1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAPALI MARAŞ “BİR CESETLE YAN YANA”
KAPALI MARAŞ “BİR CESETLE YAN YANA”

KAPALI MARAŞ “BİR CESETLE YAN YANA”

AKINCI: “KAPALI MARAŞ ARTIK İNSANLARIN OLSUN”

A+A-

AKINCI: “KAPALI MARAŞ ARTIK İNSANLARIN OLSUN”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, “yıllardır yılanların farelerin saltanat sürdüğü Kapalı Maraş’ın artık insanların olması, insanlara hizmet etmesi gerektiğini” söyledi.

Akıncı, Kıbrıs Türk toplumu adına seslendirmekte olduğu ilkelerinin tüm bölgelerde güçlü destek bulduğunu kaydederek, “Bu seçimi halk kazanıyor. Halk adına seslendirdiğim bu ilkeler, sadece Lefkoşa’da, Girne, Güzelyurt’ta Lefke’de değil, Mağusa’da Karpaz’da da güçlü destek buluyor ve bu güçlü destekle biz bu seçimleri kazanacağız” diye konuştu.

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, dün Gazimağusa Surlariçi’ni ziyaret ederek çarşı esnafının sorunlarını dinledi, akşam ise Salamis Bay Otel’de düzenlenen dayanışma yemeğine katıldı.

Akıncı’nın seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre, Gazimağusa Surlariçi’ni  ziyaretinde esnafla sohbet ederek sorunları dinleyen Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı’ya  çarşı esnafının ‘Derinya Kapısı ile Kapalı Marış’ın  açılması talebinde bulunduğu bildirildi.

Mağusa’nın özellikle Surlariçi’ndeki esnafın kendisinden taleplerinin bu olduğunu, Lefke’yi ziyaretinde de insanların Aplıç Kapısı’nı konuştuğunu belirten Akıncı, “Neden bunlar yapılmasın? Neden değerlendirilmesin? Bunlar değerlendirilebilir ve bu konuda adımlar atılabilir”  dedi.

Kapalı Maraş konusunda ise BM gözetiminde her iki toplumun yararına açılmasıyla ilgili görüşlerine yer veren Akıncı, bu konuyu her gündeme getirdiğinde, kapalı Maraş’ın, bütünlüklü çözümün bir parçası olduğunun ileri sürüldüğünü kaykaydederek şunları ifade etti:

“Oysa bu konu, en azından iki defa bütünlüklü bir çözümün dışında olduğunu gösterdi. 1979’da Denktaş Kiprianu anlaşmasında kapalı Maraş bütünlüklü çözümün dışında tutuldu, anlaşarak, uzlaşarak açılması öngörüldü. 1993 yılında ise Butros Gali döneminde Güven Artırıcı Önlemler gündeme geldi. Lefkoşa’daki kapalı uluslararası havaalanının iki kapılı olarak açılmasına karşılık Kapalı Maraş bölgesi de gündemdeydi ve açılmasına da ramak kalmıştı. O zaman da bütünlüklü çözümün dışındaydı. Şimdi, ‘devlet politikasıdır, bütünlüklü çözümün dışında düşünülemez’ diyorlar. Devlet politikasını kim yapar? Devlet politikası dediğiniz insanların yaptığı politikalardır. Biz de oraya geldiğimizde elbette Türkiye ile konuşup istişare edeceğiz. Kıbrıs Türk toplumunun lideri her zaman, her koşulda ikna edilen taraf pozisyonunda olmak zorunda değildir. İkna eden taraf da olmalı özellikle Mağusa için önemli olan bu konuda muhataplarını ikna etmeyi başarabilmelidir.”

Bunları söylerken bütünlüklü çözümü bir kenara bırakmadığının da altını çizen Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı,  çözümü kendisinin de istediğini ancak kendisinin paralel süreçlere de inandığını belirtti.

PARALEL SÜREÇLER

“Bütünlüklü çözüm için müzakereleri sürdürürüz, ona paralel bir süreçte kapalı Maraş bölgesinin iki topluma da yararlı olacak şekilde açılması, iki tarafın müteahhitlik firmalarının, hem bizim, hem onların işsiz gençlerinin iş bulacağı bir alanın yaratılması için, de ayrı bir süreçte mücadele ederiz. Bunun yanı sıra kapalı Maraş’la paralel olarak Mağusa Limanı, Orta Doğu’nun en önemli limanlarından biri olabilir, doğrudan ticaretin bir alanı haline getirilebilir, Ercan Havaalanı’ndan doğrudan uçuşların gerçekleştirilebilmesi için muhataplarımızla konuşuruz. Ve orada da tüm tarafların kazançlı çıkabileceği formülleri araştırır bulmaya çalışırız” diye konuştu.

“YILANLARIN, FARELERİN DEĞİL ARTIK İNSANLARIN OLSUN”

Bu görüşünü dile getirdiğinde bazı çevrelerin ‘Akıncı masaya oturmadan kapalı Maraş’ı verdi’ iddialarında bulunduklarına da dikkat çeken Akıncı, “Öyle bir şey söz konusu değil. Kapalı Maraş’ı bu ülkenin hayrına ve kapsamlı bir çözümün tetikleyicisi olacak şekilde gündeme taşımaya çalışıyorum. Yıllardır yılanların farelerin saltanat sürdüğü bu yerler artık insanların olsun, insanlara hizmet etsin diyorum” dedi.

Konuşmasında Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türk-Yunan İş Konseyi’nde ‘Türkiye ve Yunanistan’ı bir coğrafya olarak düşünüp planlama yapalım. Hem Türkiye hem Yunanistan kazansın” şeklindeki sözlerini hatırlatan Akıncı,  Kıbrıs için de aynı şeyin düşünülebileceğini söyledi.

“BİR CESETLE YAN YANA”

Gazimağusalıların kapalı Maraş için ‘ceset’ tanımını da kullandığını ifade eden Akıncı, kent ile ilgili şunları ifade etti:

“Kapalı Maraş, Gazimağusalıların deyimiyle, bir cesetle yan yana yaşamadır. Bir cesetle yan yana yaşamak yerine canlı, capcanlı insanların yaşadığı, gelir elde ettikleri, iki tarafın müteahhitlerinin iş yaptığı, gençlerinin iş bulduğu bir alan haline gelsin. Bundan daha güzel ne olabilir? Bu alanda Mağusa’nın, Karpaz’ın gençleri iş bulsunlar. Burayı ülkenin yararına hizmete sokmak akıl işidir. Bunu yaparken Surlariçi Mağusa, Salamis bölgesini planlamak ve burayı geleceğe hazırlamak akıl işi çağdaşlık işidir. İşte biz bu çağdaş politikalar için yola çıktık.”

Akıncı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Hepinize teşekkür ediyorum. Bence en büyük makam halkın gönlündeki makamdır. Halk bize bir görev vermek istiyor. Bu çok açık bir şekilde kendini gösteriyor. Halkın nabzını çok iyi, tuttuğuma inanıyorum. 19 Nisan’da Parti seçimi yapmayacağız. Kıbrıs Türk toplumunu temsil edecek güven duyacağımız bir lider seçeceğiz. Bu seçimi yaparken bir değişimi gerçekleştireceğiz. Bu değişim cinsiyet, yaş kategorileri üzerinden olmaz. Bir vizyonu seçeceğiz. Kıbrıs Türk toplumunun gerek uluslararası alanda, gerek masa başında, gerekse iç konularda güven duyacağı bir lider seçeceğiz. Bu seçimi halk kazanıyor. Halk adına seslendirdiğim bu ilkeler, sadece Lefkoşa’da, Girne, Güzelyurt’ta Lefke’de değil, Mağusa’da Karpaz’da da güçlü destek buluyor ve güçlü destekle biz bu seçimleri kazanacağız.”

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.