1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İPTAL EDİLMEDİ!
İPTAL EDİLMEDİ!

İPTAL EDİLMEDİ!

Ciddi tepki!

A+A-

UBP-DP Azınlık Hükümeti tarafından 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı, işinsanı, Resmiye Canaltay’a verilen eski KTHY Binası yanında bulunan boş arazinin akıbeti halen daha netlik kazanmadı.

 

Duygu ALAN

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’ın son 3 yıldır zararda olan şirketine hükümet tarafından otel yapsın diye tahsis edilen arazinin iptali için henüz resmi bir adım atılmadı.

Hükümetin arazi tahsisisn ardından kendi içerisinde de ciddi sorunlar yaşadığı biliniyor.

Arazi tahsisi kararının iptal edeceği söylemleri kamuoyundaki tepkiyi bastırdı, ancak 2 ay geçti, karar halen iptal edilmedi. Kamuoyunun dikkati, şimdi yeniden Canaltay’a tahsis edilen arazi üzerinde.

Eroğlu rica etti

Hükümetin kararın “anayasaya aykırı olduğu” noktasından yola çıkarak iptal kararı alma aşamasına gelmesinin ardından, devreye 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu girdi.

Eroğlu’nun, uzun süredir görüşmediği ve arasında problem olduğu bilinen Başbakan Hüseyin Özgürgün’den “ricacı” olarak, kızına verilen arazinin iptal edilmemesini istediği öğrenildi. Eski bir belediye başkanının evinde yer alan “özel yemekte” Eroğlu, Özgürgün ile bir araya geldi.

Eski genel başkanının ricasını kırmayan Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, “anayasaya aykırı olduğunu bile bile” kararın iptali için girişim başlatmadı.

Anayasa mahkemesine gidilecek

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile ciddi mağduriyet yaşadığı için örgütlenen  Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği, kararı anayasa mahkemesine götürmekte kararlı.

Eski KTHY Merkez Binası yanında yer alan arazi, “paketten” Eroğlu ailesine verildiği sırada, Derviş Eroğlu da Başbakan olarak görev yapmaktaydı.

Söz konusu arazinin “alım şekli hukuksuz ve partizanca” olarak nitelendirilirken, şimdi de yanındaki arazinin “hukuk dışı ve anayasaya aykırı bir şekilde Eroğlu ailesine kiralanması tepki topladı.

 Arazi tahsisi her kesimden tepki bulmuştu

İş insanı Resmiye Canaltay’ın tartışmalı şekilde geçmişte aldığı arazinin yanında bulunan devlet arazisini ‘otel yapacağız’ diyerek 40 yıllığına kiralaması gündeme “bomba” gibi düşmüş, arazi tahsisi kamuoyunda çok ciddi tartışmalara neden olmuştu.

Kamuoyu kiralık olarak tahsis edilen söz konusu arazinin geri alınması yönünde hükümete ciddi baskı yapmıştı.

Canaltay’a arazi tahsisi Cumhuriyetçi Türk Partili milletvekillerinin de tepkisini toplamıştı.

CTP, Resmiye Canaltay’ın şirketine tahsis edilen arazinin iptali için yargıya başvuracağını açıklamıştı.

Hükümetin Lefkoşa’nın göbeğindeki milyonluk devlet arazisini, uzun vadeli bir şekilde Derviş Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’a kiralaması ile ilgili sendikalar ve muhalefetin ardından Eşdeğer Mal Hak Sahipleri de ayaklanmıştı.

Eşdeğercilerin de ayaklanmasının ardından Meclis Başkanı Sibel Siber harekete geçmiş, Başsavcılık’tan bu arazilerle ilgili görüş isteyerek hükümetin Anayasa, İTEM yasası ve Anayasa Mahkemesi kararına uygun davranmasını istemişti.

5 yıldızlı otel yapacaktı

Resmiye Canaltay,  tartışmalı şekilde geçmişte aldığı arazinin yanında bulunan devlet arazisini ‘otel yapacağız’ diyerek 40 yıllığına kiralamıştı.

Ancak Resmiye Canaltay’ın turizm şirketi olan Res-Tur 2016 yılında faaliyetlerini durdurmuş olarak görülüyor.

Elde edilen bilgilere göre, Canaltay’ın şirketi Res-Tur’un en son 2012 yılında bin 438 TL Kurumlar Vergisi ve bin 942 TL Gelir Vergisi verdi.

Bunun dışındaki 2013, 2014 ve 2015 yılında şirket zarar açıklarken, 2016 yılında da şirketin faaliyetlerini durdurma kararı aldığı belirtildi.

Devletin 5 yıldızlı otel yapacağı vaadiyle arazi tahsis ettiği şirketin faaliyetleri durmuş durumda.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.