1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HRİSTODULİDİS: “EN KISA SÜREDE MÜZAKERELERE DÖNMEYİ ARZULUYORUZ”
HRİSTODULİDİS: “EN KISA SÜREDE MÜZAKERELERE DÖNMEYİ ARZULUYORUZ”

HRİSTODULİDİS: “EN KISA SÜREDE MÜZAKERELERE DÖNMEYİ ARZULUYORUZ”

HRİSTODULİDİS: “EN KISA SÜREDE MÜZAKERELERE DÖNMEYİ ARZULUYORUZ”

A+A-

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının, çözüm müzakerelerinin en kısa sürede yeniden başlamasını arzuladığını iddia etti.

Kathimerini gazetesinde yer alan söyleşisinde Hristodulidis, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB)” sismik araştırmalar yapmak amacıyla “Navtex” yayınlaması ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hristodulidis, Türkiye’nin ilk kez, Güney Kıbrıs’ın güneyinde yer alan ve ENI-KOGAS şirketinin sondaj çalışmaları gerçekleştirdiği deniz bölgesini bağladığını ve bunun Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının ihlali anlamına geldiğini iddia ederek, bu eylemin Kıbrıs Rum tarafını, müzakerelere katılımını askıya alma kararına götürdüğünü savundu.

Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasını terk etmediğini, sadece katılımını askıya aldığını ifade eden Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının, egemenlik haklarının ihlali karşısında yapacak başka bir şeyi kalmadığı için bu kararı aldığını öne sürdü.

Hristodulidis, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümünün çıkarına olduğunu anlaması gerektiğini de belirterek, Türkiye’ye yönelik kamuoyunda bugüne kadar dile getirilen tepkilerden memnun olduklarını ancak daha güçlü tepkiler de beklediklerini ifade etti.

Hristodulidis, ABD’nin Türkiye’nin bu eylemi sebebiyle “bulanık bir tutum izlediği” şeklindeki yorumlara da yanıt verdiği söyleşisinde, “kamuoyuna yapılan açıklamaların yanı sıra, perde gerisinde gerçekleşenlerin de büyük önem taşıdığını” söyledi.

ABD ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkinin düzeyinin yükseldiği iddiasını yineleyen Hristodulidis, Rusya’yla ilişkilerin düzeyinin düştüğü yönündeki eleştirilere ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu çerçevesinde Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşme ve görüşmenin ardından Lavrov’un açıklamalarını örnek gösterdi.

Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın tek boyutlu dış politika izlediği şeklindeki eleştirilerin doğru olmadığını ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyabilecek her türlü yardımı memnunlukla karşılayacaklarını sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.