1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HASTALIKLI HAYVAN SAYISI 23’E ÇIKTI
HASTALIKLI HAYVAN SAYISI 23’E ÇIKTI

HASTALIKLI HAYVAN SAYISI 23’E ÇIKTI

Hastalıklı hayvan sayısı 23’e çıktı

A+A-

Küçükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı Akıncılar, Beyarmudu ve Yiğitler köylerinin ardından Akdoğan ve İnönü’de de tespit edildi

İsmail VOLKAN

Küçükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı, Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi ülkemizde de yayılmaya başladı. Geçtiğimiz güne kadar 12 olan hasta hayvan sayısı 23’e çıktı.

Hastalığın Akıncılar, Beyarmudu ve Yiğitler köylerinin ardından Akdoğan ve İnönü’de de tespit edildiği açıklandı. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, bugüne dek hastalığın 23 hayvanda tespit edildiğini, bunların 16’sının öldüğünü veya itlaf edildiğini söyledi.

Toplam 9 ağılda yapılan test sonuçlarının Türkiye’den geldiğini ve pozitif çıktığını ifade eden Ataben, mavi dil hastalığının yayılmaması için çabalarının devam ettiğini kaydetti.

Hayvancılara hareket kısıtlaması getirildi

Ölen hayvanlar için üreticilerin Tarım Sigortası Fonu tarafından tazmin edileceğini belirten Ataben, hastalık görülen bölgelerde hayvancılara hareket kısıtlaması getirdiklerini belirtti.

Ataben, ilaçlama konusunda belediyelere gerekli çağrıyı yaptıklarını ve ilaçlama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.  Yiğitler köyünde ilaçlama konusunda teknik bir sıkıntı yaşandığı için Veteriner Dairesi’nden iki aracın bölgede ilaçlama yaptığına işaret eden Ataben, sinek popülasyonunun azalması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Naimoğulları: İnsanlar et yemekten korkuyor

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hastalığın adanın tümünü tehdit ettiğini Güney Kıbrıs’ta mavi dil hastalığı nedeniyle 200’ün üzerinde hayvanın telef olduğunu söyledi.

Ülkemizde de özellikle sınır bölgelerinde görülen hastalığın önüne geçmek için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu savunan Naimoğulları, yetkilileri göreve davet etti.

Naimoğulları, mavi dil hastalığıyla ilgili kamuoyuna yapılan yanlış bilgilendirme nedeniyle halkın küçükbaş et yemekten uzak durduğunu aktardı.

Mezbahalarda küçükbaş hayvan kesiminin neredeyse durduğunu söyleyen Naimoğulları, devlet yetkililerinin halka konuyla ilgili açıklama yapmasını istedi. Hastalığın insan sağlığını tehdit etmediğini ve hayvandan hayvana da bulaşmadığını vurgulayan Naimoğulları, mavi dil hastalığının yaklaşık 5 yıl önce ülkemizde yine görüldüğünü aktardı.

Naimoğulları, hastalığın o dönem kış geldiği için çok fazla yayılmadan son bulduğunu söyledi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.