1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HAYVANCILAR TALEPLERİNİ AÇIKLADI...
HAYVANCILAR TALEPLERİNİ AÇIKLADI...

HAYVANCILAR TALEPLERİNİ AÇIKLADI...

Hayvan sayısı 260 bine düştü!

A+A-

KOYUN SÜTÜNE 25-35 KURUŞ ARTIŞ YAPILMALI

“3 BİN HAYVANCIDAN 250’Sİ SÜT VERİYOR… ARPA VE YEM ZAMMI OLUMSUZ ETKİLEDİ”

“YILLIK AYRILAN 23 MİLYON, BAZ 320 BİN HAYVAN. HAYVAN SAYISI 260 BİNLERE DÜŞTÜ. HAYVAN BAŞINA DESTEK 10 TL ARTMALI…”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, arpaya, yeme ve diğer girdi maliyetlerine gelen zamlarla üreticinin üretimi devam ettiremez duruma geldiğini belirtti.

Naimoğulları yazılı bir açıklama yaparak,  aylardır ödenmeyen desteklerin yanında çiğ süt fiyatlarının iyileştirilmesi ve SÜTEK’e süt vermeyen küçükbaş hayvancıya yeni destekler verilmesi gerektiğini kaydetti.

Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan talep ettikleri süt fiyatlarını şöyle açıkladı:

LİTRE BAŞI TALEP

Litresi 2,80 TL’den satılan açık koyun sütüne 25; 2,95 TL’den satılan soğutulmuş koyun sütüne 30; 3 TL’den satılan soğuk koyun sütüne 35 kuruş artış.

Litresi 2,11 TL’den satılan açık keçi sütüne 20; 2,14 TL’den satılan soğutulmuş keçi sütüne 25 ve 2,18 TL’den satılan soğuk keçi sütüne 30 kuruş artış.

Taban fiyatı litre başına 1,19 TL olan açık inek sütüne 13; 1,22 TL olan soğutulmuş inek sütüne 17 ve 1,25 TL olan soğuk inek sütüne de 20 kuruş artı.

ARPAYA YÜZDE 12 ZAM

Naimoğulları, belirttikleri fiyat taleplerinin şubat ayından beri gerçekleşmesi gereken ve son olarak arpaya gelen yüzde 12’lik zamla yem fiyatlarında oluşacak artış düşünülerek yapıldığını ifade etti.

3 BİN HAYVANCIDAN 250’Sİ SÜT VERİYOR

Süt kurumuna süt veren küçükbaş hayvancı sayısının 250 kişi civarında olduğunu belirten Naimoğulları, “Bu rakam özellikle ülkede 3 binin kişinin üzerinde küçükbaş hayvancı olduğu hesap edildiğinde arpaya ve yeme gelen artış süt vermeyen hayvancımızı olumsuz olarak etkilemiştir” dedi.

HAYVAN SAYISI 260 BİNLERE DÜŞTÜ

Küçükbaş hayvancı için iki talepleri olduğunu kaydeden Naimoğulları, şunları kaydetti:

“Yıllık olarak 23 milyon TL civarında ve 320 bin küçükbaş hayvan öngörülerek hayvan başı destek hesaplanmıştır. Şu anda Veteriner Dairesi’nin son sayımına göre ülkede azalan bir ivme var. Hayvan sayısı 260 binlere düşmüştür. Bu noktada haziran ayındaki beyanından sonra  DGD’nin ikinci ödeme yarısına 10 TL hayvan başına artış talep etmekteyiz. Yani 42,5 + 42,5 olan ikinci ayağın 52,5 olarak ödenmesini, toplamda 95 TL verilmesini talep ediyoruz.

İkinci talep olarak artan arpa fiyatlarına karşılık hayvan başına 15 kg hibe arpa verilmelidir.”

İki talepte de toplam destek miktarının 2,5 milyon TL civarında olduğunu belirten Naimoğulları, bunların ikisinden birinin uygulanmasını talep etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.