1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HÜKÜMET VATANDAŞLIK KONUSUNDA SINIFTA KALDI
HÜKÜMET VATANDAŞLIK KONUSUNDA SINIFTA KALDI

HÜKÜMET VATANDAŞLIK KONUSUNDA SINIFTA KALDI

HÜKÜMET VATANDAŞLIK KONUSUNDA SINIFTA KALDI

A+A-

Eski İçişleri Bakanı Çavuşoğlu, Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Yılmaz ve Hataylılar Dernek Başkanı Zaroğlu, hükümetin vatandaşlık konusunda sınıfta kaldığını söyledi.

İçişleri eski Bakanı ve aynı zamanda Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, koalisyon hükümetinin Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) kanadının her kesimi kapsayacak vatandaşlık yasasını 3 ayda tamamlayacaklarını vaat etmesine karşın bunu başaramadığını söyledi.
Verilen sözün üzerinden 1 yıldan fazla bir süre geçtiğini ve hala ortada somut bir şeyler olmadığını savunan Çavuşoğlu, CTP’li İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın zamana oynadığını ileri sürdü.
CTP’nin dönem dönem bu konuda spekülatif haberler ürettiğini ifade eden Çavuşoğlu,  “Ben bunları ciddi bulmuyorum çünkü bu yayını yapma mantıklarını toplumun etkisini ölçme olduğunu düşünüyorum. Ortaya koydukları maddeler kimler tarafından kabul edileceği ya da hükümet tarafından kabul edilip edilmeyeceği konusunda da bir izlenim edinemedik. Vatandaşların da bunu kabul edebileceğini düşünmüyoruz” dedi. 
Çavuşoğlu’nun yanı sıra Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz  ile Hataylılar Derneği Genel Başkanı Bertan Zaroğlu da hükümetin vatandaşlık konusundaki politikasına tepki gösterdi.  Büyükyılmaz ve Zaroğlu, hükümetin vatandaşların haklarını gasp etmek istediğini iddia etti.
 
Çavuşoğlu: CTP vatandaşlıkta çıkmaza girdi
İçişleri eski Bakanı Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, kendileri döneminde 5 ardışık mührü taşıyanlara vatandaşlık müracaat hakkının verildiğini hatırlatarak, şu anki dönemde bunun içinden çıkılmaz bir hal aldığını ifade etti. Kendisinin İçişleri Bakanı olduğu dönemde vatandaşlık konusunda revizyona gidildiğini belirten Çavuşoğlu şöyle dedi: “Ben göreve geldikten sonra eskiden başlayarak adım adım devam etmiştim. Ancak ülkede çalışan insanların beklentileriyle bu topraklarda yaşayan KKTC vatandaşlarının hassasiyetlerinin buluşacağı ve mutabakata varabileceği bir yasa değişikliğinin de ihtiyaç olduğunu tespit etmiştim. 

 

“Uygulamaları revize ederken hükümet değişti”
 Siyasi parti gazeteleri de bunu körükleyerek çok abartılı yayınlar yaparak toplumda büyük bir stres yarattılar. Bu stresin sonucu olarak da ben mademki bu konuları konuşup düzenleme pozisyonuna gelmediniz ben de bu yapılan yasal değişiklikleri rafa kaldırıyorum. Buzdolabına kaldırıyorum diye çalışmaları durdurmuştum. Ancak uygulamayı da mevcut yasaya göre yapmıştım. Geldiğimiz aşamada hükümet değişikliği oldu. 

 

“Ortada somut bir şey yok”
Şimdiki bakan yasayı değiştireceğim ve yasa değişene kadar vatandaşlık vermeyeceğim şeklinde bir ifadede bulunmuştur. Sayın Başbakan çıkıp yasayı buzdolabına kaldırdığını söylemiştir. Oysa biz kendilerine yaptığımız eleştirilerde yasayı değiştirme haklarının olduğunu ancak yasayı askıya alma ve rafa kaldırma haklarının olmadığını eğer niyetleri yasayı değiştirmekse bunu bir an evvel değiştirmeleri yönünde ifadelerde bulunmuştuk. Birkaç aya kadar çok kısa sürede yapacaklarını söylediler ancak 1 yıl geçmesine rağmen hala daha yasayı değiştiremediler. Hazırlık yaptıklarını Bakanlar Kurulu’na sunduklarını ifade etmiş olmalarına rağmen yasa henüz elimizde yok.” 


 

Büyükyılmaz: KKTC artık cazibesini kaybetti
 KKTC Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz da yaptığı açıklamada, “Yıllarca burada kalan hizmet veren insanların KKTC vatandaşı olma hakları elinden almış oldu. Bu çalışmayı yaparken de sadece kendi kendilerine bu çalışmayı yaptılar. Hiçbir sivil toplum kuruluşu ile görüşülmeden bu çalışmaları yaptılar. Bu doğrultuda bir yasa hazırlıyorlar. Bu da bu ülkeye dıştan gelen insanların Avrupa Birliği ülkeleri arasında vatandaşlık almanın en zor ülkesi olması itibariyle artık cazibesini kaybetmesini sağladı. Bir kez daha bu yasanın değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar katı kurallar içerisinde bu ülkede kimse vatandaş olamaz.

 

“UBP döneminde daha kolaydı”
UBP döneminde daha kolaydı. Hazırlanan tüzükler anayasaya ters düşmemesi gerekiyor. Bir önceki yasayla ters düşen yasadır. UBP döneminde 5 mühür vardı. Şu anda istenen 13-14 mühre çıkarıldı. 20 yaşında bir kişinin vatandaş olabilmesi için 35 yaşına gelmesi lazım. Karşılaşacağı sorunlar belli, vatandaş olma hakkı kısacası insanların elinden alınıyor. Bu konuda kapsamlı bir çözüm şarttır.” 

 

Zaroğlu: CTP vaat ettiklerinin tam tersini yapıyor
KKTC Hataylılar Derneği Genel Başkanı Bertan Zaroğlu ise yaptığı açıklamada, şu anki hükümetin vatandaşlık politikasını eleştirerek hükümetin vaat ediklerinin tersine çalışmalar yaptığını aktardı. “Hükümet programında adil kalıcı herkese eşit mesafede olan bir vatandaşlık yasası hazırlanacak ve torpile ihtiyaç olmayacak” şeklindeydi diyen Zaroğlu şunları söyledi, “Fakat şimdi tam tersinin yapıldığı görülüyor. Bunun sebebi de ülkemizde 4 yıl çalışma iznine sahip olan insanların yeni bir çalışma izni çıkaramaması dolayısıyla vatandaşlık müracaatını yapamaması amaçlanıyor. Yeni hazırlanan yasada insan hakları çiğneniyor. Bunun yanı sıra vatandaşlık eski yasaya göre 5 çalışma iznini tamamlayıp 6. Mührü vurdurduğunuz zaman müracaat hakkınız oluyordu fakat vatandaşlığı vermek bakanlığı vermek bakanlığın kendi inisiyatifinde oluyordu. Şimdi değişen bir şey yok. 6 mühür-12 mühür oldu. Adil olmayan bir vatandaşlık yasası hazırlanıyor. Dolayısıyla ben bu yasanın hiçbir şekilde hiçbir soruna çözüm üreteceğini sanmıyorum.

 

“Seçim yasaklarına denk getirildi”
Özellikle CTP’nin Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen, vatandaşlık hak eden insanlara karşı gösterilen tavrı çok açık ortadadır. CTP özellikle Cumhurbaşkanlığı seçim yasakları dönemine denk getiriyor. Ben inanıyorum ki yeni vatandaşlık yasası önümüzdeki dönem yeni hükümetin kucağında patlayacak. Hiçbir dönem bugün olduğu gibi kötü bir dönem olmamıştı. İnsanlar gerçekten zor durumdalar. Büyük bir haksızlıkla karşı karşıyalar. Bir önceki hükümet döneminde 9 bin kişi aftan yararlanırken şimdi 250 kişi aftan yararlandı. Yani CTP’nin çözüm projeleri işe yaramıyor.”
Diyalog
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.