1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAPİSTE, İNSAN ÖLDÜRMEYİ ÖĞRENDİM!
HAPİSTE, İNSAN ÖLDÜRMEYİ ÖĞRENDİM!

HAPİSTE, İNSAN ÖLDÜRMEYİ ÖĞRENDİM!

Hapiste, insan öldürmeyi öğrendim!

A+A-

Güneyden bir araç çalıp kuzeye geçiren Ali Akçam'a 20 ay, Hasan Aknergiz'e 15 ay, Savaş Yıldız ve Umut Gül'e ise 30'ar ay hapis cezası verildi

Emine UYSAL

Gaziler bölgesinden Güney Kıbrıs’a geçip, bir oto galerinin önünde park halindeki Mitsubishi Lancer Evo 4 model aracı sirkat ederek, kuzeye geçiren Ali Akçam'a 20 ay, Hasan Aknergiz'e 15 ay, Savaş Yıldız ve Umut Gül'e ise 30'ar ay hapis cezası verildi.

Sanık Ali Akçam, dava kararını beklerken duruşma salonunda isyan etti. 24 yaşındaki Akçam, "6 ayrı cinayet mahkumu ile aynı koğuşta kalıyorum. Cezaevinde ıslah olmak mı? Cinayet mahkumları bana, soğukkanlılıkla nasıl adam öldürdüklerini anlatıyorlar. Yatağında uyuyan insanların kafalarına nasıl ateş ettiklerini detaylarıyla anlatıyorlar. Nasıl öldüreceğimi öğreniyorum. Birini öldürmek artık daha kolay geliyor. Çocuk yaşta bir suç işledim ben, hayatım karardı. Mağusa’da işe girdim, iki ay sonra gazetede haberimi gören biri beni işyerine ihbar etti ve işten kovuldum. Bu sistem bizi ıslah etmiyor, aksine suça teşvik ediyor. Sistem çarpık. Borçlarım var. İkinci bir şansım yok. Cezaevinde ıslah olmama imkân yok" şeklinde sözler söyledi.

Akçam, 15 yaşında bina açma suçu işlemiş, 19 yaşında ise soygun suçundan 1 yıl hapis cezası almıştı.

4 sanık, 20 Mayıs'ta Gaziler bölgesinden Güney Kıbrıs’a geçmiş, bir oto galerinin önünde park halindeki KQV 554 plakalı Mitsubishi Lancer Evo 4 model aracı sirkat ederek, kuzeye geçirmişlerdi.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Ömer Güran, Yargıç Gökan Asafoğulları ve Yargıç Meltem Dündar’ın huzurunda görüşülen davada KKTC Başsavcılığı adına savcı Aliye Özçınar hazır bulundu.

“Dükkan açma” ve “Sirkat” suçlarından itham edilen 4 sanık da suçlarını kabul etti. Savcı Özçınar, davanın olgu ve emarelerini aktardı.

Dava kararını okuyan Başkan Ömer Güran, heyetin iki ayrı karar ürettiğini ve Yargıç Gökan Asafoğulları ile birlikte oy çokluğu ile aldıklarını, Yargıç Meltem Dündar'ın ayrı bir karar ürettiğini belirtti.

Güran, sanıkları kendi ikrarı, sunulan olgu ve emareler ışığında aleyhlerine getirilen davalardan suçlu bulup, mahkum ettiklerini açıkladı.

“KKTC'de en çok uyuşturucu ve sirkat suçları işleniyor”

Başkan Ömer Güran, sanıkların sirkat suçundan mahkum olduğuna değinerek, KKTC'de ağırlıklı olarak sirkat ve uyuşturucu suçlarının işlendiğine vurgu yaptı.

Güran, "Kamuyu ciddi şekilde huzursuz eden sirkat suçları ciddi şekilde de yayılıyor. Anayasal güvence altına alınan mülkiyet hakkına tecavüz etmenin ve el uzatmanın hiçbir özrü yok. Hukuk literatüründe sirkat suçları, sosyal zarar suçları olarak ele alınıyor. Bu suçlar kamuyu huzursuz ediyor" dedi.

Başkan Ömer Güran, kamuyu ciddi şekilde huzursuz eden bu tür suçları işleyenlere hapislik cezası verilmesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.

4 sanığın da benzer suçlardan sabıkaları olduğuna dikkat çeken Güran, 6 ay ile 3 yıl arasında hapis yattıklarına vurgu yaptı.

Sabıkaları yüzünden iş bulamamaktan yakındılar

Başkan Ömer Güran, sanıkların hırsızlık suçundan sabıkaları olması nedeniyle iş bulamadıkları ve bu suçları işlemeye mecbur kaldıklarına yönelik izahat yaptıklarını belirtti.

Güran, "Gerçekten bu noktada böylesi ciddi ve yüz kızartıcı suçtan mahkum olan sanıkların Merkezi Cezaevi'nden çıkıp, sivil hayata kavuştuklarında böylesi zorluklarla karşılaşabileceklerini anlamazdan gelmemiz mümkün değil" dedi.

Güran şöyle devam etti:

"Böylesi yüz kızartıcı suçlarda kararımızda değindiğimiz gibi yaygın olarak işlenen sirkat suçlarından dolayı hapse gönderilen bolca sanık var ve cezaevine gönderilen bu sanıkların çok azı yeniden mahkeme huzuruna gelmekte. Eğer kişi azmederse, namuslu bir şekilde iş ve aş temin edebilir. Örneğin sanık Ali Akçam, 2011 ile 2016 yılları arasında sirkat suçu işlemeden hayatını idame ettirebildi. Namusuyla iş arayan kişi kapasite ve imkana sahiptir. Mahkeme olarak bu suçtan dolayı, 'Sabıkalıyım, iş bulamadım' bahanesini kabul etmiyoruz"

Başkan Ömer Güran, oyçokluğu ile Ali Akçam'a 20 ay, Hasan Aknergiz'e 15 ay, Savaş Yıldız ve Umut Gül'e ise 30'ar ay hapis cezası verdiklerini açıkladı.

Yargıç Meltem Dündar ise, sadece ceza kararına katılmadığını belirtip, Ali Akçam, Savaş Yıldız ve Umut Gül'e 15'er ay, Hasan Aknergiz'e ise 9 ay hapis cezası vermeyi uygun ve adil bulduğunu açıkladı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.