1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞSİZLİK KORKUTUCU BOYUTLARDA!
İŞSİZLİK KORKUTUCU BOYUTLARDA!

İŞSİZLİK KORKUTUCU BOYUTLARDA!

İşsizlik korkutucu boyutlarda!

A+A-

Çalışma Dairesi’ne ve İş Bulma Merkezi’ne başvuruda bulunup iş arayanların sayısı; yaklaşık 10 Bin 418’i buldu. ‘Sosyal Sigortalar İşsizlik Ödeneği’nden yararlanmak amacıyla yapılan 471 müracaat da, işsizliğin boyutunu ortaya koyuyor.

Çalışma Dairesi’ne müracaat eden ve Başkent’te bulunan İş Bulma Merkezi’ni ziyaret eden vatandaşların yanı sıra, gazete ilanlarından iş arayan ve şahsi iş başvurularında bulunan çok sayıda vatandaşların olduğu da bir gerçek.

Ülkemizde özellikle son yıllarda en büyük sorun haline gelen işsizlik konusunda yapılan araştırma ve elde edilen veriler, işsizlik sorununun korkunç boyutlarını gözler önüne seriyor.

Çalışma Dairesi’nin İş ve İşçi Bulma Şubesi verilerine göre; 2014 yılının ilk 4 ayında yalnızca Çalışma Dairesi’ne başvuruda bulunup iş arayanların sayısı 3 Bin 677’yi buldu. Ülkede iş arayanların, Bin 969’u kadınlardan oluşurken, Bin 708’i ise erkek.

İş arayan 730 kişi ile Mağusa bölgesi başı çekerken, işsizlerin en fazla ilkokul ve lise mezunlarından oluştuğu da belirtiliyor.

En fazla iş arayan Mağusa bölgesinden                   

Kayıtlı iş arayanların istatistikî verilerine göre, ülkemizde ağırlıklı olarak Mağusa bölgesinde iş bekleyen olduğu görülürken; en fazla lise ve ilkokul mezunları olan 20-39 yaş gruplarında işsiz olduğu dikkat çekiyor.

İş isteğiyle müracaatların bölgelere göre dağılımının belirtildiği verilerde, 730 kişi ile Mağusa bölgesi başı çekerken; 607 iş arayanla ikinci sırada Lefkoşa bölgesi yer alıyor.

İş arayanların her 3 ayda Çalışma Dairesi’nin bölge amirliklerine başvuruda bulunmaları gerektiğini söyleyen Önderol, bunu yapmayanların kayıttan düştüğünü ifade etti.

Çalışma Dairesi’ne başvurmadan farklı yollarla iş arayanlar olduğu da biliniyor. Nisan ayı itibariyle, iş isteğiyle bekleyen 465’i kadın olmak üzere, toplam 850 aktif kayıtlı işsiz olduğu da belirtiliyor.

471 kişi işsizlik ödeneği için müracaat ettiissizlik

2014 yılının ilk 4 ayında, toplam 471 kişi ‘Sosyal Sigorta İşsizlik Ödeneği’ için Çalışma Dairesi’ne müracaat etti.

‘Sosyal Sigortalar İşsizlik Ödeneği’nden yararlanmak amacıyla yapılan müracaatların rakamı da, işsizliğin boyutunu ortaya koyuyor.

İş Bulma Merkezi’ne 6 bin 741 ziyaret

Öte yandan, iş arayanların bir umut kapısı da, Başkent Lefkoşa’daki İş Bulma Merkezi. İstihdamı desteklemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren ‘İş Bulma Merkezi, iş arayanların uğrak yeri durumunda.

KKTC İş Bulma Merkezi’ne son 5 ayda toplam 6 Bin 741 ziyaret gerçekleştirildi. Merkez aracılığıyla 5 ay içerisinde toplam 755 münhal açıldı. En fazla münhal; toptan ve perakende Ticaret, motorlu taşıt, ev eşyaları tamiri faaliyetlerinde açılırken; işverenlerin en fazla hizmet ve satış elemanı aradığı görüldü.

2014 yılı içerisinde İş Bulma Merkezi aracılığıyla yalnız 121 kişi, işe yerleştirildi. En fazla, büro ve müşteri hizmetleri ile toptan ve perakende Ticaret, motorlu taşıt, ev eşyaları tamiri faaliyetlerinde işe yerleştirme oldu.

İşsizler kayıt altına alınmıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bünyesinde kurulan “İş Bulma Merkezi” iş arayanların yanı sıra istediği nitelikte eleman arayan işverene de hizmet veriyor. Merkez, işçi arayan işverenle, iş arayan vatandaşlar arasında köprü görevi görüyor.

2010 yılında AB finansmanı ile açılan İş Bulma Merkezi, Lefkoşa’da Girne Caddesi’nde bulunuyor. İşverenler tarafından açılan ve eleman bulunabilmesi amacıyla Merkez’e bildirilen münhallar merkezdeki panolara asılıyor. İş arayanlar, merkeze giderek, panolara asılan münhalları inceliyor. İş Bulma Merkezi’nde iş arayanlarla ilgili herhangi bir kayıt tutulmuyor. Merkezin giriş kapısında bulunan numaratör sayesinde, giriş- çıkış sayılarından ziyaretçi rakamları tespit edilir.

Çalışma Dairesi’ne müracaat eden ve Başkent’te bulunan İş Bulma Merkezi’ni ziyaret eden vatandaşların yanı sıra, gazete ilanlarından iş arayan ve şahsi iş başvurularında bulunan çok sayıda vatandaşların olduğu da bir gerçek.

DETAY

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.