1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HER SABAH AYNİ ÇİLE!
HER SABAH AYNİ ÇİLE!

HER SABAH AYNİ ÇİLE!

Her sabah Güzelyurt ve Girne’den Lefkoşa’ya gelen yüzlerce araç Gönyeli çemberinde sıkışıp kalıyor

A+A-

Çalışmak, alışveriş yapmak, eğitim ve sağlık nedenleriyle her gün Gönyeli, Girne, Güzelyurt ve Gazimağusa’dan yüzlerce araç başkent Lefkoşa’ya geliyor. Ülkemizde araç sayısının artmasına paralel olarak alternatif yolların açılmaması ise yıllardır devam eden trafik sorununu içinden çıkılmaz bir duruma getiriyor.

Özellikle sabah işe başlama saatlerinde Gönyeli çemberinde yaşanan trafik çilesine bir çare bulunmaması vatandaşlardan sert tepki görüyor. Sabah işe başlangıç ve akşam iş çıkışlarında trafiğin kilitlenmesi nedeniyle gecikme yaşayan vatandaşlar, bu çilenin devam etmesinin sadece zaman açısından değil, akaryakıt harcanmasıyla milli servet açısından da büyük kayıplara neden olduğunu dile getiriyor. Vatandaşlar, önlem alınması için yetkilileri göreve davet ediyor.

Yetkililer, özellikle hafta içi mesai saatlerinin başlangıcında ve bitiminde yoğunlaşan araç trafiğine cevap veremeyen Gönyeli çemberine bağlanan yollar ile Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda yıllardır önlem almadı.

Bir çok vatandaş, Girne’den Gönyeli Çemberi’ne yaklaşırken, aracıyla, sol taraftan Lefkoşa Mezarlığı’na doğru tarlaya, dere yatağına giriyor. Buradan da TED Koleji yanından Gönyeli – Hamitköy yoluna “kestirmeden “çıkmış oluyor.

Okullar açıldı yine önlem yok
Özel okulların bir çoğu ders yılına başladı. Devlet okulları 16 ve 17 Eylül’de açılacak. Hem çocuklarını okula götürmek hem de işlerine yetişmek için adeta yarış içerisine girecek olan velileri yine sıkıntı basmış durumda.

Ülkemizde 2000 yılında 126 bin olan araç sayısı, 2013’te 260 bini aştı.
Alternatif yollar yapılmadığı, trafik kontrolleri artırılmadığı gibi, trafik sıkışıklığı olan yollara trafik polisleri de görevlendirilmedi.

Ulaşımın özel araçlara bağımlı durumu, trafiği kördüğüme dönüştürdüğü gibi alım-satım, yakıt, bakım ve onarım gibi harcamalar için de oluk gibi para akmasına yol açıyor.

Olan vatandaşa oluyor
Gönyeli çemberindeki trafiğin içinden çıkılmaz bir hal aldığını belirten vatandaşlar, yıllardır bu sorunun bilindiğini ancak yetkililerin seyirci kaldığını öne sürüyor.
Vatandaşlar, “Artık, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Eskiden sabah, öğle ve akşam saatlerinde yoğun olan trafik, şimdi her saatte sıkışıyor. Erken saatte bile yola çıkmaya kalksak, trafik yoğunluğundan kurtulup gideceğimiz yere zamanında ulaşamıyoruz. Nüfus da araç sayısı da sürekli arttığı için bu yollarda trafik çile haline geliyor” diyor.

Vatandaşlar, “Evden nasıl erken çıkacağız diye düşünüyoruz. Beş dakika bile geç kalsak, yola çıktığımız zaman önümüzde kilometrelerce araç kuyrukları oluşuyor. Saat 07.30’dan sonra Gönyeli çemberine girmek eziyettir. Araçlar çarpışan arabalar gibi yan yana gidiyor. Ahtapot kolları gibi araçlar her koldan yollara çıkmaya çalışıyor. Bu kez de kazalar kaçınılmaz hal alıyor” diyerek, sıkışan yollarda kaza yapmamak için fazladan dikkat sarf ettiklerini söyledi.
Vatandaşlar, çemberi kullanan araç sayısının her geçen gün arttığına da dikkat çekerek, özellikle Güzelyurt’tan gelen araç sayısının çevre yolu yapılmadığı için önemli bir yoğunluk oluşturduğunu ifade etti.

Polis nerede?
Güzelyurt istikametinden gelen araçlar Artesa adlı şirketin önünde iki şeritli olan yolu bir anda 4 hatta 5 şeride dönüştürüyor ve burada büyük bir kaos yaşanıyor.

Birçok aracın dikiz aynalarının birbirine çarparak ilerlediği yolda yetkililer sadece seyrediyor.
Lefkoşa’da Atatürk Kapalı Spor Salonu trafik ışıklarında da yoğunluğun günün neredeyse her saatinde had safhaya ulaştığını anlatan bir vatandaş, “Mesai saatleri başlangıç ve bitiminde trafik ışıklarının bulunduğu yollar, kavşaklar bir işkence halini alıyor. Polisin olmadığı yerlerde, yeşil ışık kısa süre yanıyor ve trafik felç oluyor” görüşünü savundu. Atatürk Stadı yakınındaki trafik ışıklarına mesai saatlerinde polis görevlendirilmesinin bir nebze soruna çözüm olduğunu ama sıkışıklığı tam anlamıyla çözemediğini dile getiren bir vatandaş, “Çare bulunması şart, aksi takdirde vatandaş bir gün birbirine girecek” uyarısını yaptı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.