1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNSANA DA BULAŞABİLİR
İNSANA DA BULAŞABİLİR

İNSANA DA BULAŞABİLİR

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Çanakçı, yetkililerin aksine, yalancı veba hastalığının insanlara bulaşabileceği uyarısında bulundu

A+A-

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Tayfun Çanakçı, yaklaşık bir buçuk aydır kanatlı hayvanlarda görülen yalancı veba hastalığının insanlara da bulaşabileceği uyarısında bulundu. Ancak Çanakçı, hastalığın insanlarda ağır enfeksiyona neden olmadığını söyledi.

Hatırlanacağı gibi yalancı veba hastalığı konusunda her türlü tedbirin alındığını açıklayan Tarım Bakanlığı yetkilileri, bu hastalığın insanlara bulaşmadığını da belirtmişti.

Yalancı veba hastalığının insanlarda gribal enfeksiyona benzer semptomlar şeklinde kendini gösterdiğini belirten Çanakçı, “Bu enfeksiyon hafif seyirli ve çok nadiren şekillenir. Bazı ilgili kurumlar, bu hastalığın insana bulaşmadığını açıkladı ancak bulaştığı görüldü. Hasta hayvanlarla temas sonrası bulaşma olabilir” dedi. 

Bundan sonraki sürecin çok önemli olduğuna dikkat çeken Çanakçı, bütün dünyada hayvan hareketleri kısıtlanırken, ülkemizdeki birçok festival veya panayırda bunun yapılmadığını söyledi.

Çanakçı, örneğin Güzelyurt Festivali alanında başka bölgelerden gelen kanatlı hayvanların (örneğin kafesli kuşlar) hareketlerini kısıtlayan bir önlem olmamasını eleştirdi.

Çanakçı, enfeksiyonun adadaki varlığı devam ettiği sürece her türlü kanatlı hayvan hareketinin bu hastalığı taşıdığını vurguladı.

Halkın konuyla ilgili ufak tefek açıklamalarla bilgilendirildiğini belirten Çanakçı, kanatlı hayvanları ölmeye başlayan insanların hangi makama ulaşacağını bilmediğini de savundu.

Konuyla ilgili kriz masası oluşturulmadığını ifade eden Çanakçı, hayvanları ölen bazı kişilerin kanatlıları ya dereye ya da çöpe attığını belirtti.

Çanakçı, yalancı veba hastalığıyla mücadele konusunda “sınıfta kaldık” yorumunu yaptı.

“Her bölgede görüldü”

Çanakçı, bu hastalık ortaya çıktıktan sonra kanatlı hayvanların yaşam alanlarında dezenfeksiyon, aşı ve itlaf gibi önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. 

Yalancı veba hastalığının dünyada belirli dönemlerde ortaya çıktığını belirterek bu ülkelerde veteriner teşkilatları ve Tarım Bakanlıkları tarafından ciddi önlemler alındığını anlatan Çanakçı, ülkemizde bu konuda hiçbir önlem alınmadığını iddia etti.

Tayfun Çanakçı, yalancı veba hastalığının dünyanın herhangi bir ülkesinde görülmesi halinde, hastalığın teşhisinin yapıldığını, itlaf çalışmalarının başladığını belirterek, bölgesel, ulusal ve uluslararası önlemlerin hemen alındığını ifade etti.

Karantinanın kanatlı hayvanların hareketlerinin kısıtlanmasıyla olduğunu anlatan Çanakçı, “Gelişmiş ülkelerde hastalığın görüldüğü andan itibaren kriz masası ve karantina oluşturulur. Hastalık tespit edilen bölgeye bütün kanatlı hayvan girişi, çıkışı durdurulur veya muayeneleri sağlanarak bölgeye girişi kontrollü bir şekilde sağlanır” dedi.

Çanakçı, Kuzey Kıbrıs’ın her bölgesinde evcil kanatlı hayvanlarda yalancı veba hastalığının görüldüğüne dikkat çekerek, ülkemizde doğa korucuları ve hayvan gözlemcileri olmadığını ve bu nedenle doğada ölüm olup olmadığına ilişkin ellerinde hiçbir veri bulunmadığını belirtti.
  
Dezenfekte edilmeli
   Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Tayfun Çanakçı, yalancı veba hastalığının tespit edildiği alanlarda en az 21 gün hiçbir şekilde kanatlı hayvan beslenmemesi gerektiğine dikkat çekerek, bu sürede dezenfeksiyon çalışması yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Bu süreç içinde hastalığın kontrolünün yapıldığını belirten Çanakçı, hasta olmayan kanatlı hayvanlara aşı yapıldığını, şüpheli hayvanların ise itlaf edildiğini kaydetti. 
   
“Dere yataklarında ciddi sayıda ölü hayvan var”
   Çanakçı, özellikle halkın konuyla ilgili ufak tefek açıklamalarla bilgilendirildiğini belirterek, kanatlı hayvanları ölmeye başlayan insanların hangi makama ulaşacağını bilmediğini savundu

Çanakçı, şöyle devam etti:
   “Kriz masası oluşturulmuş olsaydı, ölü hayvan ihbarları alınmış olacaktı. Böyle bir sistem kurulmadı. Hayvanları ölen bazı duyarsız vatandaşlar, ölen kanatlıları ya dereye attı, ya da çöpe. Bu konuyla ilgili bize gelen ihbarlar var. 

Değirmenlik Belediyesi’ndeki veteriner hekim arkadaşımıza ulaştık. Bölgedeki dere yataklarında ciddi sayıda ölü hayvan toplandığı bilgisini elde ettik. 

Bu ciddi bir tehlikedir. Bu virüsün doğada 3 hafta hayatta kalabileceği düşünüldüğünde doğal yaşamdaki kanatlı hayvanlar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Ölen kanatlıların hesabını belki birilerine verebiliriz ancak doğada yaratacağı tahribatı kimseye veremeyiz. Bu hastalıkla mücadelede kesinlikle sınıfta kaldık. Bu aşamadan sonra bu ve benzeri hastalıklar için acil eylem planları biran önce oluşturulmalı ve benzer salgınlarda nasıl hareket edileceğinin bugünden itibaren bilinmesi gerekir”.

(KIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.