1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAMU HİZMETİ KOMİSYONU BÜTÇESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
KAMU HİZMETİ KOMİSYONU BÜTÇESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

KAMU HİZMETİ KOMİSYONU BÜTÇESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Kamu hizmeti komisyonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi...

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 3 milyon 196 bin 880 TL olan Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) bütçesini oyçokluğu ile kabul etti.

CTP-BG Lefkoşa milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki komite toplantısı sırasında Maliye Bakanı Zeren Mungan da katılırken, KHK Başkanı Kamil Kayral da hazır bulundu.

KALYONCU

KHK bütçesinin görüşülmesi sırasında ilk söz alan CTP-BG milletvekili Ömer Kalyoncu, insanların evine ekmek götürmesinin bir yolunun da KHK’dan geçtiğini, herkesin devlette işe girmek istediğini, kamuda işe alımların da buradan geçtiğine işaret ederek, komisyonun önemli bir yer olduğunu ama önemli yapısına rağmen güvenilirliliğe sahip olamadığını savundu.

Kalyoncu, “yıllarca komisyona siyasi atamaların yapıldığını, bu yüzden yaptığı uygulamalarla güvenilir olmadığını, garip uygulamalarla gündeme geldiğini, sahte imza olaylarının yaşandığını, Mustafa Tokay’ın halen görev yaptığını ifade ederek, bugünden sonra KHK’nın güvenilir olmasını temenni ettiğini ancak bunun mümkün görünmediğini” söyledi.

Mustafa Tokay’ın adının bir işe karıştığını, orada da halen görev yaptığını ifade eden Kalyoncu, KHK’nın kadrolarını geliştirmemesi halinde nasıl ileriye taşınacağını sordu.

KHK’dan sınav sorularının eve gittiği söylentilerini duyduğunu, bunun da ihtimal içinde olduğunu ifade eden Kalyoncu, KHK’nın reforma ihtiyacı olduğunu, dürüst bir imajının oluşması gerektiğini vurguladı.

CTP-BG’nin dönemindeki KHK’da bütün amacın soruların birinin eline geçmemesi olduğunu, bunun için de yoğun çaba harcandığını ifade eden Kalyoncu, KHK’nın güvenilir olması için çok çalıştıklarını anlattı ve örnekler verdi.

Kalyoncu, KHK’da güven sağlanacak gerekli adımların atılmasının önemine vurgu yaparak, kurumda herkesin eşit şansı olması gerektiğini vurguladı. İşin temelinde partizanlık olduğunu, herkesin her yerde tanıdığının olduğunu, kimin işe gireceğini bildiğini, toplumun da bu hale geldiğini ifade eden Kalyoncu, kurumun güven vermesi için herkesin temiz olması gerektiğini söyledi.

TATAR

Komite Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Ersin Tatar da, KHK bütçesine bakıldığında bütçenin azaltıldığının görüldüğünü, genel bütçe büyüdü derken KHK’nın bütçesinin düşürüldüğünü, ana muhalefet olarak bunu eleştirdiğini ifade etti.

Tatar, bu bütçeyi iyi niyetli olarak karşılamadığını, KHK’nın daha güvenilir olmasını kendisinin de istediğini, birbirlerini suçlayarak bu işin olmayacağını ifade ederek, KHK ve Başkan Kayral’a güvendiklerini, burada insanların KHK’dan daha adaletli bir hizmet istediğini, bu konuda basına yansıyanların kendilerini de rahatsız ettiğini anlattı.

Devlete birçok kişinin de KHK üzerinden işe alınmadığını, kendi dönemlerinde alınan 360 kişinin işten durdurulmasını da kabul etmediğini ifade eden Tatar, devlet dairelerindeki verimliliğin artması için terfilerin açılması gerektiğini vurguladı.

Tatar, bu konuda siyasilerin de bir birine güvenmesi gerektiğini, yanlışlık yapılırsa yargı yolunun açık olduğunu belirterek, Kalyoncu’nun yaptığı konuşmada sadece UBP’yi suçladığını, ancak CTP-BG’nin sanki suçsuz olduğunu söyledi.

Görevdeki insanın heyecanı olması halinde personelini de çalıştıracağını, bu yüzden terfilerin önünün açılmasının heyecan ve verimliliği artıracağına dikkat çeken Tatar, KHK’nın insanların yetiştirilmesinde çok büyük önem taşıdığını, üçlü kararname konusuna kesinlikle el atılması gerektiğini, sırf UBP’li diye müdür değiştirmediğini, bu yüzden motivasyon için terfilerin gerekli olduğunu kaydetti.

TAÇOY

DP-UG milletvekili Hasan Taçoy da, KHK’nın sürekli eleştirilmesini doğru bulmadığını ifade ederek, eleştirilerin, devlet kadrolarında bulunan insanları rencide ettiğini vurguladı.

Taçoy, eleştirilerin hakaret noktasına da geldiğini, eleştirecek olunsa herkesin her şeyi eleştirebileceğini ifade ederek, KHK’da gerekli yapılanma adımlarının atılması, soru bankalarının geliştirilmesi gerektiğini, Mustafa Tokay ile ilgili konunun mahkemede olduğunu ve suçlu olup olmadığına mahkemenin karar vereceğini kaydetti.

Ülke kurumlarının güvenilirliliğini seçilmişlerin sağlaması gerektiğini vurgulayan Taçoy, KHK’ya da siyasilerin gerekli desteği vermesi gerektiğini, bütçeye de olumlu oy kullanacaklarını söyledi.

ÖZGÜR

Komite Başkanı Birikim Özgür de, KHK’nın yıpratılmaması, bunun yanında kurumlara zarar veren isimlerle de ilişkilerinin kesilmesi gerektiğine inanç belirterek, Mustafa Tokay’ın isminin karıştığı imza olayına bakıldığında olayın kurumun önüne geçtiğini ve halen orada görev yapmasının kuruma zarar verdiğini; bunun aşılması gerektiğini kaydetti.

Özgür, Emir Emirkanı’nın dönemin Başbakanı İrsen Küçük’ün elini öperek affedildiğini de anımsatarak, tüm bu olayların garip bir durum olduğunu ve bu şahısların görevden o zamandan alınmış olması gerektiğini anlattı.

Birikim Özgür, bu olayla Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yakın iş arkadaşları ile Afrika Gazetesi arasında işbirliği olduğunun ortaya çıktığını da savundu.

KAYRAL

Daha sonra söz alan KHK Başkanı Kamil Kayral,  KHK’da göreve geldiklerinde basında sürekli yer aldığını, bu yüzden şeffaf bir yapı için yeniden yapılanmaya gittiklerini, kurumu geliştirmek için çaba harcadıklarını, soruların dışarıya çıkıp çıkmadığının araştırmasını yaptıklarını, soru bankasını denetlediklerini, bilgisayar yazımını yenilemek için çalışma yaptıklarını anlattı.

Kayral, soru bankasında yapılan işleri anlatarak, söz konusu bölüme kamera sistemi kurulduğunu, giriş kartı sistemi getirildiğini, bilgisayarların internet ve disk girişlerinin engellendiğini, odaya girişin yasaklandığını kaydetti.

Öğretmen sınavları için üniversiteler ile görüşmeler yaptıklarını, Şubat ayında bu sınavları yapmak istediklerini, güvenli, doğru bir soru bankası oluşturulmasının zor iş olduğunu, çabalarının bu yönde sürdüğünü vurgulayan Kayral, öğretmen sınavlarında soruları bilgisayarın seçtiğini, sınavla ilgili bakanlık ve sendikalarla görüşmeler yaptığını anlattı.

Kayral, mevcut binada yaşadıkları sıkıntıları anlatarak, yeni bir bina için çalışma yaptıklarını, proje çizdirdiklerini, terfi sınavları çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, soru bankasının oluşturulmasında soru maliyetlerinin yüksek olduğunu, tek bir sorunun yaklaşık 10 TL’ye mal olduğunu, sadece öğretmen sınavları için 9 bin kusur soru gerektiğini, memurlar için de sorulara ihtiyaç duyulacağını anlattı.

Ömer Kalyoncu yeniden söz alarak, herkesten KHK’nın adil olması gerektiğini söylemesini beklediğini ifade ederek, uygulamalarının adil olmadığı için bunu söylediğini, buna son verilmesi gerektiğini söyledi.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, KHK’nın kamu için büyük önem taşıdığını, hükümetin de KHK’ya büyük önem verdiğini, büyük ihtiyaç duyduklarını, bu yüzden olabildiğince şeffaf, hesap verebilir ve adil hizmet vermesi için hükümetin üzerine düşeni yapacağını vurguladı.

Mungan, KHK’nın yeniden yapılanmasına da hükümetin destek vereceğini belirterek, hükümetin de kamudaki hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için gerekeni yapacağını, bütçesiyle ilgili gerekli desteğin ihtiyaçları doğrultusunda verileceğini kaydetti.

Maliye Bakanlığı’ndaki ilerleme ve yükselmeler için gerekli başvuruların yapıladığını ifade eden Mungan, kamu reformu için de tartışmaların yapıldığına, bunun içinde KHK’nın da önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.