1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAÇAK ET HAYVANCIYI VURDU!
KAÇAK ET HAYVANCIYI VURDU!

KAÇAK ET HAYVANCIYI VURDU!

HAVVANCININ MESAJI: En büyük sorunumuz kaçak et. Yem fiyatlarına gelen zam, hayvan fiyatlarına yansımadı. Hükümet, hayvancının dertlerini önemsemedi.

A+A-

Bugün havancılar konuştu:

'En büyük sorun kaçak et'

Yüksek yem fiyatları ve kaçak et hayvan üreticilerinin en önemli sorunları olarak dikkat çekiyor.
Güney’den Kuzey’e kaçak yollar ile geçirilen kaçak et hayvan fiyatlarında düşüşe neden oldu.
Yem fiyatlarına yapılan zamlar ile daha da zor duruma düşen hayvancı, küçük ve büyükbaş hayvan fiyatlarının aynı kalmasından da şikâyet ediyor. “Bu düzen böyle devam edecek ise hükümet, hayvan üreticiliğini yasaklansın” diyen kimi üreticiler “Yeni gelecek olan hükümet bir an önce hayvan üreticilerinin dertlerine çözüm bulmalı” dedi. Hayvancı, hala okka ile hayvan satıldığına, artık kiloya geçilmenin vaktinin geldiğine işaret ederek “Yetkililer yeni bir düzenleme yapmalıdır bu uygulama ile kendileri de mağdur oluyor” diye konuştu.
Hayvancıların görüşleri şöyle:

HAYVAN ÜRETİCİSİ NE DEDİ? HAYVAN ÜRETİCİSİ NE DEDİ? HAYVAN ÜRETİCİSİ NE DEDİ?

Hüseyin Atakan:
“Bir torba yemi 45 TL’ye satın alıyoruz, kuzunun kilosu ise 7 TL. Nasıl bir adalettir? Yeme zam geliyor, kuzunun satış fiyatına zam yok. 50 sene inek üreticiliği yaptım. Son, UBP hükümeti gelince hepsini ucuza satmak zoruna kaldım. İnekleri satınca koyun aldım. Kulaklarını mühürlettik, prim alamamam için hayvanları eşimin üzerine kaydettiler. Karım da Allah rahmet eğlesin şeker hastalığı vardı. Komaya girdi, doktorlar kurtaramadı. Sigortalı olmama rağmen muayene ücreti aldılar bizden. Geçmiş hükümet dürüst çalışmıyordu, biz hayvan üreticileri resmen eridik. Son UBP hükümeti döneminde İrsen Küçük, köydeki hali arazileri köydeki yandaşlarını verdi. Hali arazileri köyün zenginleri ve yandaşlar hep tellediler, tabii bize bir şey yok. 3 sene önce 60 bin TL birikimim vardı. Şuan ise 10 bin TL borcum var.

Hasan Tabak:
“Küçükbaş hayvan üreticisi mahvoldu. Yemin fiyatı 45 TL, koyunun kilosu 7 TL, ineğin kilosu ise 6,5 TL. Güney’den gelen kaçak et yüzünden hayvanlarımızı satamaz olduk. Büyük markalar tüm hayvan üreticilerini ezdi. 1 sene bekliyoruz kuzuyu büyüsün da satasın, maalesef sattığımızda emeğinin karşılığını alamıyoruz. Bu düzen böyle devam edecek ise hükümet, hayvan üreticiliğini yasaklasın... Daha iyi alsınlar bizi memur da oturalım diğerleri gibi...

Salih Nurdal:
“Bu son hükümet döneminde yaşanmayan her olay yaşandı. Hükümetler köylüye ve hayvancıya hiçbir zaman sahip çıkmadı. Gelecek olan hükümetler hayvancıya daha insaflı olmalı dertlerine çözüm bulmalıdır. Her gelen vekil sadece kendisini düşünüyor ve yandaşlarının çıkarlarını gözetiyor. Bu mevcut düzenin bir an önce değişmesi gerekiyor. Ben sağ görüşlü biriyim ama bu son hükümetin uygulamalarını doğru bulmuyorum. Hangi hükümet gelse de bu düzeni değişmiyor maalesef, küçükbaş hayvan hala okka ile satılıyor. Kaçak ete çözüm bulunamıyor. Yen, gelecek olan hükümet yeni düzenlemeleri hemen uygulamaya koymalıdır.”

Hasan Afanyalı:
“Küçükbaş hayvancıyı bitirdiler. Büyükbaş hayvancı biraz, daha iyi durumda gözüküyor. Yem fiyatları çok pahalı, bir torba yem 45 TL, kuzunun okkası 10 TL,  oğlağın okkası 8 TL. Sattığımız kuzu, satın aldığımız yem fiyatımızı, masrafımızı, emeğimizi karşılamıyor. Yemin ucuzlaması gerekiyor.”   

İsmail Gürtay:
“Geçmişten, günümüze hiçbir hükümet hayvancıyı önemsemiyor. 3 sene önce kuzunun okkası 13 TL’ye satılır iken şimdi 11 TL. Tüccarlar, kasaplar istedikleri fiyatı belirliyorlar. Süt paraları ödenmiyor. Kasaplar eti ucuza satın alıp pahalıya satıyorlar. Kimse bu olaya bir dur demiyor. Güney’den kaçak et getiriliyor. Kaçak etin önüne neden geçilemiyor. Güney’deki canlı küçükbaş hayvan fiyatları bizden daha pahalı, domuz eti satıyorlar. Bunda kuzunun okkası 8 TL, Güney’de ise kuzunun kilosu 4 EURO. En büyük sorun kasapların hala okka ilse satın alıp kilo ile satıyor olmasıdır. Seçimlerden sonra kurulacak olan hükümet buna bir dur demelidir. Eskiden kasaplar fakirdi hayvan satın alıp ödeyemezlerdi şimdi hayvancılar fakirleşti ama kasaplar hala hayvancıyı ödeyemiyor.”

Hüseyin Çağmel:
“Hayvancının en büyük sorunu Güney’den gelen kaçak et. Bu yüzden küçükbaş hayvan gerçek fiyatını bulamıyor. Ya yem fiyatlarının bir an önce düşmeli, ya da küçükbaş hayvanın fiyatları artırılmalıdır. Yem fiyatlarındaki artış olurken, hayvan fiyatları aynı kalıyor. Bir diğer sorun ise kasapların canlı hayvanı okka ilde satın alıp eti kilo ile satmasındadır. Kantar ile hayvan tartmak ilkel bir uygulamadır, bu uygulama devam ettikçe bizim emeğimizden çalınıyor.”

Yenidüzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.