1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNGİLİZ ÜSLERİNDE GREV YAPILACAK
İNGİLİZ ÜSLERİNDE GREV YAPILACAK

İNGİLİZ ÜSLERİNDE GREV YAPILACAK

Kıbrıs’taki İngiliz üslerinde çalışanlar, uyarı grevi yapıyor.

A+A-

ÜS ÇALIŞANLARI, 2 AYDIR DONDURULAN MAAŞLARINA 3 YIL DAHA ARTIŞ YAPILMAYACAĞININ AÇIKLANMASI ÜZERİNE GREV KARARI ALDI

Kıbrıs’taki İngiliz üslerinde çalışanlar, son iki yıldır maaşlarının dondurulmasının ardından üç yıl daha maaş artışı yapılmayacağının açıklanması üzerine, Cuma günü uyarı grevi yapıyor.
Kıbrıs Türk Askeri Müstahdemler Sendikası’ndan (AS-SEN) TAK’a yapılan açıklamaya göre, Cuma günkü iki saatlik uyarı grevi 06.45-08.45saatleri arasında uygulanacak.

Greve İngiliz Üsler bölgelerinde örgütlü TÜRK-SEN’e bağlı  AS-SEN yanında, Güney Kıbrıs’taki SEK, PEO ve  PASIDY sendikalarına üye çalışanlar da katılacak.

Grev Ağrotur, Piskobu, Ay-Nick (Mağusa) ve Dikelya İngiliz üsler bölgelerinde eş zamanlı ve tüm sendikaların ortak katılımıyla gerçekleştirilecek.

AS-SEN açıklamasında grevin nedeni  “İngiliz Üsler Yönetimi'nin ekonomik krizi bahane ederek son iki yıldır (2012-2013)  çalışanların maaşlarını dondurması ile başlayan süreci üç yıl daha (2014-2016 ) uzatacağını ilan etmesi” olarak duyuruldu.

Açıklamada, sendikaların daha önce İngiltere’de yaşanan ekonomik kriz bahane edilerek çalışanların maaşlarının iki yıllığına dondurulmasını, bütçedeki kesintiler nedeniyle anlam verebildiği ancak şimdi Güney Kıbrıs’taki krizin fırsat olarak kullanılmak istenmesinin kabul edilebilecek bir gerekçe olamayacağı kaydedildi.

AS-SEN açıklamasında, sendikalarla görüşülmeden, “ben yaparım olur” mantığıyla hareket edilerek  önce  uygulamanın ilan edilmesini ve daha sonra sendikalara bilgi verilmesini doğru bulunmadığının işverene bildirildiği belirtildi.

“Buna rağmen işveren olumsuz ve yanlış tavrını sürdürerek sendikalara greve gitmekten başka bir şans bırakmamıştır” denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Güney Kıbrıs’taki ekonomik kriz nedeniyle çalışanların  zaten ek vergi ve sosyal sigorta primi ödediğini  işveren tarafı çok iyi bilmektedir ve bu daha yıllarca sürecek gibi gözüküyor. İki yıllık maaş dondurulması ile çalışanların maaşlarında önemli bir gerileme yaşanmıştır ve ek vergiler ile bu daha da artacaktır.

Toplu iş sözleşmesine aykırı bir şekilde tek taraflı hareket edilerek çalışanların maaşlarını üç yıllık süre ile dondurmak; hem de bu üç yıllık sürenin tazminat haklarına yansıtılmak istenmesinin kabul edilemez bir anlayış olduğu işveren tarafına bildirilmiş ve grev kararı alınmıştır.

Sendikalar, Üsler Yönetimi'nin bu uyarı grevini ve çalışanların kararlılığını dikkate alıp kararını bir kez daha gözden geçirmesini talep etmekle birlikte, bundan sonraki tutumlarını, işverenin sergileyeceği tavırlara göre belirleyecekleri konusunda hemfikir olup kararlılıklarını sergilemekten ve çalışanların haklarını korumaktan yana hiçbir yasal eylemden kaçınmayacaklarını beyan etmişlerdir. “

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.