1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İNDİRİM DEĞİL BİNDİRİM OLDU”
“İNDİRİM DEĞİL BİNDİRİM OLDU”

“İNDİRİM DEĞİL BİNDİRİM OLDU”

Halk indirim şoku yaşadı!

A+A-

Halk indirim! şoku yaşadı

Dünya piyasasında petrol fiyatlarında yüzde 50’ye varan indirim yaşanırken elektrik fiyatlarında yapılan indirim vatandaşların beklentisini karşılamadı. Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) ve Kıbrıs Türk Memur Sendikası (KAMU-SEN) yapılan indirimin “aldatmaca” olduğunu söyledi.

Vatandaşlar da, “Bu indirim otellere, şirketlere ve üst gelirlilere yaradı. Bize bir faydası olmayacak indirim, indirim sayılmaz” dedi.

Dünya piyasasında petrol fiyatlarında yüzde 50’ye varan indirim yapılırken, geçtiğimiz gün de buna bağlı olarak hükümet elektrik fiyatlarında indirim yaptığını açıkladı. Ancak, yapılan indirim vatandaşların beklentisini karşılamadı. Bakanlar Kurulu’nun kararına göre ilk 250 kws’ye kadar konut tarifesi yüzde 2 indirimle 45 kuruştan 44 kuruşa düşerken, 751 kws üzeri konut tarifesi yüzde 35,7 indirimle 84 kuruştan 54 kuruşa düştü. Yapılan yüzde 2’lik indirimin vatandaşa bir etkisi olmadığını söyleyen Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN), Kıbrıs Türk Memur Sendikası (MEMUR-SEN) bu indirimi “aldatmaca” olarak değerlendirdi.

Gazetemize konuşan vatandaşlar da bu indirimin halka yansımayacağını söyleyerek tepki gösterdi.

Özkardaş: “İndirim değil bindirim oldu”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, “Sayın Başbakan ‘yüzde 36’ya varan indirim’ diyor, fakat indirimlere baktığımız zaman konut tarifesinde ilk 250 kw saat eskiden 0,45 kuruş iken şimdi 0,44 kuruş, yani 1 kuruş indirim yapıldı”  dedi. Özkardaş, ülkenin yüzde 80’inin yoksulluk sınırlarının altında olduğunu vurguladı.

Ülkenin yüzde 80’nine kw saatlik başına 1 kuruşluk indirim getirdiğini belirten Özkardaş, kumarhanelere, otellere ve büyük şirketlere de yüksek indirim getirdiğini söyledi. Özkardaş, hükümetin zenginin ve sermayenin hükümeti olduğunu ve elektrikteki yapılan indirimle bu durumu kanıtladığını savunarak “halka bu indirim değil, bindirim olmuştur” dedi.

Özburak: “Aldatmaca yapılıyor”

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (MEMUR-SEN) Genel Başkanı Şener Özburak, “Bu yapılan indirimin aldatmaca olduğunu düşünüyorum. Akaryakıtta petrol fiyatlarında yüzde 50 gerileme söz konusu iken elektrikteki indirimde 1 kuruş indirim olması kabul edilebilir değildir” dedi. Yapılan indirimin elektrik faturalarına yansımasının çok az olacağını belirten Özburak, “1 kuruşluk indirim 250 kw’a kadardır, bunun daha fazlasını tüketen konutlar zaten üst gelirlere giriyor” açıklamasını yaptı. 

Vatandaş ne dedi?

Işık Altun

“İndirim yapılması kw’lara bakacak olursak bize yansımayacak. Otellere ve büyük şirketlere yarayacak. Benim zaten elektrik faturamda hiçbir fark olmayacak. Eğer yapılacaksa belli bir oranda herkese yapılmalıdır.”

Erkan Çetinkaya

“Bu yapılan indirim, çok elektrik tüketenlere yarayacaktır. Bu ay zaten 151 kw’lık elektrik tükettim. Bu elektrik tüketimin içerisinde 27 TL maktu ücret ve 15 TL’ye yakın sokak aydınlatma bedeli var. Bununla beraber faturam 171 TL. Klimasız bir ortamda yaşadığım halde elektrik borcu bu kadar ödedim. Gelirimiz zamansız olduğu için bu bizi çok zorluyor.”

Özgen Görker

“Konutlarda kw saatlerde yalnızca 1 kuruş indirim yapıldı ve bu da dar gelirli vatandaşlar için indirim sayılmıyor. Evinde çok fazla elektrik tüketen, yani zengin vatandaşlara yönelik bir indirim yapılmıştır. Yine de indirim olması sevindirici, ama bu yapılan bize yüzde 30 şeklinde yansımalıydı. KKTC halkı olarak biz pek indirimlere alışkın değiliz, inşallah indirimler devam eder.”

Safiye Selçuk

“Haksız bir indirim oranı yapıldığını düşünüyorum. Çok fazla elektrik harcayana değil de halkın geneline bir indirim yapılmalıdır. Elektrikli soba kullandığımız için elektrik faturam 200 TL ve üzeri geliyor. Yapılan 1 kuruşluk indirimin bana bir faydası olmayacak. Bence biraz daha fazla bir indirim yapılması gerekiyor.”

Taner Türker

“Bu yapılan indirim hiç yapılmamış sayılır. 750 kw evde kullanan kimse yoktur. Büyük iş yerlerine ve fabrikalara yarayacak bu yapılan indirim. Zaten durumu olmayan az yakıyordur, ya da yakabildiğini kısıyordur. Önemli olan ihtiyacı olan vatandaşlarımıza bir şey yapabilmektir.”

Mehmet Güngör

“Adada böyle bir sistem olmamalı. Büyük balıklar yine küçük balıkları yutmamalıdır. İndirim yapılacaksa kesinlikle geneline yapılmalıdır. Ben 400 kw elektrik harcıyorum ve neden bana bu kadar düşük indirim yapılıyor. Çok ciddi bir dengesizliğin olduğunu düşünüyorum.”

Ömer Caba

“Konutlara indirimin yansımadığını düşünüyorum. Az elektrik kullanan vatandaşlar hemen hemen hiç faydalanmayacak bu durumdan. Çok kullanan oteller, fabrikalar ve büyük şirketler bundan faydalanacak. Adı ‘indirim’ ama maalesef ki vatandaşa bu durum yansımadı. Benim elektrik faturam 300 TL civarında ve ben emekli maaşı alıyorum. Bu durumda maaşımın yüzde 15’i elektrik faturasına gidiyor. Elektrik indiriminin bize bir faydası olmadı.”

Ertan Acartan

“İndirdik görünümü veriyor. Yapılan bu indirimde hiçbir şey olmadı. Elektrik ülkede ana bir etkendir ve bütün ülke elektrik pahalılığından dolayı fakir düştü.  Bana elektrik faturası 700 TL geldi ve emekli maaşımın bir kısmını elektrik faturasına yatırdım. Böyle olunca elimizde hiçbir şey kalmıyor. Bu indirim halk geneline yapılmış olsa rahat bir nefes almış olacağız. Biz bunu bekliyorduk, maalesef bunun olmaması bizi şoke etti.”

Yücel Yörük

“Yapılan bu indirimin büyük işletmeleri kapsadığını düşünüyorum. Halk bundan bir fayda sağlayamayacaktır. Elektrik faturam ortalama 200 TL civarında geliyor. Bu yapılan indirimin bize bir faydası olmayacak.”

Mehmet Şen

“Dar gelirli insanlara bu yapılan indirimin yansımayacağını düşünüyorum. Büyük işletmeler, sanayi, otel gibi çok fazla elektrik harcayanlara yansıyacak. Düşük gelirli insanlara bu indirim yansımadıktan sonra yapılan indirimin bir faydası yok. Aylık elektrik faturam 150 TL geliyor. Yapılan bu indirimde yine fark eden bir şey olmayacak.”

Yücel Acdan

“Yapılan indirim kw saate göre değil de herkesin maaşına göre yapılması gerekir. Büyük iş yeridir, oteldir gibi bir düşünce olmamalı, bir halkın kazancını gözetmeleri gerekir ve bunu gözeterek indirim yapılmalıdır.”


BKP: “Koca bir aldatmaca”

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP)  Genel Başkanı İzzet İzcan  CTP-BG/DP-UG hükümetinin elektrikte % 36 indirim yapıldığı yönündeki açıklamalarının “koca bir aldatmaca” olduğunu savunarak,  indirimin toplum geneline ve dar gelirlilere yansımayacak şekilde zenginlere ve sermaye kesimine yapıldığını iddia etti.

İzcan yaptığı yazılı açıklamada, emekten yana olduğunu iddia edenlerin, emekçileri, dar gelirlileri ezmeye devam ettiğini ileri sürerek, toplumun büyük bir bölümünün, emekçilerin ve dar gelirlilerin kullandığı elektrik tarifelerinin ilk diliminde yalnızca 1 kuruş indirim, zengin ve sermaye kesiminin kullandığı tarifelerde ise % 30’lara varan indirim yapıldığını savundu.

Kıb-Tek’te verimsiz çalışan bir kadro ve yapı bulunduğunu, kurumun siyasilerin çiftliğine dönüştürüldüğünü, şaibeli, ihalesiz ve kurumu zarara sokan alımlar yapıldığını, partizanca, münhalsız ve sınavsız  istihdamlar yapıldığını ve rüşvet olayları yaşandığını iddia eden İzcan,  “Kıb-Tek’in yeniden yapılandırılması  gerektiğini” belirtti.

İzcan, daha ucuz ve temiz elektrik üretiminin bilerek ve isteyerek engellendiğini ve enterkonnekte sistemin hayata geçilmesine takoz konulduğunu da savundu.

Haberal Kıbrıslı

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.