1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HALKI YAĞMUR KORKUSU SARDI
HALKI YAĞMUR KORKUSU SARDI

HALKI YAĞMUR KORKUSU SARDI

Halk endişeli sel için özel kıyafet aldılar!

A+A-

Taşkınköy sakinleri ile sanayi bölgesi işletmecileri, su baskınlarına karşı yetkililerin ciddi tedbir almadığını iddia ediyor

Başkent Lefkoşa’yı yağmurların başlamasıyla birlikte yine korku sardı. Son yıllarda en fazla sel mağduru olan Sanayi Bölgesi ve Taşkınköy sakinleri yetkililerin bugüne kadar bu konuda hiçbir önlem almadıklarından yakındı.

Bölgede yaşayanlar ile işletme sahipleri, yetkililerin gerek rögarların temizlenmesi; gerekse yağmur suları ile ilgili hiçbir önlem almadıklarını ifade etti. Rögar içlerinin toprak, cam şişe ve pisliklerle dolu olduğunu ifade eden sanayi bölgesindeki işletme sahipleri ilk yağacak yağmurların yine aynı baskın görüntülerini ortaya çıkarmasından endişe duyuyor.

Taşkınköy Muhtarı Derviş Dizliklioğlu, gerek belediye, gerekse hükümete gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı.

Birçok vatandaşın bu konuda kendisinden yardım istediğini anlatan Dizliklioğlu, “Hatta bazı vatandaşlar evlerinin önündeki giriş kısmına 60 santimetre yüksekliğinde bent çekti. Bazıları ise evini satılığa çıkardı veya kiralayıp başka bir bölgeye taşındı” dedi.

Doktoroğlu işletmesinin ön kısmına yapılan çalışmanın ne kadar faydalı olup suları aktaracağını bilmediklerini anlatan Dizliklioğlu, şöyle konuştu:
“Ancak, bize hiç kimse bilgi vermediği için o borunun nereye çıktığını bilmiyoruz. Denize mi çıkar, dereye mi dökülür bilmiyoruz. Vatandaşın direkt muhatabı biz olduğumuz için bize gelip derdini söylüyor. Ancak onlara cevap bulamıyoruz. Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu çok iyi niyetli biri. Bir şeyler yapmaya çalışıyor. Birkaç kez gelip burayı gördü ve köklü çözüm bulunacağını söyledi. Ancak, işin ucu paraya dayandığı için bir şey olmuyor.”

Evini 4-5 kez basan insanların ya evlerini kiralayıp başka bölgeye taşındığını ya da satılığa çıkardığını ifade eden Dizliklioğlu, evin su aldığını herkes bildiği için evlerin de satılmadığını söyledi.
  
KKTC’yi savaştan yeni çıkmış Beyrut’a benzetiyorlar
Sanayi bölgesinde işletmesi olan Ömer Özgü, bölgeye yağmur yağar yağmaz şirketin önüne kum torbaları dizmeye başladıklarını söyledi.

Bir zamanlar bölgeye yeni taşındıkları zaman ürün stoku olan depolarına sel suyu girdiğini ve sigorta olmasından dolayı zararı karşılayabildiklerini kaydeden Özgü, “Ancak, şimdi yetkililer gelip hasar tespiti yapsa bile gerisi gelmiyor. Bu yüzden biz sel sularına karşı kendi önlemimizi alıyoruz” dedi.

Şirketin önünden geçen rögar olduğunu ancak hiçbir zaman bu rögarın temizlenmediğini anlatan Özgü, “Sizin önünüzde kapağı açtık. Gördüğünüz gibi içi çamur, cam şişe ve pisliklerle dolu. İlgilenen yok” dedi.

Hollanda’dan misafirleri geldiğini ve çöpleri görmesinler diye kendilerini çöp olmayan bölgelerden geçirmek için bin bir cambazlık yaptıklarını ifade eden Özgü, gelen konukların kendilerine, “Burası ayni savaştan yeni çıkmış Beyrut’a benziyor” dediğini de söyledi.

“Sel için özel giysiler aldık”
Sanayi bölgesinde çalışan Kamil Özberenk ise yetkililerin sanayi ile Taşkınköy’ün sel sularına yenik düşmemesi için Doktoroğlu işletmesi yanında bir çalışma yaptığını, bunun sonucunun ancak yağmur yağdığı zaman anlaşılacağını ifade etti.

Sel için özel kıyafet aldıklarını anlatan Özberenk, “Hiç unutmam bir Pazar yağmur yağıyordu. Arkadaşlarla anlaştık ve çalıştığımız yeri su basacak korkusu ile iş yerine gelerek kapı önlerine kum torbalar yerleştirdik. İşte böyle bir ülkede yaşıyoruz. Üretici yağmur isterken bazı kesim ise sel sularından korktuğu için yağmur istemiyor” dedi.

60 santim beton döktüler
Taşkınköy bölgesinde evini sürekli su bastığı için öğrencilere kiralayıp evden taşınan bir vatandaş, evinin giriş kapısına 60 santim yüksekliğinde beton döktürdü.

Evde oturan öğrenciler ise iki haftadır eve taşındıklarını kaydederek, “Biz bir şey bilmiyoruz. Sadece geldiğimizde ev sahibi evin önünü betonla döktüğünü gördük. Biz de eve garaj kapısından girip çıkıyoruz” dedi.     

Önlemler alınıyor
Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana yaklaşan kış ayı nedeniyle Kaymakamlığın gerekli önlemleri alacağını söyledi.

Dana, bir iki gün içerisinde bölgedeki tüm derelerin gözden geçirileceğini ve sıkıntılı yerlerde önlem alınacağını kaydetti.

Belediye sel baskını olan yerlerde ihaleye çıkıyor
Lefkoşa Türk Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, başkentte yağmur sularından dolayı sel basan bölgelerde ihaleye çıkılacak.

Belediyenin bayındırlık şubesi yetkilileri, Lefkoşa’da yağmur sularının biriktiği Taşkınköy trafik ışıkları, Kemal Aksay Caddesi’nde kaldırım drenaj ihalesine çıkacaklarını belirtti. Ayni yetkili, ciddi yağmur suyu olan yerlerde kalıcı şekilde sorunu çözmek için çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Sanayi bölgesindeki Doktoroğlu civarına yığılan suyun dereye aktarımı için bölgeye bir kanal yapılacağını ifade eden yetkili, “Bu konuda gerekli tasarım yapıldı. Betonarme kanal ile suyun dereye aktarılması sağlanacak. Çünkü mevcut boru küçük ve yetersizdir” dedi.

Yetkili, bölgelerdeki su kanallarının temizlenmesinin rutin olduğunu ve bu konudaki temizleme çalışmalarının ise başladığını da kaydetti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.