1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İZCAN: “SADECE ZAMMI GÖRÜŞMEK SORUNLARI ÇÖZMÜYOR”
İZCAN: “SADECE ZAMMI GÖRÜŞMEK SORUNLARI ÇÖZMÜYOR”

İZCAN: “SADECE ZAMMI GÖRÜŞMEK SORUNLARI ÇÖZMÜYOR”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Okandan borçlar tahsil edilemediği için zam yapılmak istendiği yönündeki eleştirilere cevaben, borçların takipçisi olacaklarını ancak şu anki tarife fiyatlarının fiili maliyetin altında olduğunu söyledi.

A+A-

OKANDAN: “BORÇLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ ANCAK ŞU ANKİ TARİFE FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Okandan borçlar tahsil edilemediği için zam yapılmak istendiği yönündeki eleştirilere cevaben, borçların takipçisi olacaklarını ancak şu anki tarife fiyatlarının fiili maliyetin altında olduğunu söyledi.

Kurum maliyetlerinin yüzde 68,5’inin akaryakıttan kaynaklandığına işaret eden Okandan, Fuel Oil’in 2009’dan bu yana yüzde 300’den fazla pahalandığını kaydetti.

Kurum bütçesiyle ilgili yasaya göre tarife fiyatlarının ortalama maliyetin altında olması gerektiğini ancak bu kuralın uygulanmadığını dile getiren Okandan, “Bunlar yapılsaydı borç stoku hale gelmeyecekti. Biz aldığımız yakıtı sekiz ay vadeyle almayacaktık. Navluna yüzde 77 fazla para ödemeyecektik” şeklinde konuştu.

İzzet İzcan Başkanlığı’ndaki Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) heyeti, bugün, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nu ziyaret ederek kurumun yaşadığı sorunlarla ilgili çözüm önerilerini iletti.

İZCAN: “SÜRDÜRÜLEMEYEN BİR YAPI VAR VE SADECE ZAMMI GÖRÜŞMEK SORUNLARI ÇÖZMÜYOR”

Ülkede enerji meselesinin geleceğiyle ilgili ciddi tartışmalar yapıldığını kaydeden İzcan, bu nedenle ciddi kararlar alınması gerektiğini dile getirdi.

“Bu şekilde bu kurum devam edemez” diyen İzcan, Eylül ayı itibariyle 346 milyon TL borcu olan kurumun 517 milyon TL alacağı bulunduğuna işaret etti.

Alacakların önemli bölümünün devlet kurumları, belediyeler, sokak aydınlatmaları, BRT, camilerden olduğunu söyleyen İzcan, “Sonuçta şu ortaya çıkmıştır ki sürdürülemeyen bir yapı vardır ve sadece zammı görüşmek sorunlarımız çözmüyor” dedi.

Elektriğin zamlanmasının para ödeyen tüketicilerin sürekli ödemesi para ödemeyenlerin ise “yan gelip yatması” anlamına geleceğini ifade etti.

Böyle bir zam yapılmasını onaylamayacaklarını anlatan İzcan, zam yapılması halinde buna muhalefet edeceklerini söyledi.

İzcan, Kurum’un bir çalışma yapması, herkesin ödeme taahhüdünü ortaya koyması, alternatif enerji kaynaklarının üretime açılması, çalışanların verimli hale getirilmesi gibi tedbirlerin alınması halinde zamlara hiçbir itirazlarının kalmayacağını kaydetti.

Kurum’un özelleştirilmesine karşı olduklarını ancak, özerkleştirilerek siyasetten arındırılmasını ve ekonomik akla uygun, verimli bir şekilde çalışmasını istediklerini anlattı.

İzcan önlem alınmaması halinde Kıb-Tek’in sonunun KTHY gibi olacağını söyledi ve önerilerini yazılı olarak sundu.

OKANDAN: “MALİYETLERİN YÜZDE 68,5’İNİ KAPSAYAN FUEL OİL’İN FİYATI 2009’DAN BU YANA YÜZDE 300 ARTTI”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Okandan da yaptığı konuşmada, elektrik maliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

Kurum’un borç stokunun uzun süre önceden geldiğini söyleyen Okandan şöyle devam etti:

“Bu borç stoku 2009 yılı başında 140 milyon TL’ydi. 2009 yılı başında 97 oktan benzin 1,85 kuruştu. 2013 başı itibariyle benzine gelen zam yüzde 90’dır. Sadece 2013 yılı içinde benzine yüzde 15 zam geldi. Akaryakıta odaklandım çünkü kurumun maliyetlerinin yüzde 68,5’u Fuel Oil’den kaynaklanmaktadır. Fuel Oil 2009 başında 150 dolardı bugün 650 dolara çıktı. Arada yüzde 300’ü aşan bir fiyat artışı vardır. Bu emtiayı ben dolar üzerinden alıyorum. Ama kurum olarak gelirim TL’dir.”

“MAYIS 2009’DA TARİFE DÜZENLEMESİ YAPILMASI GEREKİRDİ”

2009’un Mayıs ayında tarife düzenlemesi yapılması gerektiğini söyleyen Okandan “2009 Mayıs ayında, 2009 başı itibariyle akaryakıt zammı nedeniyle Fuel Oil maliyeti yüzde 27,7 artmıştı ama o günün yöneticileri herhangi bir tarife düzenlemesi yapmadı” diye konuştu.

Kurum bütçesiyle ilgili yasaya göre tarife fiyatlarının ortalama maliyetin altında olması gerektiğini ancak bu kuralın uygulanmadığını dile getiren Okandan, “Bunlar yapılsaydı borç stoku hale gelmeyecekti. Biz aldığımız yakıtı sekiz ay vadeyle almayacaktık. Navluna yüzde 77 fazla para ödemeyecektik” şeklinde konuştu.

Şu anda tarife fiyatlarının fiili maliyetin altında olduğunu anlatan Okandan, uygulanan tarifelerin 24 aydır değişmediğini kaydetti.

Okandan KKTC’deki elektriğin sıkça dile getirildiği gibi “dünyanın en pahalı elektriği” olmadığını belirtti.

Özelleştirme yerine özerkleştirme taraftarı olduklarını, yenilenebilir enerji üzerine çalıştıklarını ve tahsilât sorunlarını çözmek için akıllı sayaç uygulaması getirmek için projeler yaptıklarını; Kurum alacaklarının takipçisi olacaklarını anlatan Okandan, öte yandan yasaların gerektirdiği şekilde tarife ayarlaması yapmak zorunda olduklarını da anlattı.

Gerekli ödeneğin bütçeye konularak Kıb-Tek’e ödenmesiyle ilgili görüşlere de değinen Okandan, bunun için gelir gerektiğini, bu gelirin de vatandaşın cebinden alınacak vergiyle sağlanabileceğini hatırlattı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.