1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAFTA SONU DİYE KAN BAĞIŞI YAPILAMIYOR!
HAFTA SONU DİYE KAN BAĞIŞI YAPILAMIYOR!

HAFTA SONU DİYE KAN BAĞIŞI YAPILAMIYOR!

Hafta sonu diye kan bağışı kabul edilmiyor!

A+A-

Eniz Orakcıoğlu

Ülkemizde yaşayan Thalassaemia hastaları, ihtiyaç duyulduğunda kan bulamamak ve yasa olmasına rağmen istihdam sağlanmamasından dolayı zorluklar yaşamaya devam ediyor. Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdamYasası’nın uygulanmaması nedeniyle hayatlarını idame ettirme konusunda problem yaşayan thalassaemia hastaları, bütün bunların yanı sıra zaman zaman ilaç ve malzeme konusunda da eksiklik yaşıyor.

Kan eksikliğinin sadece thalassaemia hastaları için sorun olmaktan çıkıp, ülke genelinde yaşanan bir problem olduğunun altını çizen Thalassaemia Derneği Asbaşkanı Ahmet Varoğlu, Yeni Bakış gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

“Geçici çözümler üretildi”

Gelmiş geçmiş sağlık bakanlarının sadece geçici çözümler ürettiğini, oysa ülkenin kalıcı çözümlere ihtiyacı olduğunu ifade eden Ahmet Varoğlu; “Bu sorun tüm toplumun sorunu ve ihtiyacı olan bir sorundur. Sürekli kan bağışı çağrısı yaparak bu konudaki eksikliğe dikkat çekiyoruz.Ancak yıllardır çözülemiyor.Çünkü gelmiş geçmiş Sağlık Bakanlıklarımız köklü çözüm ve tedbirler almayıp sadece geçici çözümlerle çareler aramaktadırlar. Bu sorunu çözebilmek adına Kan Bankamızın daha da geliştirilmesi ve personelin artırılması gerekmekte, gezici ekiplerin çoğaltılması şarttır. Bunların olması için de planlı programlı Kan Bağış günleri düzenlenmeli, köylere, üniversitelere gidilmeli, tabii ki bunun için bir birim kurularak bu yönde çalışmalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Cumartesi ve Pazar kan bağışı alınmamasıkabul edilebilir değil”

Toplumsal farkındalık ve bilincin artırılması gerektiğini kaydeden Ahmet Varoğlu, bunun sağlanabilmesi için Sağlık ve Eğitim Bakanlıkları’nın seminerler vererek daha duyarlı bir toplum oluşturulabileceğini ifade etti.

Varoğlu Yeni Bakış için yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Sürekli kan stoklarmızın dolu olması her arayanın ihtiyacı kadar kan bulabilmesi için öncelikle halkımızın bu konuda bilinçli olup daha fazla kan bağışı yapmaları gerekmektedir.Tabi ki bunun olması için Sağlık Bakanlığı’nın, belki Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda eğitimler verip farkındalık yaratması gerekmektedir. Yine bakanlıkların kan bağışlarının artırılması için gönüllü kan bağışçıları bulup kayıt altına alması ihtiyaç olmadan düzenli olarak onların kan bağışına çağrılması gerekmektedir.Ancak Cumartesi saat 14.00’den sonra ve Pazar günleri kan bağışı kabul edilmemektedir bu da kabul edilebilir bir durum değildir.”

“Doktorumuzun merkezden alınması kabul edilemez”

Hastaların doktor sıkıntısı da  yaşadığından bahseden Varoğlu, “Thalassaemia merkezimizde kadrolu Dr. Begüm Sadıkoğlu’nun Merkezden alınarak başka servislerde nöbete gönderilmesi ile ilgili tedaviler etkilenmektedir. Onun yokluğunda Kan transfüzyonları yapılamamakta Thalasaemialıların rutin kontrolleri yapılamamaktadır. Doktorumuzun merkezden alınmasını  kabul edilecek bir durum değildir çünkü kronik hastalıklarda konunun uzmanı tarafından kesintisiz devam etmelidir” şeklinde konuştu.

“Yasa uygulanmıyor”

Kan eksikliği sorununun yanında Thalassaemia hastalarının diğer bir problemlerinin istihdam sorunu olduğunu vurgulayan Varoğlu, “Çünkü ülkemizde uygulanmayan Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası vardır. Bunların yanında bir diğer sorunumuz ise zaman zaman yaşadığımız ilaç ve malzeme eksikliğidir” diye konuştu.

“Sürekli değişen hükümetler çözümleri sekteye uğratmakta”

Varoğlu, sözlerine şu şekilde son verdi; “Hükümetin sorunlarımızla ilgili bakanlıklara (Sağlık , İçişleri , Çalışma ) zaman zaman ziyaretler gerçekleştirip sorunlarımızın çözümü yönünde taleplerde bulunmaktayız ancak bu sorunları takip edip çözümlerini beklerken sürekli değişen hükümetler ve Bakanlıklar bu çözümleri sekteye uğratmaktadır.”

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.