1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "İNSANLAR MUHAKEME YETİSİNİ KAYBETTİ"
"İNSANLAR MUHAKEME YETİSİNİ KAYBETTİ"

"İNSANLAR MUHAKEME YETİSİNİ KAYBETTİ"

Yrd. Doç. Dr. Nalan Sınay, günümüz dünyasında insanların muhakeme yetisini kaybettiği için şiddet olaylarında artış yaşanmaya başlandığına dikkat çekti.

A+A-

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İletişim Fakültesi, Radyo ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nalan Sınay, günümüz dünyasında insanların muhakeme yetisini kaybettiği için şiddet olaylarında artış yaşanmaya başlandığına dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Sınay, insanı diğer tüm canlılardan ayıran en önemli özelliğin muhakeme yetisi olduğunu kaydederek, “Günümüz dünyasında bu yetiyi kaybetmeye başladığımızdan dolayı şiddet olaylarında artış yaşanıyor” dedi. Sevgi, saygı, etik ve empati gibi değerlerin kaybolmasıyla insanı insan yapan özelliklerin yok olduğuna işaret eden Sınay, bu durumun sonucu olarak toplumca şiddete maruz kaldığımızı vurguladı. Öğretim Üyesi Sınay, ülkemizde kamuoyu tarafından büyük infiale sebebiyet veren kriminal olayların, aslında hepimizi ilgilendirdiğini, aynı toplum içerisinde yaşadığımızı kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Sınay, insanların şiddet ve kaba kuvvet olmadan iletişim kuramaz olduklarını ve yalnızca fiziksel baskı olarak değil, psikolojik olarak da baskıya maruz kaldıklarını aktardı. Sınay, empati yapabilmenin aslında tüm bu problemlerin çözümü olabileceğini belirtti. Öncelikle kendimizin bireysel farkındalığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Sınay, gözlem ve değerlendirme yapabilmenin muhakeme yetisinin sonucunda oluştuğunu kaydetti.

Nalan Sınay, varoluşundan dolayı akla gelebilecek her şeye saygı duyulması gerektiğini ifade ederek, karşımızdaki kişilere empati ile yaklaşmanın kolaylaşacağını ve şiddet olaylarının azalmasına da katkı koyacağını belirtti. Sınay, iletişim kurarken insanlara değer duygusundan yoksun olduklarını hissettirmemiz durumunda, tüm olumsuz olayların zincirleme olarak süreceğini de dile getirerek, ünlü filozof Konfüçyüs’un “ İnsanları geçimsiz yapan sevgisizliktir. Birbirine düşman eden iletişimsizliktir. Güzellikten yana ne varsa yok eden ilgisizliktir” ifadesini referans almamız gerektiğini hatırlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.