1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. JILLBIDEN, YEŞİL HAT İLE ARA BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU
JILLBIDEN, YEŞİL HAT İLE ARA BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

JILLBIDEN, YEŞİL HAT İLE ARA BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Kıbrıs’ta bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in eşi Jill Biden ara bölgede incelemelerde bulundu; 1974 öncesinde aktif bir alışveriş merkezi olan ve şu anda atıl vaziyette olan “Maple House”u gezdi.

A+A-

DAYANIŞMA EVİNDE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYEN BIDEN, ARDINDAN AHDR YETKİLİLERİYLE TOPLANTI DA YAPTI

Kıbrıs’ta bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in eşi Jill Biden ara bölgede incelemelerde bulundu; 1974 öncesinde aktif bir alışveriş merkezi olan ve şu anda atıl vaziyette olan “Maple House”u gezdi.

Gezi sırasında Biden’e, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Lisa Buttenheim ile Tarihsel Diyalog ve Araştırma Merkezi  (AHDR) Yönetim Kurulu Başkanı Kyriakos Pachoulides ile Başkan Yardımcısı Meltem Onurkan Samani eşlik etti.

Gezi sırasında Biden, kendisine eşlik edenler ve UNFICYP görevlilerinden bilgiler de aldı.

Gezi sonrasında Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısının ardından Biden’in  Fullbright Merkezi’nde Fullbright bursuyla ABD’de yaz okuluna katılan Kıbrıslı Türk ve Rum çocuklarla sohbet etti; daha sonra da  Samani ve Pachoulides ile toplantı yaptı.

Basın toplantısında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile Jill Biden birer konuşma yaptılar.

BUTTENHEIM

Buttenheim konuşmasında, “Jill Biden ve  Tarihsel Diyalog ve Araştırma Merkezi’nden Dayanışma Evi’ni kuracak cesaretli vizyona sahip Kyriakos Pachoulides ile Meltem Onurkan Samani”yle birlikte olmaktan  memnuniyet duyduğunu söyledi.

Yakın zamanda Dayanışma Evi’nin kuruluşunun 3. yıldönümünün kutlandığını hatırlatan Buttenheim, yıllarca sahipsiz duran bir binanın her iki toplum tarafından ortak kullanılan düzgün bir hale getirildiğini ifade etti.

Bu binanın kullanımının arkasında ara bölgede toplumlar arası bir eğitim merkezi yaratma vizyonu olduğunu ifade eden Buttenheim, Dayanışma Evi’nin kuruluşundan bu yana geçen 3 yıl içerisinde binada bir çok kişinin bir araya gelerek, fikirlerini paylaştığını, birbirinin kaygılarını dinlediğini ve birbirine bağlı bazı konular ve sorunlara çözüm aradıklarını dile getirdi.

Buttenheim, bina içerisinde farklı duruşlardaki bir çok Kıbrıslı’nın farklı bakış açıları ve ilişkiler  geliştirdiklerini de kaydetti.

Buttenheim, BM’nin sürekli canlı ve aktif sivil toplumun öneminin altını çizdiğini  ve halkı barış sürecinde ileriye gidilmesi ve sürdürülebilir çözüm sağlanabilmesi için bilgilendirdiğini ifade etti.

Buttenheim, Dayanışma Evi’nin bu çabalar içerisindeki rolünü en iyi şekilde yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini de dile getirdi.

Jill Biden’in bir eğitimci olarak, “uzlaşmaya giden önemli bir yol olduğunu fark ederek,  böyle bir girişimden cesaretleneceğini” bildiğini dile getiren Buttenheim, şöyle konuştu:

“UNFICYP askerleri tarafından tüm gün ve gece boyunca yürüyerek, arabayla ya da bisikletle devriye  edilen iki karşıt  askeri güç arasında bulunan Yeşil Hat boyunca eski şehirde yaptığımız yürüyüşle  ilgili bir şeyler söylemek istiyorum.  Bir zamanlar kıpır kıpır olan dükkanlar ve iş yerleri arasında zaman donmuş vaziyettedir ve bu birkaç metre ötede her iki tarafta da  21. yüzyılın  hızla ilerlediği gerçeğiyle bu daha çarpıcı bir hal alıyor”.

Bu durumun Kıbrıs sorununun çözümünün fazlasıyla gecikmiş olduğunun  canlı bir hatırlatıcısı olduğunu vurgulayan Buttenheim, Lefkoşa’daki eski şehrin Dayanışma Evi örneğinde olduğu gibi projelerle geliştirilme potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un, Lefkoşa’daki Kıbrıs Türk ve Rum  belediyeleri arasında iş birliğinin mevcut olduğunu göz önünde bulundurarak, Lefkoşa’daki eski şehrin yeniden canlandırılması ve birleştirilmesi çağrısında bulunduğunu ifade eden Buttenheim, bunun barış sürecini cesaretlendirecek ve tüm Kıbrıslılar’a umut verecek çok güçlü bir mesaj olduğunu belirtti. Buttenheim BM’nin bunun için desteğe hazır olduğunu da dile getirdi.

BIDEN

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in eşi Jill Biden de konuşmasında, Dayanışma Evi’ne kendilerini misafir ettiği için ve yaptıkları harika iş için teşekkür etti.

UNFICYP’in 50. yılını doldurduğunu kaydeden Biden, dünyanın çeşitli yerlerinden görev yapmak için adaya gelen BM Barış Gücü mensuplarının büyük fedakarlık içinde çalıştıklarını söyledi.

Buttenheim’e sadece kendisiyle birlikte zaman geçirdiği için değil Kıbrıs’ta yaptığı zor görev  ve kendisini adaya barış gelmesine adamış olmasından dolayı teşekkür eden Biden, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Merkezi yetkilileriyle bir araya gelmiş olmaktan dolayı da memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Kendisinin de öğretmen olduğunu ve çocuklar, gençler ve eğitimciler için fikirlerini ifade etme,  bir birlerini anlamanın ve fikirler geliştirmenin önemini bildiğini kaydeden Biden, farklı bakış açılarının ve farklı algıların tarihi nasıl şekillendirdiğini bildiğini de belirtti.

ABD Hükümeti’nin Kıbrıs’ta iki toplumu bir araya getirecek projeleri desteklemekten gurur duyduğunu söyleyen Biden, daha güzel bir gelecek ve özellikle gençler için  işbirliği içerisinde olan  “Kıbrıslılar” gördüğünü ifade etti. Kıbrıs kültürünü, kültürel ve “ulusal”  mirasını  korumak için ortaya konulan çabalar olduğunu duyduğunu da belirten Biden, bu tür şeylerin sosyal kültürel farklılıklara katkı koyduğunu ve tüm Kıbrıslılar’ın barış süreci içerisinde rol almasını sağladığını söyledi.

Kıbrıs Toplum Medya Merkezi gibi her iki taraftan da örgütlerin iş birliği içinde hareket ettiği kuruluşların örnek teşkil ettiğini dile getiren Biden, “Şu an içinde durduğumuz bina da ilham verici bir örnektir” dedi.

Dayanışma Evi’nin birbirini anlamaları, diyalog kurmaları,  araştırma yapmaları, barış inşa etmeleri, bilgi paylaşımları  için her iki taraftan da insanlar için bir fırsat olduğunu kaydeden Biden, “Dayanışma Evi engellere  rağmen  nelerin başarılabileceğinin parlak bir örneğidir ve adil ve kalıcı barışa katkı koymaktadır” diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.