1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HÜKÜMET KRİZİ YOKTUR, HÜKÜMET DİMDİK AYAKTADIR”
“HÜKÜMET KRİZİ YOKTUR, HÜKÜMET DİMDİK AYAKTADIR”

“HÜKÜMET KRİZİ YOKTUR, HÜKÜMET DİMDİK AYAKTADIR”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı. Bugünkü toplantıda toplam 10 gündem dışı konuşma yapıldı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı. Bugünkü toplantıda toplam 10 gündem dışı konuşma yapıldı.

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “Bir kayıp şehidin defin töreni ve şehitlerimizin ardından” konulu konuşmasında, Baf Şehitlerini Anma Günü olan 9 Mart’ta Baf şehidi olduğu halde kayıp şehit Fuat Mulla Salih’in Güzelyurt’taki törende değil de Lefkoşa’da ayrı bir törenle defnedilmesini eleştirdi. Töre, aynı gün, Güzelyurt’ta Baf şehitlerinin anıldığını hatırlattı.

Şehitlere ilgisiz kalındığını, oysa onlar sayesine egemen olunup devlet kurulduğunu ifade eden Zorlu Töre, Güzelyurt’un sürekli Rumlara verileceği söylemlerinin bölgede yarattığı olumsuzluklara değindi.

“Bu halk yeniden göç etmesin, ettirmeyelim” diyen Töre, bölgeye yapılan yatırımların kime yarayacağını sordu.

Zorlu Töre, Talat-Hristofyas döneminde “Kıbrıslıca çözüm” arayışlarının da sonuçsuz kaldığını belirterek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun şimdi suçlanmasının doğru olmadığını söyledi.

Töre, devleti, egemenliği, toprağı savunduğu için Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk’in kendisini “çözüme karşı” diye nitelediğini; onların da “çözüm değil, çözülme” öngördüğünü iddia etti.

“Bir anlaşma olacaksa şerefli bir anlaşma olsun. Toprak vermeyelim, halkımızı göç ettirmeyelim” dediğini kaydeden Zorlu Töre, bunları söylediği için çözüm karşıtı diye nitelendirilmesini eleştirdi.

 

ANGOLEMLİ

Meclis’te son gündem dışı konuşmayı TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Son politik gelişmeler” konusunda yaptı.

“Ülkede hükümet krizi de var, koltuk sevdası da. Koltuk sevdası hükümet krizini artırır” diyen Angolemli, hükümetin yürümesinin çok zor olduğunu; faturanın da halka çıktığını öne sürdü.

Angolemli, hükümet programına hedeflenen yasaların hangi tarihlerde Meclis’ten geçirileceğinin de konulması gerektiğini belirterek, DP’nin UBP’yle işbirliği sonrasında CTP’nin de koltuk sevdasından vazgeçmediğini savundu.

Hükümetin her an bozulabileceği imajı yaratmasının faturasının halka çıktığını belirten Hüseyin Angolemli, benzer şeylerin UBP’nin kurultay döneminde de yaşandığını söyledi.

Angolemli, hükümetin halkın sorunlarını unuttuğunu; Tapu Kadastro Dairesi’ndeki bir projede çalışan gençlerin ayın 13’üne gelindiği halde maaş alamadığını kaydetti.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümetin üreticilerin doğrudan gelir desteği ödemelerini yapmak için bütçede gerekli değişikliği yapmasını istedi.

Hükümetin 2 ayda bir eşel-mobili hedefleyecek çalışmalar yapması halinde çarşının canlanabileceğini söyleyen Angolemli, aksi halde esnafın sıkıntılarının süreceğini belirtti.

Angolemli, “Hükümet bu şekilde yürüyemez. Bir tarafın 26’sı, bir tarafın 21’i var. Ortağın biri bütün suçları öteki ortağa yükledi…” diye konuştu.

CTP’nin yapılamayan işlerden hep DP’yi sorumlu tuttuğunu kaydeden Hüseyin Angolemli, bugüne kadar bu hedeflere uymayan DP’nin bundan sonra da uymayacağını çünkü UBP’ye güvendiğini öne sürdü ve “CTP’nin halkı daha fazla oyalamaya hakkı yoktur. 31 Mayıs tarihi verildi ama o tarih geldiğinde göreceğiz ki başka mazeretler bulacaklar” dedi.

Yerel yönetimlere ilişkin yasal değişiklik yapılmadan yerel seçimlere gidileceğini belirten Angolemli, hükümetin sınıfta kaldığı görüşünü ifade etti.

Vicdani reddin anayasaya aykırı olmadığını savunan Angolemli, “Yeter ki CTP gençlerin yanında yer alsın. Hodri meydan” ifadesini kullandı.

 

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, konuşmaları yanıtlarken, hükümet krizinin söz konusu olmadığını söyledi; “Hükümet dimdik ayaktadır” dedi.

Sennaroğlu, Brucella’nın sadece CTP döneminde görülen bir hastalık olmadığını vurgulayarak, UBP döneminde bu hastalığın eradike edilmesi (yok edilmesi) için kaç para harcandığının çıkılıp söylenmesini istedi.

1974’ten beri adada görülen Brucella’nın yok edilmesi için gerekli kaynağı yaratarak köklü tedbirler üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Sennaroğlu, Hastalıklı hayvanların alınıp itlaf edilmeyeceğini asla söylemediğini kaydetti. Sennaroğlu, “Umarım proje önümüzdeki günlerde hayata geçecektir” dedi.

Sennaroğlu, AB yasalarına göre Brucellalı hayvan etlerinin üzerinde belirtilmesi koşuluyla satılabildiğini ancak bu hastalığın AB ülkelerinde yok denecek kadar az görüldüğünü; Güney Kıbrıs’ta da hasta hayvanların itlaf edildiğini anlattı.

 

“5 BİN TON KABA YEM DÜN ADAYA GELDİ”

Kuraklığa karşı süren çalışmalara değinen Sennaroğlu, 5 bin ton kaba yemin dün ülkeye geldiğini ve üreticiye 18 kuruş sübvansiye edilerek 42 kuruştan satıldığını; bunun için bütçede ek kaynak yaratıldığını açıkladı.

 

“VERGİSİZ AKARYAKIT DESTEĞİ EN GEÇ PAZARTESİ”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Sennaroğlu, vergisiz akaryakıt desteklerinin ödendiğini; küçük baş hayvan üreticilerinin doğrudan gelir desteklerinin kalan bölümünün de ödendiğini; en geç pazartesiden itibaren de vergisiz akaryakıt desteğinin üreticilere ulaşacağını duyurdu.

Elektrik Kurumu konusunda CTP’nin muhalefetteyken ne söylemişse bugün de aynısını söylediğini belirten Sennaroğlu, “Dün CTP muhalefette ne dediyse, bugün hükümette aynısını söylüyor. Dün, ‘bu kurum özerkleştirilmelidir’ dedi, bugün de aynı noktadadır. Halk bize 5 yıllığına yetki verdi, 3-5 ayda bütün sorunları çözecek halimiz yok” dedi.

Alternatif enerjiler üzerinde teknik ekiplerin çalıştığını belirten Sennaroğlu, KIB-TEK konusunda söylediklerinin değişmediğini, politika değişikliği olursa kendisinin bu makamda olmayacağını savundu.

 

“KRİZ TIRMANIRSA GÜVENSİZLİK ÖNERGESİYLE DÜŞÜRÜLECEKSİNİZ”

Yeniden söz alan Hüseyin Angolemli, dün söylenenlerin bugün hükümete gelindiği için artık yapılması gerektiğini ifade etti.

Angolemli, hükümet illa da o koltukta kalmak için kriz tırmandırılırsa istifa etme fırsatı da bulamayacağını, Meclis’in hükümeti güvensizlik önergesiyle düşüreceğini söyledi.

 

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Tapu Dairesi’nde tapu kayıtları için süren projede çalışanların ödenmesinde yaşanan sıkıntıların aşılması için çalıştıklarını anlattı ve bilgi verdi.

Belediyeler Yasası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek yakın zamanda Meclis’in gündemine geleceğini ve öngörülen değişikliklerin milletvekilleri ve Belediyeler Birliği’yle paylaşılacağını söyledi

Belediyelerin coğrafi konumlarındaki çalışmaların da devam edeceğini kaydeden Uluçay, bu konuda uygulamaya dair  hazırlanan  projeler bulunduğunu belirtti

Hükümet programında yer alan birçok konunun artık sonuçlanması gerektiğini vurgulayan Uluçay, anayasa değişiklikleri için gereken referandumun yerel seçimle yapılabileceğini düşündüklerini söyledi.

Konuşmanın ötesine geçip sonuç almanın ülke yararına olacağını vurgulayan Uluçay, bunun topyekün Meclis tarafından yapılmasıyla siyasete yeni bir değer katılacağını; halkın bunu görmesinin de siyaset kurumuna dair izlenimlerinde olumlu etki yaratacağını ifade etti.

Teberrüken Uluçay, CTP Parti Meclisi’nde ürettikleri kararın da bunu öngördüğünü belirterek, Meclisteki tüm partilerin bu konularda gerekeni yapacağına inandığını sözlerine ekledi.

Meclis Genel Kurulu sorular bölümüyle bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bu bölümde CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın 2009-2013 yılları arasında İçişleri Bakanlığı’nın izaz ikram kalemiyle ve 2009-2013 yılları arasında doğal afetten zarar görenlerin ödemelerine ilişkin yazılı soruları ve İçişleri Bakanlığı’nın yanıtları okundu.

Meclis gelecek toplantısını 17 Mart Pazartesi günü yapacak.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.