1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HÜKÜMETİ SON KEZ UYARIYORUZ”
“HÜKÜMETİ SON KEZ UYARIYORUZ”

“HÜKÜMETİ SON KEZ UYARIYORUZ”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı...

A+A-

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) organize ettiği ve bugün yapılan “Enerji Çalıştayı”na federasyonun ve federasyona bağlı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (EL-SEN) katılmadığını açıkladı.

Bıçaklı, hükümetin Ankara’da enerji ve elektrik enterkoneksiyonu konularında işbirliği yapılmasına dair toplantı yaptığını, bu toplantıya ilişkin hazırlanan eylem planı belgesinin imzalandığını savunarak, “Bu belge çalıştayı anlamsız kıldı” dedi.

Arslan Bıçaklı, çalıştayın hükümetin enerjiden sorumlu Bakanı’nın talebi üzerine gerçekleştirildiğini iddia ederek, “Kendi seçim bildirgelerine ve hükümet programına sadık kalmayan bir bakan tarafından düzenlenen çalıştaya katılmaktan vazgeçtik” ifadesine yer verdi.

“HÜKÜMETİ SON KEZ UYARIYORUZ”

Arslan Bıçaklı bugün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) - Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) hükümetini son kez uyardıklarını ifade etti.

Bıçaklı, “Halka rağmen, özelleştirmeler konusundaki ısrarlı tutumu sonrasında Ulusal Birlik Partisi’nin seçimlerde aldığı sonuç ve özellikle parti başkanlarının vekil dahi seçilemediği gerçeği ortadadır. Nerden ve kimden gelirse gelsin, dayatma pakette elektrik enerjisiyle ilgili belirtilen herhangi bir unsurun hayata geçirilmeye çalışılması durumunda geçmişte gösterdiğimiz direnişin çok daha fazlasını göstermekten çekinmeyeceğiz” dedi.

“SABRIMIZ TAŞTI”

KKTC hükümet yetkililerinin Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle Ankara’da bir toplantı gerçekleştirdiğini ve toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nden kabloyla elektrik getirilmesiyle ilgili çalışmaların sürdürüleceği yönünde açıklamalar yapıldığını belirten Arslan Bıçaklı, “Bu konuda devletlerarası bir protokolün imzalanması konusunda mutabakata varılması sabrımızı taşırdı” ifadesine yer verdi.

“KIB-TEK’İN PAYLAŞTIĞI GÖRÜŞLER VE BİLİMSEL VERİLER...”

Bıçaklı açıklamasında şunları da dile getirdi:

“Bilindiği üzere özellikle bağlı sendikamız EL-SEN genelde elektrik enerjisi politikaları, özelde ise ilgili kamu hizmetini vermekle yükümlü Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) içinde bulunduğu durumla ilgili sayısız kez kamuoyu paylaştığı görüşleri ve bilimsel çalışmaları mevcuttur.

Örgütümüz, KIB-TEK’in, halkımızın hakkı olan ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi hizmetini sunabilmesini temin için, oluşturduğu bilimsel raporlarla her ortamda sesini bağlı sendikalarıyla birlikte duyurma çabasında olmuştur.

KIB-TEK çalışanlarının Özelleştirme Yasası’na karşı Teknecik Elektrik Santralleri girişinde gerçekleştirdiği 6 günlük direnişte neredeyse sürekli bizimle birlikte nöbet tutanlar, KIB-TEK’in özerkleştirilmesi için birlikte Meclise yasa önerisi sunanlar, bugün koalisyon ortağı olarak hükümettirler.

Erken genel seçimler sırasında, seçim bildirgeleriyle dayatma paketin revize edileceği halkımıza taahhüt edilmiş, Hükümet Programı’nda ise ‘KIB-TEK’in özerkleştirilerek, elektrik enerjisi alanında tek otorite haline getirileceği’ ifade edilmiştir.

CTP/BG – DP/UG hükümeti kurulalı 6 ay geçmiştir. Geçen süre içerisinde KIB-TEK’in özerkleştirilmesi için hiç bir adım atılmamıştır.

Hükümetin yine kendi programında KIB-TEK’in tahsilâtına ağırlık verileceği de belirtilmiş olmasına rağmen KIB-TEK’in kamusal alandaki büyük alacağı görmezden gelinerek ilk icraat olarak ilgili bakanlık tarafından sözde ‘Bütünlüklü Yol Haritası’nı açıklamış ancak, ‘Bütünlüklü Yol Haritasının’ çok geçmeden elektrik tarifelerine fahiş oranlarda zam olduğu anlaşılmıştır.

Dayatma paketi revize edeceğiz diye yola çıkan hükümet ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Devlet Bakanı Beşir Atalay ile birlikte ‘Mutabakat Zaptı’ imzalamış ve aslında revize söyleminin basit bir tarih değişikliği olduğu anlaşılmıştır.

Atılan imzalar ile KIB-TEK’in Dağıtım ve Tahsilat kısmının Mayıs 2015’de özelleştirileceği karşılıklı taahhüt edilmiştir.

Bu taahhüdün yerine getirilebilmesi için yine dayatma pakette yer alan KIB-TEK’in üretim – iletim – dağıtım ve tahsilat olmak üzere fonksiyonlarına göre bölünmesi gerekeceği açıktır.

‘Mutabakat Zaptı’ ile bağımsız ve uzman bir kuruluşa; finansal, ekonomik, mühendislik ve teknik risk analizi yönünden hiçbir fizibilite raporu hazırlatmaya ihtiyaç duyulmadan deniz altına döşenecek kablo ile TC’den elektrik getirilmesi konusunda mutabakat olduğu açıklanmıştır. 

Diğer yandan, adamızın güneyinde yaşanan ekonomik kriz ve bulunan doğal gaz yatakları nedeniyle daha önce olmadığı kadar ekonomik motive ile başlatılan Kıbrıs Sorunu’nun çözümüne yönelik görüşmelerin bir çözüm ile sonuçlanması olasılığı her zamankinden fazla görünmektedir.

Olası bir çözüm, Kıbrıs Türk toplumunun da doğal gazdan pay almasını sağlayacağından bugün üzerinde konuşulan senaryoların tümünden de daha ucuz elektrik üretimine olanak sağlayacaktır.

Tüm bunlar olurken basının sorularına karşılık Başbakan,  ‘KIB-TEK’i özerkleştireceğiz ancak, önce enerji alanında üst kurul kurmamız gerekir’ diyerek aslında dayatma pakette belirtilenlerin tümünü eksiksiz bir şekilde uygulayacaklarını açıklamaktadır.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.