1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAYIP KİŞİLERİN AKIBETİYLE İLGİLİ YANITLAR OLMAZSA ÇÖZÜM OLMAZ
KAYIP KİŞİLERİN AKIBETİYLE İLGİLİ YANITLAR OLMAZSA ÇÖZÜM OLMAZ

KAYIP KİŞİLERİN AKIBETİYLE İLGİLİ YANITLAR OLMAZSA ÇÖZÜM OLMAZ

Kayıp kişilerin akıbetiyle ilgili yanıtlar olmazsa çözüm olmaz

A+A-

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, kayıp kişilerin ailelerinin sevdiklerine ne olduğunun bulunmasıyla ilgili haklı talebine Türkiye tarafından bir karşılık gelmemesi halinde Kıbrıs sorununa çözüm olamayacağını taahhüt etti.

Salı akşamı Kornos`ta Kıbrıs ve Yunan Kayıp Kişilerin Yakınları ve Deklare Edilmemiş Savaş Esirleri Komiteleri`nin Temmuz 1974`teki Yunan askeri cuntasının darbesi ve ardından adanın Türkiye tarafından işgali dolayısıyla düzenlediği etkinlikte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Anastasiades, Kıbrıslı Rumlar gibi 42 yıldır bir kez daha aynı sabırla sevdiklerinin hangi koşullarda kaybolduğunu öğrenmeyi bekleyen Yunanlıların katılımından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Nicos Anastasiades, kayıp kişilerin yakınlarına devletin, bu özellikle hassas insani soruna Türkiye`nin gösterdiği uzlaşmazlığı sona erdirmek için elinden geleni yaptığı konusunda güvence verdi.
“Bu durumu tersine çevirmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Mustafa Akıncı`yla birlikte Kayıp Kişiler Komitesi`ni ziyaret ettiğini, birlikte Komitenin yaptığı çalışmaların kesilmemesi için ortak adımlar attıklarını, buna izin vermeyeceklerini ifade etti.

Etkinlikte konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Demetris Syllouris de, devletin kayıp kişilerin akıbeti konusunda herhangi bir bilgisi olanlara sürekli çağrı yaptığını söyledi ve zaman geçtikçe kayıp kişilerin kalıntılarını bulmanın daha da zorlaştığını vurguladı.
Syllouris, Türkiye`nin bu insani sorunu kesin olarak çözmek için en büyük engel olduğunu belirtti ve Türkiye`den sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.
Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti`nin yasal hükümetine düzenlenen askeri darbenin ardından 20 Temmuz 1974`te Kıbrıs`ı işgal etmişti.
Türkiye iki aşamalı istilayla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin sürekli çağrısına rağmen Kıbrıs`ın egemen toprağının % 37`sini işgali altına almıştı. Ankara, askerini geri çekmesi ve barış müzakereleri yoluyla siyasi bir çözüm çağrılarına katkıda bulunması yönündeki çağrılara rağmen Kıbrıs`ın kuzey bölgelerinde yaklaşık 40,000 asker bulundurmaya devam ediyor.

Türkiye`nin adaya bu yasa dışı saldırısının tahribatını Kıbrıs halkı, insan haklarının büyük ihlaliyle, yüzlerce kişinin listede kayıp görünmesiyle, Kıbrıslı Rum göçmenlerin bir çözümün kendilerine evlerine dönme umudu vermesiyle, mahsur Kıbrıslı Rumların temel haklarının mahrum edilmesiyle, adanın 9,000 yıllık kültürel mirasının yağmalanmasıyla hala hissediyor.

Kıbrıs Haber Ajansı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.