1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KASULİDES, KIBRIS'IN DARBE GECESİ YAŞADIĞI ENDİŞELERİ ANLATTI
KASULİDES, KIBRIS'IN DARBE GECESİ YAŞADIĞI ENDİŞELERİ ANLATTI

KASULİDES, KIBRIS'IN DARBE GECESİ YAŞADIĞI ENDİŞELERİ ANLATTI

"Darbe gecesi, Kıbrıslı Rumlar büyük tedirginlik yaşadı. Herkesin dileği, darbeci askerlerin kışlalarına geri dönmesiydi. Ayrıca Kıbrıs`ta bulunan Türk askerinin Türkiye`deki kışlalarına geri dönmelerini diliyoruz`."

A+A-

Güne Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulides Brüksel`de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları Konseyi çalışmalarında, Kıbrıs sorunun çözümünde olası komplikasyonlar ve adanın kuzeyinde bulunan 43 bin askerin neler yapabileceği konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti`nin duyduğu endişeleri dile getirdi.

Konsey çalışmaları sırasında, Dışişleri Bakanı darbeyi kınadı ve anayasal hukuk düzeni ve anayasal kurumlara saygının öneminin altını çizdi. Darbenin başarılı olmamasının tek nedeninin halkın demokrasi yolunda gösterdiği tepki olduğunu söyledi.

Kasulides `AB demokrasiyi koruma, ifade ve basının özgürlüğü ve Türkiye`de terör karşıtı yasalarında değişiklik yapılması gibi konularda aldığı kararlarda istikrarcı olmaya devam etmeli`.

`Darbe gecesi, Kıbrıs`ta bulunan 43 bin Türk askerinin Silahlı Kuvvetler Genelkurmayı önderliği olmadan saatlerce devletsiz ve başıboş bırakılmasından dolayı Kıbrıs büyük tedirginlik yaşadı. Herkesin dileği, darbeci askerlerin kışlalarına geri dönmesiydi. Ayrıca Kıbrıs`ta bulunan Türk askerinin Türkiye`deki kışlalarına geri dönmelerini diliyoruz`.

Kasulides, Kıbrıs sorununa gelecekte bulunacak bir çözüm sürecinde Kıbrıs`ta Türk askeri kalmaması konusunda Yunanistan Dışişleri bakanı Nikos Kotza ile hemfikir olduğunu söyledi.

Konsey çalışmalarında, Türkiye`deki darbe girişimi konusunun yanı sıra Fransa`daki terör eylemleri de ele alındı. Bakanlar ayrıca, AB`nin Dünya Güvenlik Stratejisi konusunda görüş teatisinde bulundular ve ABD Dışişleri Bakanı John Keri ile ortak konuların ele alındığı bir kahvaltı çalışmasında yer aldılar.

Dışişleri Bakanı, Fransa halkına destek ve dayanışmasını sundu. İstanbul ve Nice`de yaşanan olayların topluma artan terör saldırılarının bir göstergesi olduğunu ve AB`nin bu tehlikelerin göğüslenmesi yönünde elinde bulunan her türlü aracı kullanması gerektiğini vurguladı.

Kasulides, `terör tehlikelerine karşı savaşma çabalarımızı güçlendirmemiz gerekir. Terör eylemleri sonucu kadın, çocuk pek çok insanın hayatlarını kaybetmesi, bizi yaşam tarzımızı değiştirmeye ve özgürlüklerimizden mahrum olmaya mecbur edemez. İslam devleti ve diğer terör örgütlerini yenme yönündeki çabalarımızda ısrar etme ve yoğunlaştırmamıza engel olamaz` dedi.

Bakanlar Kurulu çalışmaları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Kasulides İrlanda Dışişler Bakanı Charlie Flanagan ile görüştü. Görüşme sırasında Brexit konusunun iki ülke üzerindeki etkilerini ele aldılar ve Birleşik Krallık`ın AB`den çıkış çabalarını koordine etme kararı verdiler.

Bakanlar Kurulu çalışmalarından sonra gerçekleştirilen yıllık AB Bakanlar Toplantısı - Körfez İşbirliği Konseyi`de, Suriye, Irak, Lübnan ve teröre karşı savaş gibi bir dizi bölgesel konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Kasulides, çalışmalar sırasında ayrıca Bahrein Dışişleri Bakanı Sheikh Khalid bin Ahmed Al Khailifah ile ikili görüşmede bulunarak iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele aldı

ΚHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.