1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KHK DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR KARAR ALMIŞTIR"
"KHK DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR KARAR ALMIŞTIR"

"KHK DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR KARAR ALMIŞTIR"

"KHK devrim niteliğinde bir karar almıştır"

A+A-

 

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca kamuda çalışan doktorların ikinci iş yasağına uymalarını sağlamakla yükümlü olan Sağlık Bakanlığı’na karşı İyi İdare Yasası çerçevesinde yasayı uygulaması amacıyla açtığı dava süren Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Süleyman Köroğlu’nu kamu görevinden men eden kararını devrim niteliğinde bir karar olarak nitelendirdi.

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, KHK’nin aralarında Dr. Köroğlu’nun ikinci iş yasağına uymamasının da yer aldığı gerekçeli kararının emsal olduğunu vurgulayarak, kamuda çalışan doktorların bundan sonra ikinci iş yasağına uymaları gerekeceğini kaydetti.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK) Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Süleyman Köroğlu hakkında getirilen 7 disiplin davasının birçoğundan suçlu bularak, kamu görevinden men etmesinin yankıları sürüyor.

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası ve Anayasa Mahkemesi’nin 2011’de aldığı karar uyarınca, kamu sağlık çalışanlarının ikinci iş yapma yasağına uymaları için Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet eden ve bu bağlamda İyi İdare Yasası uyarınca Sağlık Bakanlığı’na dava açan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, KHK’nın Dr. Köroğlu hakkındaki gerekçeli kararında ikinci iş yasağına uyulmadığını ifade etmesinin bir emsal olduğunu ve bundan sonra bu kararın ikinci iş yasağına uymayan tüm kamu sağlık çalışanlarını kapsayacağını kaydetti.

Dr. Süleyman Köroğlu’nun kamu görevinden men edilmesini ve KHK’nın bu bağlamda ikinci iş yasasağına uyulmaması vurgusunu Kıbrıs Postası’na değerlendiren Dr. Remzi Gardiyanoğlu, “Gerekçeli kararda ikinci iş yasağına uyulmamasının belirtilmesi bir domino etkisi yaratacak. Bence KHK devrim niteliğinde bir karar almıştır. Cesurca yasalar neyi gerektiriyorsa onu yapmıştır” dedi.

Dr. Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nı uygulaması ve Anayasa Mahkemesi’nin 2011’deki kararı uyarınca kamuda çalışan doktorların ikinci iş yasağına uymalarını sağlaması amacıyla açtıkları davanın duruşmalarının 26 Ekim’de başlayacağına da işaret ederek, şöyle konuştu:

“KHK’nin kararı KKTC tarihinde bir ilktir”

“26 Ekim’de mahkeme sürecinde emesal karar olarak sunacağız. İlgili sendikaya,  bakanlığa ve meslektaşlarımıza çağrımızdır, artık bu son noktadır. Artık yasal zeminde çalışılsın. Bundan sonra herkes zor durumda kalabilir. Düşünün ki bir Anayasa Mahkemesi kararı var. Biz onu uygulatabilmek için mahkemeye gittik. Bu emsal kararla her şeyi yapabiliriz.

KHK’nin kararı KKTC tarihinde bir ilktir. Biz birlik olarak 31 yıldır diyoruz ki kamu sağlık çalışanları ikinci iş yapamaz. Yasaya aykırıdır. 31 yıl sonra herkes aynı şeyi söylemek szorunda kalacaktır artık. Biz diyoruz ki kamudaki çalışanlara, sendikaya bakanlığa bir an önce yaal düzenlemeleri yapsın. Özlük haklar neyse versin. Herkes bu ülkede yasalara uymak zorundadır. Kimse bu saatten sonra yasalara uymadığı için bir ceza alırsa, bizi sorumnlu tutmasın.” 

“Sağlık Bakanlığı kendi ayağına kurşun sıkmıştır”

KHK’nın kararının Sağlık Bakanlığı’nın ilgili doktor hakkında komisyona gönderdiği disiplin soruşturması kapsamında alındığını da vugulayan ve bu bağlamda Bakanlığa başka dosyalar da olup olmadığının sorulması gerektiğini ifade eden Dr. Gardiyanoğlu,  “Aslında öncül basamak ilgili bakan ve amiri tarafından yapılmış disiplin soruşturmasıdır ve KHK’ye gönderdi. Başka dosya var mı onu bakanlığa sormak lazım. Sağlık Bakanlığı kendi ayağına kurşun çıkmıştır. Bize davayı geri çekin, ülke kaosa gidecek demişlerdi. Bu ne olacak?” dedi.

Hastayı ameliyatta bırakmıştı

Kamu görevinden men edilen Dr. Köroğlu’nun 5 Nisan’da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde ameliyatta olan bir hastayı bırakarak hastaneden ayrılmış ve başka bir opeasyon için özel bir hastaneye gitmişti.

Olayın ardından Sağlık Bakanlığı soruşturma başlatmış ve Dr. Köroğlu aleyhine 7 disiplin davası getirilmişti. Dr. Köroğlu’nun yargılandığı disiplin davalarından ikincisi, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 97’inci maddesine aykırı olarak çalışma saatleri içerisinde başka bir iş yapmakla ilgiliydi. Suçlamanın cezası ise yasal olarak kamu görevinden çıkarılmayı gerektiriyordu.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.