1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İKİ TOPLUMLU MAĞUSA İNİSİYATİFİ KURULDU
İKİ TOPLUMLU MAĞUSA İNİSİYATİFİ KURULDU

İKİ TOPLUMLU MAĞUSA İNİSİYATİFİ KURULDU

“İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi”, Ledra Palace’ta bulunan Home for Cooperation’da gerçekleştirilen basın toplantısında kuruluş bildirgesinin okunmasıyla kuruldu.

A+A-

“İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi”, Ledra Palace’ta bulunan Home for Cooperation’da gerçekleştirilen basın toplantısında kuruluş bildirgesinin okunmasıyla kuruldu.

Bildirgeye, Okan Dağlı, Mine Güçlüer, Mertkan Hamit, Hasan İnce, Hulusi Kilim, George Lordos, Andreas Matsis, Symeon Matsis, George Mavroudis, George Michaelides ve Mustafa Ӧngün imza koydu.

Türkçe ve Yunanca okunan bildirgede İnisiyatif’in geçmişi anlatıldı.

Bildirgede Mağusa İnisiyatifi’nin 2010 yılında bir grup Kıbrıslı Türk tarafından, Maraş’ın Birleşmiş Milletler (BM)’in kontrolünde “yasal sahiplerine” iadesi, Gazimağusa’nın Avrupa Birliği (AB) gözetiminde uluslararası ticarete açılması ve Suriçi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmesi amacıyla oluşturulduğu anlatıldı.

Bildirge şöyle devam etti:

“Özellikle Kapalı Maraş’ın açılmasına karşı Mağusa Limanı’nın AB gözetiminde açılmasına yönelik son gelişmelerin ardından,  Mağusa Ticaret ve Sanayi Odasını da kapsayan bir grup Kıbrıslı Rum, Mağusa İnisiyatifi ile birlikte Mağusa ve bölgesinin sürdürebilir bir biçimde yeniden geliştirilmesine yönelik güçlerini birleştirmeye karar verdi.”

Bildirgede İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi’nin, Kıbrıs Sorunu’nun kapsamlı çözümünden önce ve sonra, belediyeler, kent sakinleri, sivil toplum örgütleri, uzmanlar ve iş insanlarını kapsayan tüm paydaşlarla işbirliği oluşturarak amacına ulaşmaya çalışacağı ifade edildi.

İnisiyatifin kapsamlı bir çözüme ulaşmak amacıyla şu anda üzerinde tartışılan güven artırıcı önlemlerin kabul görmesini temenni ettiği kaydedildi.

Öncelikli hedeflerinin, kapalı bölge ve Suriçi’ni de içine alacak biçimde Gazimağusa ve çevresine yönelik bir “Yeniden Canlandırma Planı” ortaya koymak olduğu belirtilen bildirgede, “Mağusa’nın nihai olarak başarılı bir biçimde yeniden yaratılması toplumsal, kültürel, ekonomik ve politik faydalarının adanın tümüne ve barış sürecine katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Bildirgenin okunmasının ardından “iki toplumlu vizyon ihtiyacı”na dair sunum yapıldı ve vatandaşlar 8 Aralık’ta saat 11.00’de açılacak Agios Georgios Exorinos Kilisesi’ne davet edildi.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.