1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAŞİF:“YOLLARDAKİ SORUNLAR GİDERİLECEK. ÇALIŞMA BAŞLATILDI”
KAŞİF:“YOLLARDAKİ SORUNLAR GİDERİLECEK. ÇALIŞMA BAŞLATILDI”

KAŞİF:“YOLLARDAKİ SORUNLAR GİDERİLECEK. ÇALIŞMA BAŞLATILDI”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, trafik ve yol güvenliği ile ilgili birimlerin bakanlığın çatısı altında toplanmasıyla verimin artacağını belirterek, hedeflerinin yollarda rahat, huzurlu ve güvenli seyahati sağlamak olduğunu söyledi.

A+A-

KAŞİF: “ÖLÜMLÜ KAZALARIN ÖNLENMESİ İÇİN VATANDAŞLARIN KURALLARA UYMASI GEREKİYOR”

KAŞİF:“YOLLARDAKİ SORUNLAR GİDERİLECEK. ÇALIŞMA BAŞLATILDI”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, trafik ve yol güvenliği ile ilgili birimlerin bakanlığın çatısı altında toplanmasıyla verimin artacağını belirterek, hedeflerinin yollarda rahat, huzurlu ve güvenli seyahati sağlamak olduğunu söyledi.

Kaşif, iki ay içinde, trafik ve yol güvenliğine ilişkin değişiklik yasalarının Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilip, uygulamaya konacağını ifade etti.

Trafik kazaları sonucu yaşanan ölümlerin son bulması için vatandaşlara da çağrı yapan Kaşif, kurallara uyulmasını istedi.

Toplu taşımacılıkla ilgili adımlar atılacağını söyleyen Kaşif, toplu taşımacılığın geliştirilmesinin, özellikle şehir içinde yaşanan trafik sıkışıklığının giderilmesinde önemli rol oynayacağını vurguladı.

Kaşif, TAK ve BRT’ye yaptığı açıklamada, muhabirine trafik kazalarının yıllara göre karşılaştırılması, kazaların nedenleri, araba sayılarıyla ilgili de bilgi verdi.

“KURALLARA UYULMALI”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, arka koltukta emniyet kemeri takmayı zorunlu kılan yasaya rağmen, halk arasında bu alışkanlığın henüz kazanılmadığını kaydetti. Kaşif, 31 Aralık’ta meydana gelen ve 9 yaşındaki bir kız çocuğunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kazada da, çocuğun arka koltukta oturduğu, emniyet kemerinin takılmamış olduğunu anımsattı. Kaşif, “2013 yılının son gününde yaşanan kaza, umarım son ölümlü trafik kazası olur” dedi.

Halkın yasalara ve trafik kurallarına uyması gerektiğini vurgulayan Kaşif, üzücü olaylar yaşanmaması adına tüm halka kurallara uymaları çağrısı yaptı.

“ÖLÜMLÜ KAZALAR 2013’TE ARTTI”

Trafik kazalarıyla ilgili istatistiki bilgi veren Kaşif, 2003 yılında 46 ölümlü kaza, 53 ölüm yaşandığını, bu rakamın 2006 yılında kadar artarken, 2006’dan itibaren düşmeye başladığını kaydetti. Kaşif, 2010 yılında 37 ölümlü kazada, 42 ölüm, 2011’de 40 ölümlü kazada, 42 ölüm, 2012’de 22 ölümlü kazada, 24 ölüm ve 2013’te de 43 ölümlü kazada 49 ölüm yaşandığını ifade etti.

2013 yılında ölümlü trafik kazaların ve ölüm sayısının bölgelere dağılımı ile ilgili bilgi veren Kaşif, ölümle sonuçlanan kazaların en çok Girne bölgesinde ve şehir dışında meydana geldiğini kaydetti.

Kaşif, şehir içinde, şehir dışında olandan daha fazla kaza yaşandığını, ancak ölümlü kazaların, hemen hemen tümünün şehir dışında yaşandığını belirtti.

KKTC genelinde gerçekleşen ölümlü kazaların nedenlerine bakıldığında, çoğunun alkol, dikkatsiz sürüş ve aşırı süratten kaynaklandığının görüldüğünü kaydeden Kaşif, 2013 yılında meydana gelen 43 ölümlü kazanın, 33’ünün alkollü, dikkatsiz ve aşırı süratten, 10’unun diğer nedenlerden meydana geldiğinin görüldüğünü söyledi.

Ülkede 2013 yılı kasım ayı itibariyle, yolda giden araç sayısının 165 bin 581, toplam araç sayısının ise yaklaşık 276 bin olduğunu kaydeden Kaşif, 2013 yılında 6 bin 441 vatandaşa ehliyet verildiğini açıkladı.

“YOLLARDA ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Kaşif, kazaların oluşmasında yollardaki eksikliklerin de rolü bulunduğunu belirterek, yollardaki çökmelerin tespit edilip giderilmesi adına çalışma başlatıldığını kaydetti. Kaşif, Lefkoşa-Gazimağusa yolunda yapım çalışmalarının gelecek hafta başlayacağını belirtti.

Kaşif, yollara ışıklandırma, uyarıcı ve ikaz verici levhaların konması, oto korkuların yapımı, temizlik ve peyzaj, su bariyerleri gibi  çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kaşif, 6 kilometrelik oto korkuluk ihalesinin Ocak ayında tamamlanacağını, trafik güvenliğiyle ilgili her türlü şikayetin iletilebileceği “115 Alo Trafik Hattı”nın 7/24 hizmette olduğunu vurguladı.

Trafik akşını rahatlatacak yeni ana yollar ve “duble yolların” yapım çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Kaşif, “Lefkoşa trafiğini rahatlatacak Metehan Yolu bitmek üzere, Kuzey Çevre Yolu da başladı” dedi.

“TRAFİKLE İLGİLİ BİRİMLER TEK ÇATI ALTINDA”

Kaşif, trafik ve yol güvenliği ile ilgili tüm birimleri tek çatı altında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda toplayacak 11 yasanın 9’unun Cumhuriyet Meclisi’nden geçtiğini, iki yasanın da komite aşamasında olduğunu ifade etti.

Yasaların geçmesi ve trafikle ilgili birimlerin tek çatı altında toplanmasının verimi artıracağını vurgulayan Kaşif, “Hedefimiz, yollarda rahat, huzurlu ve güvenli seyahati sağlamaktır” dedi.

Kaşif, yasaların geçerek, uygulamanın başlamasının iki ay içinde mümkün olabileceğini belirtti.

“TOPLU TAŞIMACILIK GELİŞTİRİLECEK”

Toplu taşımacılıkla ilgili belediyelerle ortak bir çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Kaşif, özellikle kentlerde toplu taşımacılığın geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Kentlerde belli güzergahlar ve saatler belirlenerek, otobüslerin hizmet vermesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Kaşif, şehir içinde rahat ulaşımın ancak bu şekilde sağlanabileceğini belirtti.

Kaşif, toplu taşımacılığın milli gelir tasarrufuna da katkı sağlayacağına işaret etti.

Trafikle ilgili birimlerin tek çatı altında toplanmasının ardından toplu taşımacılıkla ilgili çalışma başlatılacağını anlatan Kaşif, “Önce trafik biriminde ardından da belediyelerle görüşüp, yardımlaşarak, neler yapabileceğimize karar vermeliyiz” diye konuştu.

Trafiğin çok sıkışık olduğu iş başlangıç ve bitiş saatlerinde sürücülerin stres yaşadığını, güne gergin başladıklarını kaydeden Kaşif, bunun verimliliği düşürdüğünü de vurguladı.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.