1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. HAYAT ARKADAŞIMA HAKLARINI İADE EDİYORUM
HAYAT ARKADAŞIMA HAKLARINI İADE EDİYORUM

HAYAT ARKADAŞIMA HAKLARINI İADE EDİYORUM

Hayat arkadaşıma haklarını iade ediyorum

A+A-

Sosyal medya bugünlerde pek de alışık olmadığımız türden, fakat şüphesiz çok anlamlı ve güzel bir kampanyaya tanık oluyor. İranlı evli erkekler, eşlerinin eşitlik mücadelesine destek vermek için ellerine yazdıkları mesajların fotoğraflarını Facebook hesaplarına yüklüyorlar.

Geçtiğimiz günlerde, İran’ın ünlü kadın futbol oyuncusu Nilüfer Ardalan, Malezya’da düzenlenen bir yarışmada ülkesini temsil edecekti. Ancak İran medyasında yer alan bir röportaja göre, eşi katılıma izin vermemişti.

İran’da yeni evlenen çiftler tarafından imzalanan evlilik sözleşmesine göre, kadının yurt dışı seyahatine çıkması, çalışması ve boşanma talebinde bulunabilmesi erkeğin izin vermesine bağlı. Futbolcu Ardalan’ın Malezya’ya gidememesi de bu evlilik sözleşmesi yüzünden olmuş; spor gazetecisi olan eşi, çocuklarının okulunun ilk günü olduğunu söyleyerek Ardalan’ın seyahatine izin vermemiş.

Ancak, bu evlilik sözleşmesinin maddelerinin erkeğe sağladığı ayrıcalıklardan yararlanmak istemeyen, aksine eşlerinin eşit haklara sahip olması gerektiğini savunan erkekler de var. Ardalan’ın hikayesini duyan İranlı erkeklerden bu fikirde olanlar, eşlerine uygulanan bu ayrımcılığa karşı olduklarını belirtmek için ellerine yazdıkları mesajların fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaşamaya başlamış.

1-479.jpg

İranlı eşitlikçi eşler, çektikleri bu fotoğrafları, geçtiğimiz sene İranlı kadınların başlarını açarak çektikleri fotoğrafları gönderdikleri, ‘Benim Kaçak Özgürlüğüm’ isimli Facebook sayfasının kurucusu Masih Alinejad’a gönderiyorlar.

Gelen fotoğrafları sayfaya almadan önce gerçek olup olmadıklarını araştırdığını söyleyen Alinejad, şu an Amerika’da yaşıyor. Sayfada yayınlanan bu fotoğraflar kısa süre içinde binlerce beğeni ve paylaşım alıyor.

2-284.jpg

BBC’de yer alan habere göre, eşitlikçi eşler öncelikle eşlerinin seyahat etme özgürlüğü için izin almak zorunda olmadıklarını söyleyen mesajlar paylaşmaya başladılar ancak sonra, boşanma davası açabilmek için de söz konusu sözleşmenin ilgili kuralından feragat edeceklerini söyleyen erkeklerin sayısı da gittikçe arttı.

Paylaşılan mesajlardan bir tanesi, ‘Hayat arkadaşıma bütün haklarını iade ediyorum’ derken, bir diğeri de ‘Eşimin haklarını kısıtlama hakkım olduğu için insanlığımdan utanıyorum.’ diyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.