1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY'DE TÜRK MALLARININ SATIŞI ARTIYOR!
GÜNEY'DE TÜRK MALLARININ SATIŞI ARTIYOR!

GÜNEY'DE TÜRK MALLARININ SATIŞI ARTIYOR!

'Türk malları' devlet sırrı!

A+A-

 

Rum İçişleri Bakanı Hasikos, güneydeki Türk mallarının satışında artış olduğunu söyledi ama rakam açıklamadı

Rum İçişleri bakanı Sokratis Hasikos, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun isteği üzerine, 2014’te satışı yapılan Türk mallarıyla ilgili bir rapor hazırladı. Ancak ‘devlet sırrı’ olduğu gerekçesiyle rakam vermedi.

1974-2013 yıllarında Güney Kıbrıs’ta 3 bin 580 dönümlük Türk arazisinin satıldığını anımsatan Fileleftheros gazetesi, bu yıl içindeki satışlarda artış olduğunu, ancak Hasikos’un rakam vermekten kaçındığını açıkladı.

Bu arada güneydeki hali araziler ya da Kıbrıs Türk topraklarını eken çiftçilerle ilgili yeni şartlar belirlendi. Buna göre, AB yardımı almak isteyenlerin, ekim yapılan arazilerle ilgili kira sözleşmesini öncelikle Rum hükümetine sunmaları gerekiyor.

Yıllardan beri birçok çiftçinin bir kuruş kira ödemeden hali araziler ve Kıbrıs Türk topraklarında ekimler yaptığını bildiren gazetesi, kararın on binlerce dönümlük toprağı etkileyeceğini ve devletin de gelir elde edeceğini kaydetti.

Hasikos’un Rum Tarımsal Ödemeler Örgütü’ne (KOAP) gönderdiği mektupla 2015 yılından itibaren kararlaştırılan yeni politikayı izlenmesi ve hali arazi ya da Kıbrıs Türk mallarını eken çiftçilerden sözleşme istemesini bildirdiğini aktaran gazete, kira sözleşmesinin getirilmemesi durumunda başvurunun reddedilmiş olacağını belirtti.

Öte yandan KKTC’deki hali arazilerin 551 bin dönüm, Rum tarafında ise bir milyon 165 bin olduğunu savunan gazete, Güney Kıbrıs’ın topraklarının yüzde 3-4’ünün ara bölgede bulunduğunu savunarak buralarda da ekim yapıldığını belirtti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.