1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KATLİAM...
KATLİAM...

KATLİAM...

Tüm çıplaklığıyla gözler önüne serildi!

A+A-

“YATIRIM DEĞİL KATLİAM”

Bu ülkenin ağaca pistten çok ihtiyacı var!

Geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılımıyla yapılan Ercan Havalimanı'nın yeni pist, terminal binası ve çevre yolları inşaatı temel atma töreninin ardından kamuoyuna yansıyan bazı gerçekler bu ülkede yapılan en büyük yatırımların dahi hesapsız, plansız ve yasa dışı bir şekilde olduğunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir.

Açılış töreninde ihaleyi üstelenen Taş Yapı şirketinin sahibi Emrullah Turanlı'nın yaptığı açıklamaya göre şu an Ercan Havalimanı'na günde ortalama 40 uçak indiğini ve yılda yaklaşık 3 milyon yolcuya hizmet verilmekte ancak ihale tamamlandıktan sonra günde ortalama 100 uçakla 7 milyon yolcuya hizmet edecek noktaya gelineceğni söylemiştir. Ardından ise Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın bu proje hayata geçerse 20 bin civarında ağacın söküleceğini ortaya koymuş ve aslında bu projenin ne kadar hesapsız, plansız ve yasa dışı olduğu bizzat hükümetin ikinci adamı tarafından deklere edilmiştir.

Bu proje hesapsızdır. Çünkü, bu ülke turizmin yılda 7 milyon kişiye çıkmacağı ve önümüzdeki yıllarda turizmin en az 2,5 kat artacağı yönünde hiçbir gösterge yoktur. Kaldı ki, böyle bir artış olsa bile bu turizm potansiyeline hizet verebilmek için böyle devasa bir havalimanı yapılması gereklilik değildir. Bu proje plasızdır. Çünkü, böyle büyük bir proje gerçekten gereklilik olsaydı bile planlanırken pistin güzergahının ormanlık alan içerisinden geçmemesine özen gösterilirdi. Ve, bu proje yasa dışıdır da! Çünkü, bu proje yapılırken ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu hazırlanmadığı gibi Çevre Bakanlığı'na herhangi bir proje dahi sunulmuş değildir.

Hal böyle iknen, sökülecek ağaçların sayısının 20 bin mi yoksa daha az mı olduğunu ya da bölgedeki ağaçların sökülüp başka yere taşınabileceğini mi yoksa taşınamayacağını mı tartışmak son derece anlamsızdır. Ağaçlar ister 20 bin isterse 2 bin olsun. Bu ağaçların gözden çıkarılması ağaç fakiri bu ülkede katlimadan başka bir şey değildir. Öte yandan bu ağaçların taşınması ise ağaçların çoğunluğu çam türü olduğundan hayali bir yaklaşım ve kandırmacadan ibarettir. Kaldı ki, ülkemizde orman dairesinin kullanımı için bir adet ağaç aktarma makinesi 2007 yılında alınmış ama bugüne dek başta zeytin, harup gibi aktarılması mümkün tek bir ağacın bile aktarılması için kullanılmamış ve hurdaya çıkarılmıştır.

Tüm bu gerçekler ışığında hesapsız, plasız ve yasa dışı olduğu kadar ekolojik bir yıkım ve de ağaç katliamına neden olacak Ercan Havalimanı ihalesi ya tek bir ağaca dahi zarar vermeyecek şekilde değiştirilmerli ya da hükümetteki siyesilerin seçimden önce vaad ettikleri gibi iptal edilmelidir. Yok eğer hükümet edenlerin verdikleri sözü tutacak iradeleri yoksa da onurlu bir duruş sergileyerek derhal istifa etmelidir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.