1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HALK HUZURSUZ
HALK HUZURSUZ

HALK HUZURSUZ

Halk huzursuz

A+A-

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melek Esendağlı, köy yoluna bırakılan uyuşturucu maddeyi kız arkadaşıyla almaya giden Nijeryalı Abdullah Shehu El Yakub’u 5 yıl hapse mahkum etti. Kararı açıklayan başkan Esendağlı dikkat çekti:

Sedef BOŞNAK

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, uyuşturucu suçlarındaki artışa dikkat çekerek toplum huzurunu bozan, toplumda kaygı yaratan konu suçların önlenmesi gerektiğini belirtti.

“Ülkede halkı ciddi boyutlarda rahatsız eden uyuşturucu sorunu mevcuttur” diyen Esendağlı, bu tür suçların artarak yaygın hale geldiğine dikkat çekti.

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, Ekim 2015’te, Muratağa-Sandallılar ve Şehitler köyü yol kavşağına bırakılan uyuşturucu maddeyi kız arkadaşıyla almaya gelen Nijeryalı Abdullah Shehu El Yakub ile ilgili karar açıklandı.

Mahkeme, 599 miligram 450 miligram ağırlığındaki sentetik canabionid türü uyuşturucu maddeyi alıp tasarruf ettikten sonra polis tarafından suçüstü tespit edilen ve “tuvalet için durdum” iddiasıyla aleyhindeki ithamları reddeden Nijeryalı Abdullah Shehu El Yakub’u 5 yıl cezaya çarptırıldı.

Nijeryalı Abdullah Shehu El Yakub’u aracıyla olay yerine getiren Kazakistan uyruklu Kazakistanlı Dana Kapzhaparova ise, konu maddeyi alıp tasarruf etmekten suçsuz bulundu.

Kapzhaparova’yı, erkek arkadaşıyla kaldıkları evde iki bel çantası içerisindeki toplam 59 miligram uyuşturucu madde tasarrufundan itham eden mahkeme, Avukat Emre Kadri’nin talebi üzerine, üniversite öğrencisi genç kızı, Denetimli Serbestlik Yasası’nın hükümlerinden faydalandırdı ve serbest bıraktı.

Yaklaşık 15 aydır hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde karar gününü bekleyen Dana Kapzhaparova, 1 yıl süresince yasa hükümlerinden faydalandırılacak.

Karar oturumunda, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Ahmet Özlemler, sanıklar, Abdullah Shehu El Yakub'u temsilen Avukat Sinan Şemiler, Dana Kapzhaparova'yı temsilen de Avukat Emre Kadri ve Avukat Batur Sağlamer hazır bulundu.

Ciddi tehdit

Nijeryalı Abdullah Shehu El Yakub aleyhine oy birliğiyle alınan kararı açıklayan heyet başkanı Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı açıkladı.

Kararında önemli hususlara vurgu yapan Melek Esendağlı, son zamanlarda halkı çok ciddi boyutta rahatsız edip özellikle genç nesiller açısından büyük tehlike yaratan uyuşturucu suçlarının önüne geçilmesi için yargının gerekli duyarlılığı ve kararlılığı göstermesi gerektiğini söyledi.

“Ülkede halkı ciddi boyutlarda rahatsız eden uyuşturucu sorunu mevcuttur” diyen Esendağlı, bu tür suçların artarak yaygın hale geldiğine dikkat çekti.

Faaliyet raporlarından hareketle, uyuşturucu suçlarının KKTC’de son yıllarda oldukça yaygın hale gelen suç türlerinden biri olduğunu kaydeden başkan, konu suçları işleyen kişilere ceza verilirken, ağırlık verilmesi gereken en önemli ilkenin kamu menfaatinin korunması ilkesi olduğunu sözlerine ekledi ve şöyle konuştu:

“Uyuşturucu maddenin türü ve miktarı ne olursa olsun kamu sağlığını ciddi olarak tehdit eder. Uyuşturucunun, tüm aile fertlerini ve özellikle genç neslin geleceği açısından büyük tehlike arz ettiği ortadadır. Birçok adi suça basamak teşkil edip, toplumu moral yönden çökerten uyuşturucu suçlarının önlenmesi için yargı gerekli duyarlılığı ve kararlılığı göstermekle yükümlüdür. Yargının bu tür suçları hafife alması düşünülemez. Uyuşturucu suçlarının çok basit gerekçelerle hafife alınması, ciddiye alınmaması toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit edilmesine ve bu bağlamda toplumda büyük tahripler yaratılmasına da zemin hazırlayacaktır. Bu açıkça ortadadır”

“Hafifletici faktörlere fazlaca ağırlık verilmemeli”

Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, kamu yararının çok ağır bastığı bu tür suçlarda hafifletici faktörlere de fazlaca ağırlık verilmemesi gerektiğine değinerek, şöyle dedi:

“Bu tür davalarda uyuşturucunun türü ve miktarı, sanığın konu suçları işleyiş şekli konu suçtaki rolü de ceza tayininde büyük önem taşır. Uyuşturucu müptelası olduğu için sırf kendi ihtiyaçları için tasarruftan mahkum olan ile uyuşturucu maddeyi başkasına temin etmeyi tevessül eden veya uyuşturucunun ticaretini yapan, ihraç eden kişinin ceza takdirinde aynı tutulmaması gerekir. Bu kişilere ağır ve etkin cezalar verilmeli”.

“Zararlı”

Melek Esendağlı, sentetik cannabionid türü maddenin eroin türü uyuşturucu maddelerle aynı kapsama alındığını söyledi ve devam etti:

“Konu madde kimyasal yolla elde edilip, sentetik bir uyuşturucudur. İnsan sağlığına zararı, bedensel hasar bırakma etkisi en ağır olan uyuşturucu grubundandır. Nitekim bilimsel araştırmalar ortaya koymuştur ki, konu madde kullanımı doğrudan beyin hasarına ulaşmakta ve bu hasar somut olarak otopsi görüntüleriyle ortaya konabilmektedir.

Konu madde 599 miligram 450 miligram olarak tartılmıştır. Bu miktar, şahsi kullanım için kabul gören miktarların kat ve kat üzerindedir. Şahsi kullanım olarak kabul edilemeyecek külliyatlı bir miktar olduğu aşıkardır. Bu miktardaki kişisel kullanım için tasarruf edinildiğinin düşünülmesi de olanaklı değildir. Sanık iki çanta içerisinden toplam 59 miligram tütünle karışık uyuşturucu maddeyi tasarruf etmekten de suçlu bulunmuştur”.

“Bağımlılık, diğer suçlara geçişte basamak”

Nijeryalı sanığı itham edildiği davalardan suçlu bulup mahkum ettiklerini söyleyen Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, “uyuşturucu madde alma ve tasarruf” suçunun yasada 18 yıla kadar hapislik cezası öngören ciddi, vahim, ağır ve yaygın suçlar olduğunu söyledi.

Esendağlı, toplum huzurunu bozan, toplumda kaygı yaratan konu suçların önlenmesi gerektiğini belirterek, yaygın hale gelen konu suçların önlenmesi gerektiğini söyledi, tüm durum ve şartları değerlendirdikten sonra, kamu menfaatinin korunması ilkelerine ağırlık vererek, sanığa verilebilecek en uygun cezanın hapislik olduğuna kanaat getirdi.

Melek Esendağlı, sanığı, oy birliğiyle 5 yıl hapse mahkum etti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.