1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KARPAZ'DA SAVAŞ ENDİŞESİ
KARPAZ'DA SAVAŞ ENDİŞESİ

KARPAZ'DA SAVAŞ ENDİŞESİ

ABD, İngiltere ve Fransa’nın savaş gemilerini Suriye’ye göndermesinin ardından Akdeniz’de sular ısınmaya başladı. Savaş gemilerinin Akdeniz’de gezmesi, Kıbrıs’ın Suriye’ye en yakın bölümü olan Dipkarpaz’da halkı endişelendirmeye başladı.

A+A-

ABD, İngiltere ve Fransa’nın savaş gemilerini Suriye’ye göndermesinin ardından Akdeniz’de sular ısınmaya başladı. Savaş gemilerinin Akdeniz’de gezmesi, Kıbrıs’ın Suriye’ye en yakın bölümü olan Dipkarpaz’da halkı endişelendirmeye başladı.

Suriye’de çıkacak olası bir savaştan etkilenmekten korkan Dipkarpaz halkı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni göreve davet etti. Bir yandan Türkiye’nin ABD, İngiltere ve Fransa’ya gemileri Akdeniz’e sürmesi için izin vermesini yadırgayan Karpaz halkı, diğer yandan gereken önlemlerin alınacağından emin.
 
Suriye ile Batı devletleri arasında yaşanan gerilimin ardından Akdeniz’de sular ısındı. ABD, İngiltere ve Fransa savaş gemilerini Suriye açıklarına gönderdi. Kıbrıs adasının Suriye’ye en yakın noktası olan ve aralarında sadece 80 kilometrelik mesafe olan Dipkarpaz’da köy halkını savaş korkusu sardı. Suriye’nin İngiltere, ABD veya Fransa’nın savaş gemilerine vereceği karşı ateşin Dipkarpaz’a kadar ulaşabilme olasılığından dolayı Dipkarpaz halkı Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ve devleti gereken önlemleri almaya davet etti. 
 
ABD’li yetkililerin dün yaptığı açıklamada “Perşembe günü Suriye’ye müdahale başlayacak” ifadelerine yer verilmesinin ardından tüm dünyanın gözü Akdeniz’e çevrilmiş durumda. Güney Kıbrıs’ta bulunan İngiliz üslerinde hazırlıkların tam gaz devam etmesinin yanı sıra, Akdeniz’de de savaş hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. ABD, İngiltere ve Fransa’nın kurduğu üçlü ittifaka ait savaş gemileri Suriye’ye saldırmak için sularda bekliyor.
 
Dağ: “Türkiye’nin önlem alması lazım”

Dipkarpaz Muhtarı Cevdet Dağ Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs adasına yakın yerlerde geniş güvenlik önlemleri almasına çağrı yaptı. Kıbrıs Türk halkının savaştan etkilenmesini engellemesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin ABD, İngiltere ve Fransa’nın savaş gemilerine Suriye’ye ulaşabilmeleri için karasularını kullanma hakkı vermesini eleştiren Dipkarpaz Muhtarı Cevdet Dağ, “Demek ki Türkiye Başbakanı Erdoğan Kıbrıs Türk halkının da bu savaştan zarar görmesini istiyor” şeklinde konuştu.
 
“Kendi önlemimizi almamız mümkün değil”
Türkiye’nin gereken önlemleri almaması halinde kendilerinin önlem almalarının mümkün olmadığını belirten Cevdet Dağ, Dipkarpaz halkının tüm dünyada savaşlara karşı olduğunu ifade etti. Dağ şu şekilde konuştu: “Türkiye eğer Müslüman ise neden bir başka Müslüman ülkenin yabancılar tarafından bombalanmasını istiyor? Demek ki Türkiye de yabancıların yanında olan bir ülke. Eminim Türkiye’nin yerinde Suriye olsaydı Müslüman olmayan ülkelerin Müslüman bir ülkeyi bombalamasına izin vermezdi. Tüm bu yaşananlar Amerika’nın oyunudur ve Türkiye de bu oyuna alet olmuştur.”
 
Köy halkı ne dedi?
 
Murat Alkan: “Kimsenin gönlü savaştan yana değildir. Ortada yanlış giden şeyler var. Ben şahsen savaş çıkmasını istemiyorum. Birleşmiş Milletler ve Türkiye derhal bu konuda önlem almalıdır. Aksi takdirde Dipkarpaz bölgesi savaştan etkilenecektir. Dipkarpaz, turistlerin uğrak yerlerinden birisidir ve hafta sonları adeta cennet haline dönüşen bir bölge. Fakat Türkiye de ABD, İngiltere ve Fransa’yı destekliyor. Bence olası kötü bir durumda Türkiye maalesef müdahalede bulunmayacaktır.”
 
Ziya Erdoğan: “Türk askeri Akdeniz’de gereken tedbirleri almazsa Dipkarpaz ve Kıbrıs adası Suriye’deki savaştan etkilenebilir. Olası bir savaş çıkması durumunda sahil güvenliğin derhal devreye girmesi lazım. Eğer biz Kıbrıs Türk halkı olarak zor durumda kalırsak Türkiye’nin gereken önlemi alacağını düşünüyorum.”
 
Suat Öztemur: “Ben açıkçası savaşın Kıbrıs adasını etkileyeceğini düşünmüyorum. ABD eğer böyle bir savaşa kalkışmışsa Suriye’den gelecek olan saldırılara karşı gereken önlemleri almıştır diye düşünüyorum. Suriye’nin ise kimyasal silah kullandığı bence doğru değil. Batılı devletlerin Suriye’ye saldırabilmek için ürettikleri bahanelerden birisi de kimyasal silah kullanımı oldu. Savaş çıkması durumunda Suriye ikinci bir Irak olacaktır. Maalesef çok canlar yanacak. Sonu iyi mi olur kötü mü bilemeyiz. Ama ben Kıbrıs adası ve Kıbrıs Türk halkının bu savaştan etkileneceğini düşünmüyorum. Fakat Türkiye bu savaşta çok ciddi kayıplara uğrayabilir. Çünkü Ortadoğu’da herkes Türkiye’ye düşman olacaktır.”
Timuçin YILDIRIM/Haberalkibrisli
 
Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.