1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İĞNE YAPIP ÖLDÜRÜN” BİLE DEDİLER
“İĞNE YAPIP ÖLDÜRÜN” BİLE DEDİLER

“İĞNE YAPIP ÖLDÜRÜN” BİLE DEDİLER

74 yaşındaki Fatma Acerman, 37 yaşındaki engelli kızı için endişeli. Yaşlı anne, derdini anlatamayan kızına bakmakta zorlanırken, kendisine yapılan “çirkin öneriyi” ağlayarak anlattı

A+A-

Engelli kızı için kendisine, yıllar önce bir doktorun, “bu gibi çocukları iğne yaparak öldürmek gerekir” dendiğini anlatan Fatma Acerman, yaşlandığını, eşinin de kızlarına bakamayacağını belirterek, “Bana bir şey olursa Çiğdem’e kim bakacak?” diye sordu

“BÜYÜK EKSİKLİK”… Gazimağusa Engelsizsiniz Platformu Kurucu Başkanı İlyas Yağlı ise ülkede bu durumdaki engellileri kabul edecek yatılı merkezler olmamasını büyük eksiklik olarak değerlendirdi. Yağlı bu nedenle ağır engelli olan bireylerin ailelerinin çocuklarını huzurevlerine ve yaşlı bakım evlerine götürmek zorunda kaldıklarını kaydetti 

Fatma Acerman, 37 yıldır doktor hatası nedeniyle dünyaya engelli olarak gelen kızı Çiğdem’e gözü gibi bakıyor.  Ancak, kalp ameliyatı olması gereken 74 yaşındaki Acerman ameliyattan sonra kızı Çiğdem’e nasıl bakacağından endişeli. 37 yaşında olan Çiğdem ne konuşabiliyor ne de derdini anlatabiliyor.
Ülkede ise kişisel ihtiyacının karşılayamayacak düzeyde engelli olan bireylerin bakımını üstlenecek bir kurum bulunmuyor. Bu durumda olan bireylerin aileleri çocuklarını yaşlı bakım evlerine ya da huzurevlerine yönlendirmek zorunda kalıyor. 

Konuşamıyor
Doktor hatası nedeniyle dünyaya engelli olarak gelen Çiğdem 37 yaşında olmasına rağmen hala konuşamıyor. Çiğdem’in ailesi, onu doktora götürdüklerinde konuşup derdini anlatamadığı için sağlığından bile endişe ediyor.

ddd.jpg

Acerman: İğne yapıp öldürün dediler
Acerman, Çiğdem’in konuşamaması nedeniyle bir şey için ağladığında sorunun ne olduğunu almakta büyük güçlükler çektiklerini anlattı ve şu şekilde konuştu:

“Çiğdem rahatsızdı. Doktora götürdüm. Dişleri çürüdü. Ancak diş doktorunun karşısına gittiğimde ağzını bile açmadı. Çiğdem şeker hastası mı, tansiyon hastasını hiçbir şey bilmiyoruz. Ayrıca daha önceki yıllarda da ismini vermek istemediğim bir doktor bana ‘Böyle çocukları iğne yapıp öldürün’ dedi. Böyle bir şeyi nasıl yapabilirim.”

“Hiçbir yardım görmedim”
Acerman, Çiğdem’e sadece ayda 700 TL’lik bir maaş bağladığını belirtti ve onun dışında hiçbir yardım görmediğini belirtti.

37 yıldır Çiğdem’e kendisinin baktığını anlatan Acerman şu ifadeleri kullandı:

“37 yıldır Çiğdem’e ben bakıyorum. Çiğdem tuvalet ihtiyacını bile karşılamıyor. Bez kullanmak zorundayız. Devlet bir süre bez parasını karşıladı.

Ancak artık bunu bile yapmıyor. Bana bir şey olursa Çiğdem’e kim bakacak. Eşim kız çocuğu olduğu için bakmakta zorlanıyor. Ben de artık yaşımı aldım. Eskisi gibi genç değilim.”

“Yıllardır ben de evden çıkamıyorum” 
Çiğdem’e bakmak için yılladır evden çıkmadığını söyleyen Acerman, şu şekilde konuştu:
“Evden çıkmam gerektiğinde kapıları kilitleyip çıkıyorum.

Ancak her seferde aklım hep Çiğdem’de kalıyor. Bu nedenle yılladır ne bir cenaze törenine ne bir düğüne gitmedim. 

Böyle çocukları olan ailelere bir şekilde yardım edilmesi gerekir. Bana bir şey olursa Çiğdem’e kim bakacak. Çiğdem ne olacak. Banyo yaptırmakta bile zorlanıyorum.”

“Kolayı çok seviyor”
Çiğdem’in kolayı çok sevdiğini belirten Acerman, bunu kolayı alıp bardağa doldurmaya çalışmasından anladıklarını söyledi.

Acerman ancak Çiğdem’in kolayı bardağı doldururken bardağın dolup dolmadığını bile anlayamadığını kaydederek şu şekilde konuştu:
“Çiğdem kolayı çok seviyor. Eline kola şişesini alıp bardağa dökmeye çalışıyor. Ancak bunu yaparken bile bardağın dolup dolmadığını anlayamıyor. Bardaktan kolalar taşıyor. Çiğdem hala kola dökmeye devam ediyor.”

Yağlı: Büyük eksiklik
Gazimağusa Engelsizsiniz Platformu Kurucu Başkanı İlyas Yağlı, ülkede bulunan mevcut merkezlerin engelli bireylere yatılı olarak bakacak pozisyonda olmadığını belirtti. Bu konuda farklı projeler üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Yağlı şu şekilde konuştu:

“Çiğdem’in durumunda birçok kişi var. Ancak ülkede bu bireyleri yatılı olarak kabul edecek bir kurum yok.

Bu nedenle aileler genellikle bu durumda olan çocuklarını yaşlı bakım evlerine gönderiyor ve aldıkları maaşları da oraya bağışlıyor. Bu büyük bir eksikliktir.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.