1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNSAN TİCARETİ SUÇU MERCEK ALTINDA
İNSAN TİCARETİ SUÇU MERCEK ALTINDA

İNSAN TİCARETİ SUÇU MERCEK ALTINDA

RUM MECLİSİ’NDE İNSAN TİCARETİ SUÇU MERCEK ALTINDA

A+A-

GÜNEY KIBRIS’IN İNSAN TİCARETİYLE MÜCADELEDE EKSİKLERİ BULUNDUĞUNU SAPTAYAN RAPOR, 2 YIL ARADAN SONRA GÖRÜŞÜLÜYOR

Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’nin, Avrupa Konseyi İnsan Kaçakçılığına Karşı Eylem Uzmanları Grubu (GRETA) tarafından hazırlanan Güney Kıbrıs’la ilgili raporu görüşmeye başladığı belirtildi.

Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre GRETA’nın söz konusu raporunda, Rum Yönetimi’nin ilgili devlet kurumlarının, insan ticaretine karşı mücadele edilmesinde, eksiklikleri bulunduğundan bahsettiğini yazdılar.

Gazete GRETA’nın raporunun Kasım 2011’de yayımlandığını anımsatarak raporun iki yıl sonra görüşülmeye başlandığına dikkati çekti.

Habere göre Rum İçişleri Bakanlığı yetkilisi Anna Hristodulidis, yaptığı açıklamada insan ticareti kurbanı kadınlarla temas halinde olan devlet yetkililerinin, insan ticareti konusunda daha çok hassasiyet duyulması amacıyla, en azından son iki yıldır çaba gösterdiğini söyledi.

Hristodulidis, sivil toplum örgütleri, devlet daireleri ve hizmetlerinin dahil olduğu Multidisipliner Grubu’nun kendi içerisinde koordinasyon eksikliği bulunduğunu da kabul etti.

Hristodulidi, 2010 ve 2011 yıllarında “kara listede” olduklarını, bunun yanında Güney Kıbrıs’ın, ABD’nin 2013 yılındaki insan ticaretine ilişkin kara listesinde bulunmadığını söyledi.

Rum Milletvekili Stella Kiriakidu insan ticareti konusunda Güney Kıbrıs ile ilgili gözlemlerle çok sık karşılaştıklarına dikkati çekerek, erkek, kadın ve çocukların insan haklarının ihlaliyle ilgili çok ciddi suçlarla ilişkilendirildiklerini ifade etti.

Öte yandan Fileleftheros, GRETA’nın raporunda yer alan insan ticaretine ilişkin rakamların yanı sıra Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’ne sunulan insan ticareti kurbanı rakamlarına da yer verdi.

Habere göre Güney Kıbrıs’ta 2010 yılında, 5’i erkek geriye kalanlar kadın olmak üzere toplam 52 kişi insan ticareti kurbanı olarak tanımlandı.

2011 yılında insan ticareti kurbanı olarak addedilen kişi sayısının 40, 2012’de 37, 1Ocak-22 Ağustos 2013 tarihleri arasında ise 14 olduğunu yazan gazete 2008’de ise 58, 2009’da ise 113 kişinin insan ticareti kurbanı olarak addedildiğini belirtti.

LİDA KURSUMBA

Politis gazetesine göre Çocuk Haklarının Korunması Komiseri Lida Kursumba, Güney Kıbrıs’ta, çocukların ticaret kurbanı olmasına yol açan yasal boşluklar bulunduğuna dikkati çekti.

Kursumba gazeteye yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi’nin, Güney Kıbrıs’la ilgili, çocukların ticaret kurbanı olmasının önlenmesi konusunda eylem planı eksikliğine ilişkin gözlemini anımsatarak, halk arasında böyle olayların olmadığı şeklinde genel bir kanının da bulunduğunu söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.