1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAVADAN, DENİZDEN,KARADAN HER YERDEN UYUŞTURUCU!
HAVADAN, DENİZDEN,KARADAN HER YERDEN UYUŞTURUCU!

HAVADAN, DENİZDEN,KARADAN HER YERDEN UYUŞTURUCU!

Büyük tehlike!

A+A-

KKTC'de gün geçtikçe tırmanan ve alınan önlemlere rağmen ürkütücü bir boyuta ulaşan uyuşturucu suçları son bir ayda tavan yaptı.

KKTC'de gün geçtikçe tırmanan ve alınan önlemlere rağmen ürkütücü bir boyuta ulaşan uyuşturucu illeti dur durak bilmiyor. Nisan 2017’nin mahkeme raporlarına yansıyan uyuşturucu suçları ile ilgili olaylar ise uyuşturucu illetinin hangi boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor

Tırmanışını sürdüren uyuşturucu sorununun tek giriş kapısı havaalanları ya da limanlar değil... Güney’den Kuzey’e uyuşturucu ticareti de sürekliliğini koruduğu dikkat çekerken, KKTC’ye havadan, denizden ve karadan uyuşturucu ticaretinin devam etmesi önlenemiyor.

Özlem ÇİMENDAL

Nisan 2017’nin mahkeme raporlarına yansıyan uyuşturucu suçları ile ilgili olaylar ise uyuşturucu illetinin bir aylık bir sürede bile hangi boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor.

Ercan’da dedektör köpekler oldukça başarılı

Uyuşturucunun ele geçirildiği en önemli noktalardan biri ise ülkenin tek havaalanı konumunda olan Ercan Havaalanı. Genelde ülkeye turist statüsünde girerken tespit edilenlerde en büyük payın dedektör köpeklerin başarısında olduğu gözler önüne seriliyor.

Turistler rahatlıkla ülkeye üzerlerinde uyuşturucu ile geliyor

Sadece 2017 Nisan ayı içerisinde ülkeye turistlik amaçlı geçerken üzerlerinde uyuşturucu ile tespit edilerek, haklarında yasal işlem başlatılanların sayısı 9. Havaalanındaki kontrollerin bu kadar sık olması ve yakalanmaların artmasının da ders olmadığı Ercan Havaalanı’na hala üzerlerinde uyuşturucu ile gelen turistler ise şaşkınlıkla karşılanırken, akıllara ise Kıbrıs havaalanlarında uyuşturucu tespiti noktasında yeterli denetimin yapılamadığı algısının oluşmuş olabileceği sorusu da geliyor.  

Güney’den Kuzey’e ticaret de sorun

Ülkede gün geçtikçe tırmanışını sürdüren uyuşturucu illetinin tek giriş kapısı havaalanları ya da limanlar değil. Güney’den Kuzey’e yapılan uyuşturucu ticareti de azımsanmayacak nitelikte. Nisan ayında Güney’den Kuzey’e uyuşturucu ticaretinden bir kişinin hakkında yasal işlem yapıldığı mahkeme raporlarına yansırken, iki kapı arasındaki ticaretin de sıkı denetimlere rağmen hala devam ettiği de görülüyor.

Her yerde muhafaza ediliyor

Ev baskını, araba araması ve şikayet üzerine takiplerde Narkotik Ekiplerinin Nisan ayı boyunca başarılı operasyonları dikkat çekerken, ülkedeki uyuşturucu maddelerin evlerde, arabalarda kolaylıkla muhafaza edebildiği de dikkat çekti. Ayrıca ülke içinde tespit edilerek işlem yapılan olay sayısı ise havaalanları ile eşit sayıda 9 olay olarak dikkat çekti.

İlletin köküne inilemiyor

Ülkedeki başarılı operasyonların yanı sıra uzmanların ve ilgili çevrelerin de defalarca ve her fırsatta dile getirdiği uyuşturucu illetinin kökünün kazınması ve kaynağına inilmesi çağrısı ve beklentisi ise henüz bir sonuca varamamış görülüyor. Mahkeme raporlarına da yansıyan Nisan 2017 ayı içerisinde işlenen uyuşturucu suçlarındaki miktarların genel itibarı ile gram bazında olması bunu pekiştiriyor.

2017 Nisan ayı içerisinde resmi raporlara yansıyan uyuşturucu suçları:

*Ercan Havaalanı’nda uyuşturucu madde ile yakalanan Karadayı dizisinin Savcı rolündeki ünlü oyuncusu Y.O. Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. O., elleri kelepçeli getirildiği mahkemede yüzünü gizlemeye çalıştı.

*Lefkoşa’da meydana gelen 35 gram bonzai türü uyuşturucu madde ithal ve tasarruf suçundan Ü.E.Ş yargılandı.

*Ercan Hava Limanından ülkemize tasarrufundaki uyuşturucu maddeler ile giriş yapmak isterken yalanan zanlı S. S. teminata bağlanmak üzere Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Ercan Havaalanından ülkemize iç çamaşırına gizlediği uyuşturucu madde ile giriş yapmak isterken narkotik detektör köpeği Zeyna tarafından tespit edilen zanlı S.T. tutuklanarak Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Lefkoşa’da Lokmacı Kara Giriş Kapısı’ndan ülkemize Güney Kıbrıs'tan almış oldukları uyuşturucu maddelerle giriş yapmak isterken yakalanan zanlılar E.İ.S, Y.Ç., B.B. ve E.K. tutuklanarak Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Gönyeli’de ikamatgahında arama yapmak için giden polis görünce kaçan  zanlı C.D., 11 gün sonra polise giderek teslim oldu.

*Alayköy bölgesinde devriye gezen polis ekiplerini fark ederek koşarak kaçmaya çalışan zanlı M.D.’nin üzerinden uyuşturucu madde çıktı. Tutuklanan zanlı tutukluluk süresi talebi ile mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Mağusa-Lefkoşa Anayolu üzerinde yol kenarında park halinde bulunan ve polis tarafından şüpheli görülen araçta yapılan aramada yaklaşık 1 gr ağırlığında Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde bulundu. Mesele ile ilgili olarak konu araçta yolcu olarak bulunan İ.K. tutuklanırken, konu uyuşturucu olduğuna inanılan maddeyi satın aldığı iddia edilen U.Ö. de tespit edilerek tutuklandı.

*Mağusa’da Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri tarafından evinde yapılan aramada yaklaşık 8 gr ağırlığında Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ile içerisinde uyuşturucu madde bulunduğuna inanılan 2 adet sarma sigara bulunan zanlı A.K. almış olduğu tutukluluk süresinin dolmasının ardından yeniden Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

*Lefkoşa Ercan Havaalanı’ndan ülkeye çalışmak için tasarrufundaki uyuşturucu madde ile gelen zanlı A.B., narkotik detektör köpeği Liz tarafından tespit edilerek tutuklandı. Zanlı Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Ercan Havaalanından ülkemize tasarruflarındaki uyuşturucu madde ile giriş yapmak isterken narkotik detektör köpeği Cindy tarafından tespit edilerek tutuklanan sanık Y.E.T. aleyhindeki karar Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklandı.

*Gönyeli’de alınan ihbar üzerine zanlı B. C. D.’nin ikametgâhına gerçekleştirilen operasyonda narkotik polisleri yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirdi. Tutuklanan zanlı D. Lefkoşa'da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Türkiye’den ülkemize tasarruflarındaki uyuşturucu ile tatil yapmaya gelen zanlılar Gökhan Şener ve Şehmuz Taşer teminata bağlanmak üzere dün mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Hamitköy’de polis tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda ele geçirilen yüklü miktardaki uyuşturucu meselesiyle bağlantısı olan zanlılar R. M., M. C., G.T. H. ve A.Ç.A. teminata bağlanmak üzere Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Türkiye’den ülkemize tasarruflarındaki uyuşturucu madde ile turist statüsünde gelen zanlılar E.T. ve M. M. N. tutuklanarak Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldılar.

*Girne’de alınan ihbar üzerine Litvanya uyruklu zanlı A. S.’nin kalmakta olduğu otel odasına gerçekleştirilen operasyon sonucunda kokain türü uyuşturucu madde ele geçirildi. Tutuklanan zanlı tutukluluk süresi talebi ile mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Girne-Alsancak bölgesinde düzenlenen operasyonda üzerinde iki tür uyuşturucu madde ile uyuşturucu satışından elde edilen yüklü miktarda para bulunan Nijerya uyruklu zanlı J. O. tutuklama talebi ile Girne’de mahkemeye çıkarıldı.

*Alayköy’de E. T.’nin evinde yine uyuşturucu bulundu. Tutuklanan zanlı E. T. ve E. Z. T. teminata bağlanmak üzere mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Türkiye’den ülkemize turist olarak tasarrufundaki uyuşturucu maddeler ile gelen zanlı G. K. detektör köpeği Liz tarafından tespit edilerek tutuklandı.

 

*Türkiye’den turist olarak tasarrufunda hintkeneviri türü uyuşturucu madde ile KKTC’ye gelen zanlı H. Ç. detektör köpeği Cindy tarafından tespit edilerek tutuklandı.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.