1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HENÜZ TÜNELİN UCUNDA IŞIK GÖRÜNMEDİ”
“HENÜZ TÜNELİN UCUNDA IŞIK GÖRÜNMEDİ”

“HENÜZ TÜNELİN UCUNDA IŞIK GÖRÜNMEDİ”

MARAŞ-ERCAN BAĞLANTISI...

A+A-

PARTİLER ÖNERİ HAKKINDA RUM ULUSAL KONSEYİ’NE BİLGİ VERİLMESİNİ İSTİYOR

AKEL: “MARAŞ’LA İLGİLİ ÖNCEKİ HÜKÜMETİN ÜÇ EKSENLİ ÖNERİSİNİ DE DESTEKLİYORUZ”

ANASTASİADİS, KASULİDİS’İN MARAŞ’LA İLGİLİ SÖYLEDİKLERİNDEN RAHATSIZ

RUM SÖZCÜ VEKİLİ: “BAŞKAN MARAŞ KONUSUNDA DAHA FAZLA KONUŞULMASINI İSTEMİYOR, YORUM YOK”

KASULİDİS: “MARAŞ KONUSUNDA PERDE GERİSİNDE VE YENİ HİÇBİR ŞEY YOK”

Avrupa Komisyonu üzerinden Türkiye’ye Maraş’la ilgili öneriyi sunan Rum yönetimi olmasına karşın, Türkiye’nin, meseleyi Ercan Havaalanı’nın tanınması, doğrudan ticaret ve Türk-Avrupa ilişkilerine bağlaması nedeniyle sonunda yine Rumlar tarafından reddedileceğine inandığı bildirildi, bu nedenle Maraş meselesinin “kaygan zemin üzerinde olduğu” yorumu yapıldı.

Fileleftheros “Maraş Konusunda Kumda Adımlar... Türkler Maraş’a Timbu (Ercan) ve Doğrudan Ticaret Aracılığıyla Bakıyor... Komisyon’a Aracı Rolü” başlıklı haberinde Anastasiadis hükümetinin Rum tarafının Maraş’la ilgili önerisini AB ve BM üzerinden yapmış olmasına karşın henüz tünelin ucunda ışık görünmediğini yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum yönetiminin ilgili önerisine kapalı Maraş’ın açılarak Rumlara iade edilmesini ve Mağusa Limanı’nın AB gözetiminde “ticarete açılmasını” kattığını, Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü uygulamasıyla da 8 müzakere başlığının derhal açılacağına işaret ettiğini yazdı.

Bu önerinin önce Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle’yle, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de Rompuy ve Barroso ile görüştüğünü kaydeden gazete, Rum tarafının bu önerisinin Füle’nin isteği üzerine Türkiye’ye iletildiğini yazdı, özetle şöyle devam etti:

“Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Lefkoşa’nın Maraş önerisi konusunda olumsuz değildi ancak bu konu görüşülmeye başladığında, reddedecek olanların Rumlar olduğuna işaret etti. Çünkü Türklerin bu meseleyi işgal bölgelerindeki yasadışı havaalanı Timbu (Ercan) ile bağlayacakları aşikârdır.

MARAŞ-ERCAN BAĞLANTISI...

Bu, Türkiye’nin, Timbu’nun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denetimi altında işlemesini kabul etmemesi halinde Lefkoşa’nın bunu reddedeceği bir şeydir. Timbu’nun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denetimi altında olmasını da, sahte devletin tanınması taleplerinin ötesinde doğrudan ticaret ve müzakere başlıklarının açılmasını da gündeme getiren Türkler reddedecek.

İstenilen, Komisyon tarafından herhangi bir uzlaşı önerisi sunulmasından kaçınılmasıdır. Lefkoşa’nın tatmin edilmemesi halinde zor duruma düşecek çünkü müdahalesini ve aracılığını isteyen taraf odur.

Bu kaygılar, Erdoğan hükümeti bir isyanla karşı karşıya bulunduğu ve bu meseleyle (Maraş) bu aşamada meşgul olmasının bile beklenmediği bir zamana denk geliyor. Lefkoşa’da Maraş konusunda ses tonlarının düşürülmesi isteniyor. Hükümet Sözcü; Vekili Viktoras Papadopulos ‘Başkan Anastasiadis Maraş konusunda daha fazla aleni konuşulmasını istemiyor’ dedi.”

PARTİLER ÖNERİ HAKKINDA RUM ULUSAL KONSEYİ’NE BİLGİ VERİLMESİNİ İSTİYOR

Gazete Rum siyasi partilerinin, Anastasiadis hükümetinden, Maraş önerisi hakkında Rum Ulusal Konseyi’ne bilgi vermesini talep ettiklerini yazdı.

Habere göre DİSİ, ezelden beridir Maraş’ın Rumlara verilmesinden yana olduğunu ve bu çerçevede, Anastasiadis hükümetinin bu inisiyatifini kutladığını açıkladı.

AKEL: “MARAŞ’LA İLGİLİ ÖNCEKİ HÜKÜMETİN ÜÇ EKSENLİ ÖNERİSİNİ DE DESTEKLİYORUZ”

AKEL kapalı Maraş’ın açılmasını öncelikli konu olarak desteklediğini belirtti ancak Hristofyas hükümetinin Maraş’ın Rumlara geri verilmesini, aynı zamanda Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılmasına olanak tanıyacak Mağusa Limanı’nın AB’nin gözetimi altında işlemesini içeren ‘üç eksenli önerisini’ de desteklediklerini kaydetti.

DİKO Maraş meselesinin herhangi başka bir konuya bağlanmasından veya konu Rum Ulusal Konseyi’nin önüne gelmeden önce hakkında aleni tartışma başlamasından kaçınılması gerektiğini belirtti.

EDEK Maraş’ın Rumlara verilmesinin “550 sayılı Güvenlik Konseyi kararı tahtında Türkiye’nin yükümlülüğü olduğu” görüşünü ortaya koyarken EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris “Maraş’ın iadesi yalnız güven yaratıcı bir faaliyet değil BM kararları tahtında bir yükümlülüktür de” ifadesini kullandı.

Vatandaşlar İttifakı (Lillikas’ın partisi), Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in “Türkiye güya Maraş’ın yasal sakinlerine iadesine olumlu baktığına ilişkin sahte bir görüntü işlemekte olduğu” suçlamasında bulundu ve Lüksemburg’un AB dönem başkanlığı zamanında şekillendirilen ve 2006’da Finlandiya dönem başkanlığında ileri götürülen Maraş’ın Rumlara verilmesiyle ilgili öneri paketinin yeniden gündeme getirilmesini doğru bulduğunu açıkladı.

ANASTASİADİS KASULİDİS’İN MARAŞ’LA İLGİLİ SÖYLEDİKLERİNDEN RAHATSIZ

Alithia, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Maraş’ın Rumlara verilmesi konusunda söylediklerinden rahatsızlık duyduğunu bildirdi.

Gazete “Başkan Anastasiadis Maraş Hakkında Çok Konuşulmasından Rahatsız... Hükümet Sözcü Vekili: ‘Başkan Maraş Meselesinin Daha Fazla Aleni Konuşulmasını İstemiyor, Dolayısıyla Yorum Yok” başlıklı haberinde Anastasiadis’in rahatsızlığının Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un dünkü açıklamasından anlaşıldığını yazdı.

RUM SÖZCÜ VEKİLİ: “BAŞKAN ANASTASİADİS MARAŞ KONUSUNDA DAHA FAZLA KONUŞULMASINI İSTEMİYOR, YORUM YOK”

Gazeteye göre Papadopulos “Başkan Anastasiadis Maraş konusunda daha fazla aleni konuşulmasını istemiyor, bu nedenle, yorum yok” ifadesini kullandı.

Gazete Kasulidis’in Pazar gecesi RİK’e konuşurken, Politis gazetesinde yer alan; Avrupa Komisyonu’nun genişlemesinden sorumlu komiseri Stefan Füle’nin arabuluculuğunda Kıbrıs sorununda, Maraş ve Ercan Havaalanı odağında güven yaratıcı önlemler incelenmesi prosedüründe uzlaşma sağlandığı haberini doğruladığını yazdı.

Habere göre Kasulidis “Türkiye’nin Brüksel’e ilettiklerine göre, bu muhtemeldir. Daha çok başlardayız. Bu mesele kalıplarla da belirlenemez ancak Türk tarafı Avrupa Komisyonu’nun bunu kısmen incelemesini kabul etmesi zannederim büyük bir adımdır AB, Ankara ve Lefkoşa’nın rızasıyla Maraş’ın (kapalı kent) Kıbrıslı Rumlara iade edilmesine ilişkin bir formül üzerinde çalışıyor ” ifadesini kullandı.

Maraş’a karşılık Ercan Havaalanı konusunda ise Kasulidis “Timbu (Ercan) Türkiye’nin gerçek talebi görünüyor... bizim taraf uluslararası meşruiyeti ihlal edecek çözümleri asla kabul etmez Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarında havaalanının uluslararası ölçekte işlemesine, uluslararası meşruiyet konusu halledilmeden müsaade edilemez” dedi.

Gazete devamla Rum siyasi partilerinin görüşlerine yer verdi.

KASULİDİS: “MARAŞ KONUSUNDA PERDE GERİSİNDE VE YENİ HİÇBİR ŞEY YOK”

Simerini “Yasadışı Havaalanının Tanınmasında Israr Ediyorlar... Maraş’la İlgili Hazine Kömür Görünüyor” başlıklı haberinde ise Kasulidis’in dün Maraş konusunda perde gerisinde ve yeni hiçbir şey olmadığını söylediğini yazdı.

Kasulidis’in bu sözüyle, daha önceki açıklamasıyla Rum tarafında yarattığı iyimser değerlendirmeleri ortadan kaldırdığı yorumunu yapan gazete, Brüksel kaynaklı bilgilere dayanarak Türkiye’nin tutumunun değişmediğine, Maraş meselesini ancak Ercan Havaalanı’nın açılmasıyla bağlantılı görüşeceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin bu çerçevede bazı Türk hava ve deniz limanlarının Rum uçak ve gemilerine açılmasını kabule hazır olduğunu da belirten gazete, bu yöndeki Türk önerisinin daha önce de Rum yönetimine iletildiğini ancak Ercan’ın açılmasının, ayrı FIR’lar mantığına ve KKTC’nin kabul edilme prosedürüne göndermede bulunduğu için Rum yönetimince reddedildiğini yazdı.

Gazete siyasi partilerin değerlendirmelerini de okurlarına “Hükümet Konunun Alenen Konuşulmasını İstemiyor... Olumluluk ve Kuşkuculuk... Partiler Hükümetin Maraş İnisiyatifini Olumlu Değerlendiriyor Ancak Türk Niyetleri Konusunda Kuşku Belirtiyor” başlığıyla aktardı.

Haravgi ise “Komisyon’un Maraş’la İlgili Arabuluculuğu ‘Cek-Cak’... Timbu Talebi De Yeni Değil... Partiler Ulusal Konsey’in Bilgilendirilmesini İstiyor” başlığıyla yansıttı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.