1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAMİTKÖY’DE ÇİFTE TEHLİKE
HAMİTKÖY’DE ÇİFTE TEHLİKE

HAMİTKÖY’DE ÇİFTE TEHLİKE

Hamitköy’de çifte tehlike

A+A-

Hamitköy’de Cemsa Ltd. tarafından inşa edilen apartmanlardan sokağa taşan lağım suları bölge halkının sağlını tehdit ediyor. Üzeri açık septik kuyular ise ölüm saçıyor.

 Duygu ALAN

Hamitköy’de 7 yıl önce Cemsa Ltd. tarafından inşa edilen apartmanlarda lağım sorunu halen çözümlenemedi.


Apartmanlardan sokağa taşan lağım suları bölgedeki halkın sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Sitede tehlike saçan bir diğer unsur ise hemen her adım başı var olan septik kuyuların üzerlerinin açık olması.
Cemsa Evleri sakinleri, yıllardır maruz kaldıkları sorun nedeni ile artık isyan noktasında.

Kokudan durulmaz
Cemsa Evleri’nden taşarak sokağı yıkayan lağım suları çeşitli salgın hastalıklara davetiye çıkarırken etrafa yaydığı kötü koku, adeta nefes aldırmıyor.
Site sakinleri, kötü koku sebebi ile balkon keyfi yapmak şurada dursun camlarını bile açamıyor.
Lağım sularının yaydığı kötü koku, yaz aylarında sıcak havanın da etkisi ile daha dayanılmaz bir hal alıyor.

 Kuyular derin ve tehlikeye açık
Cemsa Evleri’ndeki septik kuyularının üzerinin açık olması bölgede başka bir tehlike unsuru. Derin, içerisi lağım atıkları ile dolu olan bu kuyulardan sitede adım başı var ve hiçbirinin üzeri olması gerektiği gibi kapatılmış değil.
Olası tehlikeye karşı bölge halkının çeşitli maddelerle üzerini örtmeye çalıştığı kuyular özellikle sitede ikamet eden çocukları tehdit ediyor.

Site yolu ayrı bir sorun
Lağımı, kuyusu, kokusu derken sorunlar yumağı haline gelen Cemsa Evleri’nde yol sorunu da dikkat çekiyor.

Site yolunun asfaltlanmamış olması yolu kullanan sürecilerin araçlarına hasar veriyor. Patika yolu aratmayan site yolu, yazın toz toprak kaldırırken, yağışlı günlerde çamur deryasına dönüşüyor.

Seslerini duyuramadılar
Hepsi isyan ediyor ama seslerini bir türlü duyuramıyor.
Cemsa Evleri sakinleri, sitede yaşanan sorunları defalarca yetkililere anlatmış olmasına rağmen çözüm bulamadı.

Cemsa Evleri’nde yıllardır süre gelen altyapı sorunu yazılı ve görsel basında da birçok kez kamuoyuna duyuruldu ancak yine bir sonuç alınamadı.

Bölge halkı isyanda
Cemsa Evleri sakinleri yaşanan sorunların yetkililer tarafından görmezden gelinmesine isyan etti.

Site sakinleri, “Biz yetişkinler bir şekilde hem lağım sularından hem de üzeri açık lağım kuyularından kendimizi koruyabiliriz ama çocuklarımız ciddi tehdit altında. Sokağa taşan lağım suları bir sürü hastalık riskini de beraberinde getiriyor. Etrafa yaydığı kötü koku ise zaten nefes aldırmıyor. Kuyuların üzerini kendimizce kapatmaya çalışıyoruz ama yeterli bir önlem değil. Bu kuyular derin ve içerisinde lağım atıkları var. Sitede ikamet eden çocuklardan biri bu kuyulardan birine düşse asla kurtulamaz” dedi.
“Defalarca hem belediyenin hem polisin hem de ilgili müteahhit firmanın kapısını çaldık, yetkililere sorunları aktardık ancak sesimizi kimseye duyuramadık” diyen site sakinleri, “Çare üretilmesi için ölüm mü yaşanması lazım” diye isyan etti.

LTB: Gerekli önlemler alınacak
Lefkoşa Türk Belediyesi Kanalizasyon Şube Sorumlusu Taibe Efe Çeliker, Cemsa Evleri’nde ikamet eden vatandaşların şikayet ve ihbarı üzerine önceki gün bölgeye giderek sorunu yerinde incelediklerini ve bu bir iki gün içerisinde gerekli önlemlerin alınıp, çalışmaların yapılacağını belirtti.

Taibe Efe Çeliker, “Bazı teknik detaylardan ötürü Cemsa Evleri’ne şuan için bir kanalizasyon götürmemiz söz konusu değil ancak yerinde de inceleyip tespit ettiğimiz üzere bölgedeki çevre ve insan sağlığı tehdidi de kabul edilebilir değil. Bu bağlamda Belediye Başkanımızın da onayı ile bu bir iki gün içerisinde söz konusu kuyulara kapak yapılacak, belirlediğimiz üç noktadan vidanjör ile lağım çekilecek ve kireçleme yapılacak” dedi.

LTB Kanalizasyon Şube Sorumlusu Taibe Efe Çeliker, lağım kuyularının sürekli olarak çekileceğini ve gerek bu hizmetlerin gerekse kuyu kapakları, kireçleme gibi diğer çalışmaların bedelinin ise saat sahiplerinin faturalarına ekleneceğini açıkladı.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum