1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KASULİDİS İSRAİL’DE
KASULİDİS İSRAİL’DE

KASULİDİS İSRAİL’DE

iki ülke arasındaki ilişkiler, benzeri görülmemiş bir aşamada;

A+A-

PERES: “BİRLEŞİK BİR KIBRIS AB’DE ÖNEMLİ ROL OYNAYABİLİR”

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, İsrail’de gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya geldiği haber verildi.

Politis gazetesi, “İsrail ile Birçok Aşamada İşbirliği” başlığıyla yayımladığı haberinde, İsrail’de yayımlanan “Jerusalem Post” gazetesinin görüşmeyle ilgili dünkü haberine dayanarak, Kasulidis’in, görüşme sırasında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin, benzeri görülmemiş bir aşamada olduğunu söylediğini aktardı.

Gazeteye göre açıklamasında, İsrail’in, Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizi atlatma konusundaki mücadelesini izlemekte olduğunu  ve Rum kesiminin gösterdiği çabada ilerlediği yoldan çok etkilendiğini dile getiren Peres, İsrail’in şu an adanın yeniden birleşip birleşmeyeceğini görmeyi beklediğini, çünkü birleşik bir Kıbrıs’ın, AB’de önemli rol oynayabileceğini ifade etti.

Gazeteye göre Peres, sözlerinin devamında “gerçekleştirdiğiniz müzakerelerde nerede olduğunuzu veya bizim kendi müzakerelerimizde nerede olduğumuzu bilmiyorum, ancak Kıbrıs’ta ve Orta Doğu’da barış olduğunu görmemizi umuyorum” ifadelerini de kullandı.

Konuşmasında, iki ülke ilişkilerinin iyileşmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Peres, coğrafik anlamda bu kadar yakında olan iki ülkenin, bugüne kadar siyasi anlamda bu kadar uzak olmasının, kendisine tuhaf göründüğünü de belirtti.

Geçmişte iki ülkenin sağlık alanındaki işbirliğinin, siyasi işbirliğinden daha fazla olduğunu söyleyen Peres, gerek sağlık, gerek eğitim alanındaki teknolojinin değerlendirilmesiyle ilgili daha çok şey yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmasında, (bir kimsenin) AB üyesi olmasının yeterli olmadığını dile getiren Dışişleri Bakanı Kasulidis ise, AB’nin de işbirliği ve barışı ileriye götürerek, bölgenin bir parçası olması gerektiğine atıfta bulundu.

İsrail’in bu çabada büyük rol oynadığını dile getiren Kasulidis, çünkü Avrupa’yı antisemitizm, terör ve nükleer silahların yayılmasını önleme gibi problemlerin meşgul etmekte olduğunu ifade etti.

Bu çerçevede, Rum kesimi ile İsrail arasında güvenlik konularında, mükemmel bir işbirliği bulunduğunu savunan Kasulidis, enerji, su kaynaklarının idaresi, bilim ve teknoloji gibi alanlarda da İsrail ile iyi bir işbirliği bulunduğunu ifade etti.

Kasulidis, “Kıbrıs Üniversitesi”nde birkaç ay önce Yahudi araştırmalarıyla ilgili bir program açıldığını da sözlerine ekledi.

Kasulidis’in geçtiğimiz iki gündür İsrail ve Filistinli yetkililerle temaslarda bulunmakta olduğunu anımsatan gazete, Rum bakanın bugün adaya dönmesinin beklendiğini ekledi.

Haber Fileleftheros gazetesinde “Peres Lefkoşa’yla Daha Fazla İşbirliği Olmasını Umuyor… Birleşik Bir Kıbrıs AB’de Önemli Rol Oynayacak- Kasulidis: AB Bölgenin Parçası”, Alithia: “Şimon Peres: Kıbrıs ve Orta Doğu’da Barış Olduğunu Görmeyi Umuyoruz”, Simerini de ise “Kıbrıs ile İsrail Arasındaki İlişkiler Benzeri Görülmemiş Aşamada” başlıklarıyla yer aldı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.