1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAYALET ŞEHİR 40 YIL SONRA CANLANIYOR MU?
HAYALET ŞEHİR 40 YIL SONRA CANLANIYOR MU?

HAYALET ŞEHİR 40 YIL SONRA CANLANIYOR MU?

Biden Maraş için mi geliyor

A+A-

“Biden Maraş’la ilgili anlaşmayı ilan edecek!”.. Rum Hükümet eski Sözcüsü Hristos Stilianidis, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya gerçekleştireceği ziyaretin, Kıbrıs sorununda gelişmeler öngördüğünü söyledi. Stilianidis, Biden’in büyük bir olasılıkla, kapalı bölge Maraş’ın yeniden inşa edilmesine yönelik teknik bir çalışma yapılması için anlaşma yapıldığını ilan edeceğini öne sürdü.

Rum Hükümet eski Sözcüsü Stilianidis, ABD Başkan Yardımcısı’nın ziyaretini, bu ülkenin Kıbrıs sorununda daha aktif bir müdahalesi olacağı anlamını taşıdığını söyledi ve çarpıcı bir iddiada bulundu:

Biden Maraş’la ilgili anlaşmayı ilan edecek!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyareti sırasında, Maraş’ın yeniden yerleşime açılması ile ilgili bir anlaşmayı ilan edebileceği öne sürüldü.

Rum Hükümet Eski Sözcüsü ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı Hristos Stilianidis, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın adaya gerçekleştireceği ziyaretin, Kıbrıs sorununda gelişmeler öngördüğünü söyledi.

Politis gazetesinde yer alan söyleşisinde Stilianidis, Biden’ın ziyaretine büyük önem atfederken, ABD’nin Kıbrıs sorununa olan ilgisini kanıtladığını ve Anastasiadis Hükümeti’nin, dış politikasında izlediği yaklaşımın ürünü olduğunu kaydetti.

Bu ziyaretin, ABD’nin Kıbrıs sorununda daha aktif bir müdahalesi olacağı anlamını taşıdığını belirten Stilianidis, Biden’ın büyük bir olasılıkla, kapalı bölge Maraş’ın yeniden inşa edilmesine yönelik teknik bir çalışma yapılması için anlaşma yapıldığını ilan edeceğini söyledi.

Bu olasılığı küçük ama önemli ve olumlu bir adım olarak nitelendiren Stilianidis, bir yıl kadar önce, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından, güven ortamı oluşturmak adına yapılan Maraş önerisinin, birçok kişi tarafından şüphe ve alaycılıkla karşılandığını anımsattı.

Stilianidis, öncelikle bu ilgiyi isteyip istemediklerini kararlaştırmaları gerektiğini ve eğer istemiyorlarsa, Kıbrıs sorununun çözüm prosedürü için alternatif öneriler sunmaları gerekeceğini belirtti.

14 bin yatak kapasiteli, Akdeniz’in gözde tatil merkeziydi

1974 Yılında 15 Temmuz Tarihinde başlayan olaylar, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Ordusu’nun çıkarma operasyonu ile devam etmiş, 14 ağustos tarihinde ise İkinci Harekat noktalanırken Kıbrıs artık ikiye ayrılmıştı. İşte bu operasyonun sonucu Mağusa Harekatı sırasında, Mağusa Şehri’nin Kıbrıs Rum tarafı olarak bilinen turistik bölgesi harekat sırasında Türk Birliği’nin eline geçerken, Maraş Bölgesi’nin daha fazla turistik Bölgesi olarak bilinen Doğu tarafı hep kapalı olarak kaldı. Batı Bölümü 1975 yılında gerek Güney’den gerekse Türkiye’den getirilen insanlara açıldı ve 1975 yılından beri bu bölge şu anda bile iskan edilmiş durumda. Turistik Bölümün bulunduğu ve içerisinde yaklaşık 200 tesis ve bunun yanında 14 bin yatağın olduğu söylenen bölge 40 yıldır kapalı. İçeride sadece Türk Birliği ve Birleşmiş Milletler askerleri var. 1971 yılında kıyıları Avrupa’dan gelmiş onbinlerce turistle kaynıyordu. Kıbrıslı Türklerin ise 1963-64 yıllarından itibaren bu bölgede Kaleiçi, Karaol ve Baykal Bölgeleri’nde kuşatılmış, izole edilmiş bir şekilde yaşadıkları da bir gerçekti.

39 bin nüfus vardı

Kapalı Maraş Bölgesi’ndeki yatak sayısı şu andaki Kuzey Kıbrıs’taki yatak sayısına eşit. Çeşitli turistik tesisin yanında bölgede 45 Otel ve 60 apartman otel mevcut. Kapalı Bölge içerisinde 3000 civarında işyeri ve çeşitli eğlence merkezi bulunmakta. Maraş içerisinde 4461 ev ve 143 resmi daire var. Kıbrıs Rum turizm sektörünün yüzde 53.7’sinin geliri bu bölgeye aitti. Şehir açık ve kapalı bölgeleriyle 39,000 nüfusluydu. 1974 öncesi Kıbrıs’taki limanların yüzde 50 iş hacmine yine bu şehrin limanı sahipti.  

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.