1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İRADE VARSA ET KAÇAKÇILIĞI ÖNLENİR!
İRADE VARSA ET KAÇAKÇILIĞI ÖNLENİR!

İRADE VARSA ET KAÇAKÇILIĞI ÖNLENİR!

“Et fiyatlarında 1 lira düşüş yaşanmadı”

A+A-

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, birkaç kişinin menfaati gözetilerek, sürekli et ithalinin gündeme getirilmesini eleştirdi.

Özlem ÇİMENDAL

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin ülkeye canlı hayvan ithalatının kesinlikle mümkün olmadığını ancak, karkas et ithalinin gündemlerinde olduğunu belirtmesi, hayvan üreticisini kızdırdı. Güney’den kuzey’e sürekli et sevkiyatının kaçak olarak gerçekleştiğini de dile getiren Şahali’ye sıkı denetim çağrısı da yapıldı. 

 

“Ülkedeki kayıt dışılık, hayvan sayısı belli değil, neye göre ithal?”

Üretici birlikleri ile görüşülmeden karkas et ithaline hükümetin yeşil ışık yakmasına ateş püsküren Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Ülkedeki canlı hayvan sayısı ve planlaması bilinmeden, bunlar yapılmadan, ülkenin ne kadar ete ihtiyacı olduğu ya da ne kadar fazlası olduğu nasıl biliniyor ve ithal konusunda kararlar alınıyor” dedi. Naimoğlları, “Bu ülkede kayıt dışılık belli değil, hayvan sayısı belli değil, tutulan kayıtlar da doğru rakamlar değil” şeklinde konuştu. 

 

“Birkaç kişiye yarar sağlanacak diye yapılanlar doğru değil”

Naimoğulları, birkaç kişinin mutlu olması adına ette ithalatın sürekli gündemde olduğuna dikkat çekerek, “Birkaç işletme, şahıs mutlu olacak ve birilerine yarar sağlanacak diye, ithal et konusunun tartışılması doğru değil” ifadelerini kullandı. 

 

“Eksiklik varsa, ellerindeki olanakları kullansınlar ve et potansiyelini iki katına çıkarsınlar”

Et konusunda sürekli ithalin gündeme gelmesini de eleştiren Naimoğulları, “İç piyasada eğer eksiklik varsa, bu ithal yolu ile değil, hükümetin inisiyatifi ve eli ile iç piyasada önlem alınarak çözülür” diye konuştu. 

Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürürdü: “Eğer küçükbaşta sıkıntı varsa planlama yapılarak koyunlar iki defa doğurtulabilir. Eğer mezbahaya giden 20 kg. küçükbaşlar varsa bunların 40 kg. gitmesi sağlanmalıdır. Böylelikle et potansiyeli iki katına kadar artırılabilir.”

 

“Canlı hayvan ithaline ihtiyaç yoksa, ete de ihtiyaç yok demektir”

İthal et hangi kıstasta olursa olsun, bonfile dışında karşı olduklarını ve bunu da her fırsatta ortaya koyduklarını vurgulayan Naimoğulları, “Eğer turizm döneminde nitelikli et kapsamında bonfile gelmesine ihtiyaç varsa izin verilsin. Ancak ne şekilde et getirilecek neden getirilecek bize bunlar açıklansın” ifadelerini kullandı. Şahali’nin canlı hayvan ithaline izin verilmeyeceği açıklamasını da eleştiren Naimoğulları, “Eğer canlı hayvan ithaline ihtiyaç yoksa, ete de ihtiyaç yok demektir” ifadelerini kullandı. 

 

Denetimler zayıf, cezalar caydırıcı değil

Güney’den Kuzey’e kaçak olarak getirilen etlerin zafiyet ve denetimsizlikten kaynaklandığını belirten Naimoğulları, birtakım çevrelerin kaçak eti bahane ederek sürekli ette ithali gündeme getirmesine ise tepki gösterdi. Naimoğulları, niyet ve kararlılık olması halinde et kaçakçılığının önüne geçilebileceğini vurguladı.

 

“Kimin ne eti sattığı, vatandaşın ne yediği denetlenmeli”

Etteki fiyat pahalılığının en büyük sebeplerinden birinin aracılar olduğunu sürekli dile getirdiklerinin de altını çizen Naimoğulları, “Marketler ve bazı kasaplardaki et fiyatlarındaki fark ve yüksekliğin tek nedeni budur” dedi. Özellikle market reyonlarında ve kasaplarda satılan etlerin analizlerinin ve denetimlerinin yapılması gerektiğini  vurgulayan Naimoğulları, kimin ne eti sattığının bilinmesinin halk adına çok önemli olduğuna işaret etti. Naimoğulları, “Vatandaşın ne yediğini bilmesi hakkıdır” dedi. 

 

“Et fiyatlarında 1 lira düşüş yaşanmadı”

Önemli olanın ülkedeki üretimi artırmak olduğuna vurgu yapan Mustafa Naimoğulları, ithal et tartışmaları yerine hükümetlerin üreticiye destek vererek öz kaynakları piyasaya sürmek için çabalaması gerektiğini ifade etti. Naimoğulları, daha önceleri de verilen ithal izinlerini de örnek göstererek, “Et fiyatlarında 1 lira düşüş yaşanmadı izin verilmesine rağmen bu halk yine mağdur oldu” diye konuştu. 

 

“İlgili çevrelerin görüşü alınmıyor”

Ülke üretimini yakından ilgilendiren konularda hükümetlerin ilgili çevreler ile görüşmeden ve sorunları tespit etmeden birtakım kararlar almasını doğru bulmadıklarını da ifade eden Naimoğulları, bir değişiklik yapılırken, bir karar alınırken sektörün paydaşlarına da kulak verilmesi gerektiğini savundu. 

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.