcılık’tan Ergül Kızılokgil ile  Rana Kenanoğlu katıldı.

Oybirliğiyle kabul edilen;‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’
şöyle:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nın 19’uncu maddesinde özel hayatın gizliliği, 21’inci maddesinde de haberleşme özgürlüğü düzenlenmiştir.

Özel hayatın gizliliğini düzenleyen 19’uncu maddeye göre, “herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Adli soruşturmanın gerektirdiği istisnalar saklıdır”

Haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 21’inci maddeye göre ise,

“(1) herkes haberleşme özgürlüğüne sahiptir.

 (2) Haberleşmenin gizliliği esastır. Yasanın gösterdiği durumlarda mahkeme veya yargıç tarafından verilmiş bir karar olmadıkça, bu gizliliğe dokunulamaz”.

Anayasa, bu iki özgürlük açısından, tamamen özel ve istisnalar hariç olmak üzere, müdahaleye kapalı bir alan yaratmaktadır. Anayasa’daki bu düzenlemelerin doğal sonucu, yasa koyucunun çıkaracağı yasalarla özel hayatın, aile hayatının ve haberleşmenin gizliliğini koruma altına alması ve bu alanlara hukuka aykırı bir biçimde müdahale edenlerin tabi olacağı cezaları düzenlemesidir.

Günümüzde, özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kişilerin özel hayatlarına, aile hayatlarına ve haberleşmenin gizliliğine müdahale 15-20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak kadar kolaylaşmış, bu alandaki müdahalelerin yasaklanmasına, caydırılmasına ve cezalandırılmasına duyulan ihtiyaç daha da yoğun bir biçimde hissedilmeye başlanmıştır.
Buna karşın, Ceza Hukuku alanındaki mevzuat, teknolojide bu gelişmelerin yaşanmadığı dönemde düzenlenmiş olması sebebiyle, bu alandaki ihtiyaca cevap veremez durumdadır.

Bu Yasa’nın amacı, modern hukukta özel yaşamın, aile yaşamının ve haberleşmenin gizliliği alanında yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna yansıtılması ve Anayasa’nın 19’uncu ve 21’inci maddelerinde sözü edilen hak ve özgürlüklerin korunmasının sağlanmasıdır. “    

TAK

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.