1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA TÜRKİYE'NİN SORUMLULUĞU 'ÇOK BÜYÜK'
İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA TÜRKİYE'NİN SORUMLULUĞU 'ÇOK BÜYÜK'

İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA TÜRKİYE'NİN SORUMLULUĞU 'ÇOK BÜYÜK'

İnsanlığa karşı suçlarda Türkiye'nin sorumluluğu 'çok büyük'

A+A-

Kayıp Kişilerin yakınları ve Deklare edilmemiş savaş esirleri Komitesi Başkanı Nikos Serghides, Türk ordusu tarafından Kıbrıs`ta işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçların uluslararası hukukta en ağır suçlar arasında olduğunu söyledi.

1974 Türk işgalinden beri kayıp olan sivillerin anısına perşembe akşamı düzenlenen özel bir etkinlik sırasında konuşan Serghides, Türk işgalinden beri 116 kadın ve 32 çocuk ve yaşlılar dâhil toplam 617 sivil kayıp kişi bulunduğunu söyledi.

Türkiye`nin sorumluluğunun çok büyük olduğuna işaret eden Serghides, Ankara`nın 42 yıldır sessiz kaldığını ve kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi konusunda yardımcı olacak bilgiler ve arşivleri sakladığını vurguladı.

Serghides, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades`in uluslar arası örgütler ve diğer kurumlarının arşivlerinde araştırmalar yapılması amacıyla fon sağlanacağı yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Anastasiades ve hükümetinin tüm kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi için çabaların devam etmesinde kararlı olduğunu ifade eden Nikos Serghides, kayıp kişilerin ailelerinin acılarına son verilmemesi durumunda Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Kıbrıs, 1974`te Türkiye`nin istila ve işgali nedeniyle bölünmüş bulunuyor ve yüzlerce kişinin akıbeti bilinmiyor. Adayı federal bir çatı altında yeniden birleştirmek amacıyla 15 Mayıs 2015`te Birleşmiş Milletler gözetiminde müzakereler başlamıştı.

Kayıp Kişiler Komitesi, iki toplum lideri arasındaki anlaşmadan sonra kuruldu. CMP kayıp kişilere ait olan kalıntıları mezarlardan çıkarma, kimlik belirlenmesi ve bunların ailelerine teslimi görevini üstlendi.

Kıbrıs Haber Ajansı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.