1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS'A FRANSA ROL BİÇİYOR
GÜNEY KIBRIS'A FRANSA ROL BİÇİYOR

GÜNEY KIBRIS'A FRANSA ROL BİÇİYOR

GÜNEY KIBRIS'A FRANSA ROL BİÇİYOR

A+A-

Fransa’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Jean-Luc Florent Güney Kıbrıs’ın, hidrokarbon üretimi, ihracatı ve naklinde “rol sahibi olacağı” öngörüsünde bulundu.

Fileleftheros gazetesine konuşan Büyükelçi Florent, Fransa’nın her zaman Doğu Akdeniz’le çok ilgilendiğini belirterek, bölgede önemli stratejik, ekonomik ve siyasi çıkarları, ayrıca buradaki devletlerle güçlü ilişkileri bulunduğundan bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Güney Kıbrıs’la siyasi, kültürel, askeri ve ekonomik düzeyde ikili ilişkiler geliştirdiklerini de ifade eden Florent, bu ilişkilerin sadece devletler düzeyinde olmadığına dikkat çekerek, Fransız ve Güney Kıbrıs halklarının ilişkilerinin çok eksilere dayandığını ve bunun devamı için teşviklerde bulunmayı arzuladıklarını söyledi.

Florent, Güney Kıbrıs’ta Total ve Carrefour, Societe Generale ve Leroy Merlin gibi diğer Fransız özel şirketlerin bulunduğundan da söz etti.

Hedefin, ilişkilerin da çok gelişmesi olduğunu belirten Florent, Total’in faaliyetlerinin artmasının buna önemli katkıda bulunacağından kuşkusu olmadığını dile getirdi.

Levanten havzasında keşfedilen önemli hidrokarbon stoklarının bölgenin jeopolitiğine önemli ve sürekli etkilerinin olacağına dikkat çeken Florent, Ukrayna’daki krizin, enerji ikmal kaynaklarının değişmesinin Avrupa için olan önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Bu görüşten yol çıkarak, Güney Kıbrıs’ın, mevcut aşmada rezervlerin tam büyüklüğü bilinmese de gerek Avrupalı üretim ve ihracat ülkesi olarak, gerekse hidrokarbon nakil ülkesi olarak bu kaynakların yükseltilmesinde önemli bir rol oynaması gerekeceğine işaret etti.

Enerji güvenliğiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta Fransa’nın jeostratejik öneme sahip bir bölge olan Doğu Akdeniz’in güvenliğine büyük önem verdiğini vurgulayarak, Total’in Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde “yasal” araştırmalar yapmasının, bu alandaki dikkatlerini daha da güçlendirdiğini söyledi.

Bazı sorular üzerine Kıbrıs sorununun çözümü konusunda “Bugün olmayacak da ne zaman olacak” ifadelerini kullanan Florent, bölünmüş bir adanın mevcut durumunun çağ dışı olduğunu ve herkesin kaybeden pozisyonunda olduğunu savundu.

TAK

Florent, ayrıca Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye’nin oynayacağı rolün öneminden de bahsetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.