1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAYITLI İŞSİZ 46 BİN’İN ÜZERİNDE
KAYITLI İŞSİZ 46 BİN’İN ÜZERİNDE

KAYITLI İŞSİZ 46 BİN’İN ÜZERİNDE

Kayıtlı işsiz 46 Bin’in üzerinde...

A+A-

 

Demografi ve Göç Politikaları Enstitüsü’nün yayımladığı rapora göre Güney Kıbrıs’ta Temmuz 2014 itibariyle AB ve üçüncü ülkelerden gelen yabancı işçilerin sayısı 99,972, kayıtlı Kıbrıslı işsiz sayısı ise 46 Bin 727…

Demografi ve Göç Politikaları Enstitüsü’nün raporuna göre, Güney Kıbrıs’ta AB ülkeleri ve üçüncü ülkelerden 200 bin civarı kişi çalışıyor ve belirlenemeyen yüksek oranlarda kaçak işçi çalışıyor…

Enstitünü Başkan Yardımcısı Morphitis, ekonomik resesyonun kısır döngüsünü “işsizlik ve yabancıların istihdamı” olarak açıkladı ve bunların gençlerin göç etmesinde ciddi bir etken olduğunu belirtti.

Bağımsız istatistik kurumunun araştırmasına göre Güney Kıbrıs’ta, Kıbrıslılar arasındaki işsizlik oranları artarken, Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerden Kıbrıs’a çalışmaya gelen işçiler ekonomi alanındaki spesifik sektörlerde istihdam ediliyor. Raporda Güney Kıbrıs’ın ‘eşi görülmemiş’ ekonomik krizle, negatif büyüme ve %16’ya varan işsizlik oranıyla ve genç işsizlerin göçüyle karşı karşıya olduğu ortaya çıkarken, “Yabancı işçilerin istihdam edilmeye devam edilmesi, özellikle de ekonomi sektöründe yüzlerce Kıbrıslı genç işsiz varken mantıksız ve akıl almazdır” dendi.

AB ve üçüncü ülkelerden 200 bin civarı kişi çalışıyor…

Demografi ve Göç Politikaları Enstitüsü Başkanı ve eski DİSİ lideri Yiannakis Matsis, Cuma günü basına yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ta,  AB ülkeleri ve üçüncü ülkelerden 200 bin civarı kişinin çalıştığı ve belirlenemeyen yüksek oranlarda kaçak işçinin de işgücünden pay alarak Kıbrıslı vatandaşların önünü kestiğini belirtti.

Ekonomik resesyonun ‘kısır döngüsü…’

Raporu basına sunan enstitünün Başkan Yardımcısı Andreas Morphitis, ekonomik resesyonun ‘kısır döngüsünü’ işsizlik ve yabancıların istihdamı olarak açıkladı ve bunların gençlerin göç etmesinde ciddi bir etken olduğunu belirtti.

Raporda yer alan bulgulara göre Temmuz 2014’te AB ve üçüncü ülkelerden gelen yabancı işçilerin sayısı 99,972, kayıtlı Kıbrıslı işsiz sayısı ise 46,727 idi. Temmuz 2013’te yabancı işçiler 103,278 iken işsiz Kıbrıslıların sayısı 48,001’di. Morphitis, Avrupa Adalet Divanı’na çağrıda bulunarak, AB üye ülkelerinin, ekonomik olarak aktif olmayan AB vatandaşlarına sosyal yardımı reddetme olanağına sahip olduklarını iddia etti. Rapora göre geçen yılın ilk yarısında, 4,142 AB vatandaşı, Sosyal Güvenlik Fonu’ndan işsizlik yardımı aldı. Rapor, aralarında hükümetin ekonomi ve iş piyasasındaki hakim koşullar göz önünde bulundurularak yabancı işçilerin istihdamı ile ilgili ayrıntılı bir çalışmanın da bulunduğu bir dizi öneriyi de içinde barındırıyor.

“Güney Kıbrıs, Hırvat vatandaşların istihdamıyla ilgili sınırlama uyguluyor”

Öte yandan Kıbrıs Rum Yönetimi Çalışma Bakanı Zeta Emilianides “Hükümet işsizlik konusunda çok hassas” dedi. Bütün Kıbrıslı Rumların, sosyal yardım reformu çerçevesinde geçen yıl uygulamaya konan Garanti Edilmiş Asgari Gelir’den yararlandığını söyleyen Emilianides, “Garanti Edilmiş Asgari Gelir hakkını adada beş yıllık geçerli oturma izni olan AB vatandaşları elde edebiliyor” dedi.

Emilianides bakanlığın kayıt dışı çalışma yaşamıyla ilgili, yüksek para cezaları ve hatta iş yerlerinin faaliyetlerinin kapatılmasını öngören bir tasarı üzerinde anlaşmaya vardığını da söyledi. Emilianides ayrıca, Güney Kıbrıs’ın Hırvat vatandaşların istihdamıyla ilgili sınırlamalar uygulamakta olduğunu da söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.