1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HEPSİNİ İSTİHDAM EDEMEYİZ”
“HEPSİNİ İSTİHDAM EDEMEYİZ”

“HEPSİNİ İSTİHDAM EDEMEYİZ”

Şu an 610 engellinin iş beklediğini kaydeden Gürpınar, açık konuştu:

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, ülkede kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarında, hala istenilen düzeyde olamadıklarının özeleştirisini yaptı. Bakanlık tarafından kısa bir süre önce uygulamaya konulan Yerli İşgücü İstihdamı Projesi’nden şimdiye dek 831 kişinin destek aldığına dikkati çeken Gürpınar, şu an iş bekleyen 610 engellinin bulunduğunu söyledi. Gürpınar, bu engellilerin tümünün kamuda istihdam edilmesinin mümkün olmadığını da söyledi.Günaydın Ada programına katılarak Gözde Bekir’in sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar sözlerine şu şekilde devam etti;

“YERLİ İŞ GÜCÜ İSTİHDAMI PROJESİ’NDEN 831 KİŞİ DESTEK ALDI”
“Proje bizim için şu ana kadar son derece tatmin edici sonuçlar üretti. Burada temel amacımız yerel iş gücü istihdamını daha fazla arttırmak ve buna bağlı olarak işsizlik sorununu çözmektir. Bir takım destek programları hazırladık. İşverenlere istihdam ettikleri her KKTC yurttaşı için sosyal güvenlik yatırımlarının işveren bacağını karşılamayı öngördük. Çok daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Şu an itibarıyla ulaştığımız rakam 831 kişi proje kapsamında destekten faydalanıyor. Bunların içerisinde 410 erkek 421 de kadın olmak üzere bir dağılım vardır. Bunun gerçekçi bir proje olduğunu gerçekten uygulanabilir olduğunu sonuçlarının meyvelerini vermekte olduğu daha somut olarak görülecek daha somut olarak anlaşılacak ve bu projeye olan ilgi daha fazla da artacak diye düşünüyorum.

“PROJEDEN DİLEYEN HERKES YARARLANABİLİR”
Bu projeye başlangıç itibarıyla bir sınırlama getirmedik. Bu proje bütün sektörlere açık ve tüm eğitim düzeyinde olan kişilere açık. Sadece ve sadece desteğin boyutlarını çeşitlendirdik. Örneğin İlkokul, ortaokul ve düz lise mezunlarının istihdamında bu destek 18 süreyle verilecek. Üniversite mezunlarının istihdamında 24 ay, mesleki ve teknik eğitimden geçmiş veya düzeyde mesleki eğitim sertifikasına sahip kişilere bu süre 36 ay. En uzun süreli destek de kadınların istihdamında oluyor. Herhangi bir öğrenim koşulu sektör koşulu aranmaksızın 48 ay destek veriliyor.

“ENGELLİLERİN TÜMÜNÜN KAMUDA İSTİHDAM EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Şu an iş bekleyen 610 engelli bulunuyor. Bu engellilerin tümünün kamuda istihdam edilmesi mümkün değil. Bunun için özel sektörde çalışan engellilere yönelik destek programları uygulanıyor. Özel sektörde bir engelli vatandaşımızı istihdam edecek olan işveren en az 4 yıl boyunca sosyal güvenlik desteği sağlıyoruz. İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarını biz karşılayacağız. Bu işveren için sağlanan bir destektir. Engelli bir gencimizi istihdam etmesinde teşvik olması için. İkinci bacağında ise engelli gencimizi motive etmek için şöyle bir değişiklik yaptık; engelli bir yurttaşımız özel bir sektörde istihdam edildiğinde hak ettiği ve almakta olduğu nakdi y ardımın yüzde 30 kısmını kendisine vermeye devam edeceğiz.

“KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE”
Kayıt dışılıkla mücadelede hala istenilen düzeyde değiliz. Biz yine de elimizdeki kapasitemizi kullanarak en iyi sonucu almaya çalışıyoruz. Sektör örgütleriyle işbirliği halinde denetimi kullanacak şekilde çalışıyoruz.İnşaat Taşeronları, Esnaf ve ZanaatkarlarBirliği ile işbirliği yapıyoruz. Onlarla birlikte denetim yapıyoruz. Onlar da kendi denetimlerini yapıyorlar ve verileri birlikte paylaşıyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.