1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAYVAN REFAHI YASASI HÂLÂ UYGULANAMIYOR
HAYVAN REFAHI YASASI HÂLÂ UYGULANAMIYOR

HAYVAN REFAHI YASASI HÂLÂ UYGULANAMIYOR

Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde 4 Mart 2013 tarihinde kabule dilen Hayvan Refahı Yasası, hâlâ uygulanamıyor.

A+A-

Detayların, henüz çıkarılmayı bekleyen tüzüklere bırakılması nedeniyle, yasaların hayata geçirilmesi mümkün olmazken, nedense tüzüğe ihtiyaç duymayan bazı maddelerin de uygulanmadığı kaydedildi.
   Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Derneği Ersan Korudağ, AB ülkelerinde başıboş hayvanlarla ilgili düzenlemelerin üye ülkelerin iç mevzuatlarına bırakıldığı ve Hayvan Refahı Yasası’nın AB mevzuatlarına uyum sağlama amacıyla hayata geçirildiğini kaydetti.
   Kuzey Kıbrıs’ta yasal mevzuatların farklı olup, yasa altında birçok tüzük çıkarma ihtiyacı duyulduğunu belirten Korudağ, başıboş hayvanlarla ilgili yasal düzenlemenin Hayvan Refahı Yasası’nın içine eklendiğini, ancak ihtiyaç duyulan detayların tüzüklere bırakıldığını vurguladı.

Yasa uygulanmıyor

   “Köpekler Yasası” ve “Hayvanlara Zulüm Yasası” gibi hayvanları sokak ortasında vurma yetkisi veren çağdışı ve değişen koşullara cevap veremeyen yasaların Hayvan Refahı Yasası’nın içine eklendiğini belirten Korudağ, yasanın birçok maddesinin uygulama için tüzüğe ihtiyaç olmamasına rağmen uygulanmadığını vurguladı.
   Korudağ, bahisler ve hayvan dövüşleri ile ilgili maddenin tüzüğe ihtiyaç duymamasına rağmen uygulanmadığını söyledi.

Barınak yok

   Başıboş hayvanların önlenmesi için yasanın belediyelere görev verdiğini kaydeden Korudağ, başıboş hayvanların, evcil veya evcilleştirilmiş etobur hayvanların yasaya göre dolaşmasını engellemek için belediyelerin tedbir alma ve toplamaya yetkileri olduğunu kaydetti.
   Toplanacak hayvanların konacağı barınak bulunmadığını ifade eden Korudağ, belediyelerin yakaladığı başıboş hayvanlara nasıl davranacağı konusunun da tüzüğe bırakıldığı için sıkıntı yaşandığını belirtti.

Sahibi bulunamıyor

   Hayvanların öldürülmesi veya terk edilmesinin yasak olduğunu kaydeden Korudağ, polise şikayet edilmeleri halinde bu kişilerin ceza alabileceğini söyledi.
   Korudağ, kayıt tüzüğünün de çıkarılmamasından dolayı, sokağa atılıp terkedilmiş başıboş köpeklerin sahibinin bulunmasının da mümkün olmadığını dile getirdi.
   Kayıt tüzüğünün çıkarılması ile birlikte her köpeğe çip takılması ve merkezi kayıt sistemine kaydedilmesi zorunluluğu getirileceğini söyleyen Ersan Korudağ, bu uygulamayla sokakta başıboş hayvan kalmayacağı, sokakta bulunan hayvanların sahiplerinin de kolayca tespit edilebileceğini belirtti.

Kötü muamele yasak
   Hayvanlara kötü muamelenin yasak olduğu ve tespit edilmesi halinde polise giderek bildirilmesi gerektiğini kaydeden Korudağ, Hayvan Refahı Yasası’nda bu konuyla ilgili maddenin açık olduğu ve uygulama için tüzük gerekmediğini vurguladı.
   Gıda kısıtlaması ve suya erişiminin engellenmesi dahil, hayvanın sağlığına zarar verebilecek her türlü yaralama ve acı çekmesine yol açan muamelenin yasada suç sayıldığını kaydeden Korudağ, köpekler de dahil tüm hayvanları dövüştürme, bahse koyma, terk etme, kötü muamele etme ve öldürmenin suç olduğu ve bu gibi durumların ihbarı halinde polisin derhal işlem başlatması gerektiğini belirtti.

Ne yapılmalı?

   Ülkede başıboş köpek sorununun önünün alınması için yeterli sayıda barınak inşa edilmesi gerektiğini belirten Korudağ, acilen beş tüzük maddesinin çıkarılarak, “teşhir edilecek” “tehlikeli” ve “üretimi yasaklanmış” hayvanlar listesi olmak üzere toplam 3 listenin bakanlık tarafından ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
   Korudağ, Hayvan Refahı Danışma Komitesi’nin de acilen kurulması gerektiğini ifade etti.
   Mevcut başıboş köpeklerin toplanıp uygun koşullardaki barınaklara aktarıldıktan sonra, kayıt tüzüğünün de çıkarılmasıyla kimsenin köpeğini sokağa bırakamayacağını ifade eden Korudağ, “bu demek değil ki, her belediye barınak yapacak. Tahmini başıboş köpek sayısı belirlenip, nerelerde kaç tane ve ne kadar kapasiteli barınak gerektiği tespit edilebilir. Barınak inşası için AB kaynaklarından yararlanılabilir” dedi.

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.