1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARAR TEPKİYİ DE BERABERİNDE GETİRDİ
KARAR TEPKİYİ DE BERABERİNDE GETİRDİ

KARAR TEPKİYİ DE BERABERİNDE GETİRDİ

Zehir ürün tahlilleri;

A+A-

 

Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde haftalık olarak yayınladığı pestisit analizlerini bundan böyle aylık yayınlama kararı alırken, karar tepkilere neden oldu.

Alınan karar sosyal paylaşım sitelerinde dün gün boyu tartışma konusu olurken, vatandaşlar karara tepki göstererek sonuçların normal şekilde yayınlanmasını talep ettiler.

Şakar: “Karar daha doğru bilgi için, saklayacak bir şeyimiz yok”

Ancak gazeteye konuşan Devlet Laboratuvarı Müdür Süleyman Şakar, söz konusu kararın vatandaşa daha sağlıklı bilgi verilebilmesi için alındığını kaydetti.

“Vatandaşın daha doğru bilgi alması için bu kararı aldık yoksa kimseden gizleyecek bir şeyimiz yok” diyen Şakar Devlet Laboratuvarının analiz konusunda çok yoğun çalıştığını sözlerine ekledi.

Şakar “bu kararı almamızın sebebi bilgilerin iç içe geçmesi durumudur. Şöyle ki, iç piyasadan alınan ürünlerin numuneleri hasattan önce laboratuvarımıza gelir. Eğer değer üstü çıkarsa hasat engellenir ardında 2.tekar yapılır, yine varsa 3.tekrara geçilir. Orada da kalıntı değer üstü çıkarsa ürün imha edilir. Bu süreç yurt dışından gelen ürünler için aynı değildir. Eğer gelen üründe herhangi bir limit üstü durum varsa ikinci bir tekrara gidilmez; ya ürün geri gönderilir ya da imha edilir” diye konuştu.

Vatandaş tüketimden korkuyor, üreticiler mağdur oluyor”

“Haftalık olarak aldığımız bu numunelerin bültende yayınlayınca, ürünün imha edilme aşamasına gelmeden sanki de hepten zehirliymiş algısı oluşur. Böyle olunca vatandaşlar da haklı olarak o ürünü tüketmekten korkar” diyen Şakar “bu yeni uygulama ile her ürün hakkında kesin bilgi verebileceğiz” dedi.

Süleyman Şakar “bizim içme ve deniz suyu ile ilgili yaptığımız analizler aylık olarak yayınlanır. Gıda ürünleri ile ilgili ise haftalık yayınlar yaptık. Bu şeffaflığımızın ispatıdır zira ne Türkiye’de ne de güneyde böyle bir yayın yapılmıyor” diye konuşurken basını da daha duyarlı olmaya çalıştı.

Basında spekülatif haberler çıkıyor, daha sorumlu davranılsın”

“Analiz sonuçlarının aylık yayınlanması kararını bakanlık ve tarım dairesi yetkilileri beraber aldı. Sonuçta bizim alabileceğimiz bir karar değildi. Bizim görevimiz bize gönderilen numuneleri kontrol edip halkımızın sağlığını gözetmektir. Ancak dediğim gibi kontrol sürecinin yasal prosedürleri vardır ve haftalık sonuç yayınlamak bu kontrol sürecini teknik olarak zorlamaktadır” diye konuşan Şakar “sonuçta üreticilerimizi de göz etmek zorundayız. Çıkan spekülatif haberler halkı endişeye sevk etmekte ve üreticilerin satışlarını etkilemektedir” dedi.

Yaptığımız özverili çalışmaları takdir eden yok”

“Bizim yaptığımız özverili çalışmaları hiç takdir eden yok. Bakınız, geçtiğimiz günlerde 24 saatliğine Türkiye’den domates ithal edildi. Toplamda 22 tır domates geldi ki bu yaklaşık 400 ton domatesti. Çalışanlarımız büyük bir özveri ile tüm tırlardan numuneleri kontrol etti ve sadece 1 tırda kalıntının yüksek olduğu ortaya çıkarıldı. Ancak ertesi gün gazetelerde gördük; ‘Türkiye’den zehirli domates geldi.’ Bunu duyan vatandaş artık o domatesi tüketir mi?” diye basına eleştirilerde bulunan Şakar “bu noktada üreticiye de yazık edildiğini düşünüyorum” diye ifadeler kullandı.

Şakar “bizim 22 tırı tek tek kontrol edip kalıntı üstü ürün bulmamız bir başarı örneğidir ancak basınımız bunu görmekten geldi. Sonra bu domateslerin Rum tarafına satıldığı yazıldı çizildi ama bence bu haberler gerçek dışı. Rum kesiminde çok sıkı kontroller vardır dolayısıyla o ürünü piyasaya sürmek mümkün değildir” dedi.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.