1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLK SU LEFKOŞA'YA
İLK SU LEFKOŞA'YA

İLK SU LEFKOŞA'YA

‘Gelecek olan suyun dağıtım planlaması yapıldı’ diyen Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin, müjdeyi Başkent’e verdi:

A+A-

Türkiye’den KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su getirecek olan Asrın Projesi’nde geri sayım sürüyor. Yüzde ellisi tamamlanan projenin detaylarını anlatan Su İşleri Dairesi Müdürü Senin, suyun dağıtımıyla ilgili tüm plan ve projelerin de hazır olduğunu söyledi. Projenin yüzde 50’sinin tamamlandığını belirten Senin, Geçitköy Barajı’nın inşasının da yüzde 65 oranında bitirildiğini vurguladı. Boruların montaj aşamasında denizin dalgalı olmasından ötürü Ağustos ayı içerisinde çalışmaların tamamlanabileceği bilgisini aldıklarını söyleyen Senin, bunun projenin zamanında bitmesine bir engel olmayacağını ifade etti. 

“SU, LEFKOŞA’YA 2015’TE ULAŞACAK” 
2014 Mart’ında gelmesi planlanan suyun ilk olarak Lefkoşa’ya verileceğini ifade eden Senin, suyun dağıtımı ile ilgili bir plan ya da proje olmadığını iddia edenlere de yanıt verdi. Senin; “Bakıldığı zaman 480 kilometre ada genelinde iletim hatları olacaktır. Bu boru hatlarımız dört etap halinde çıkacaktır. Birinci etap Çamlıbel’den Serhatköy’e gelecek. Serhatköy’de pompaj yapılmak suretiyle YDÜ yanında yapılacak 10 bin metreküplük su deposuna aktarılacak ve buradan da Hamitköy civarına su iletilecektir. Bu sayede Türkiye’den gelen suyu ilk olarak Lefkoşa bölgesi almış olacaktır” dedi. Senin, Lefkoşalıların bu suyu arıtıldıktan sonra alacak olmaları ve arıtma tesisinin ihalesinin de yeni yapılmış olması nedeniyle suyun Lefkoşa’ya ulaşma sürenin 2015’i bulacağını savundu. 

“SUYUN MALİYETİ HENÜZ BELLİ DEĞİL” 
Suyun para ile satılacak olması ve özelleştirme olup olmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Senin, maliyetleri şimdilik hesaplayamadıklarını ama suyun mevcut ücretlerin üzerinde olmaması gerektiğini belirtti. Projenin maliyetinin 1.1 milyar TL olduğunu hatırlatan Senin, suyun özelleştirilmesi için bir çalışma başlatıldığını doğruladı. Bunun henüz netlik kazanmadığını ancak çalışmalar sonrasında buna kararı siyasi erkin vereceğini ifade etti. Maliyetler konusunda net bir rakamın ortada olmadığını da hatırlatan Senin; “Suyun ücreti konusunda net bir rakam yok ama yüksek olması halinde devlet gerekli müdahaleyi yapacaktır diye düşünüyorum” dedi.

 “İSRAİL’E SATIŞ GÜNDEMDE YOK” 
Senin bir soru üzerine suyun İsrail’e satılmasının gündemde olmadığını ancak, Güney’den talep gelmesi halinde hat üzerine eklenecek ek bir boru ile suyun Güney’e de dağıtılabileceğini ancak bu konuda Güney’in şimdilik çekingen durduğunu söyledi.

(STARKIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.