1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KIBRIS ÇÖZÜMLE BÖLGENİN LİDERİ OLUR”
“KIBRIS ÇÖZÜMLE BÖLGENİN LİDERİ OLUR”

“KIBRIS ÇÖZÜMLE BÖLGENİN LİDERİ OLUR”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda Kıbrıs’ın bölgenin lideri konumuna gelebileceğini;

A+A-

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda Kıbrıs’ın bölgenin lideri konumuna gelebileceğini açıkladı.

Politis gazetesi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in dün adaya başlattığı ziyaret çerçevesinde bugün Biden’le gerçekleştirilen bir söyleşiye yer verdi.

Gazete: “Kıbrıs Çözümle Bölgesel Lider – ABD Çözüm Sonrasında Kıbrıs’ı Bölgenin Lideri Olarak Görüyor – ‘Rolünüz Var, Oynayın!’” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde Biden’in gazeteye verdiği röportajı yayımladı.

Biden röportajında, bölgenin güvenliğine ve kalkınmasına katkı sağlayacak birleşik bir Kıbrıs’ın ABD’nin çıkarına olduğunu, bu yüzden adanın iki toplumlu, iki kesimli federasyon çerçevesinde yeniden birleşmesini desteklediklerini ifade etti.

Hem kendisinin hem de ABD Başkanı Barak Obama’nın Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başlamasını, liderlerin ortak açıklamasını ve müzakerecilerin Türkiye ve Yunanistan’a gerçekleştirdikleri çapraz ziyaretleri memnunlukla karşıladıklarını vurgulayan Biden, bunların önemli adımlar olduğunu belirtti.

Biden, Kıbrıs’ta çözümün dışarıdan empoze edilemeyeceğini bildiklerini ve tarafları, sürece ivme kazandırmaları için bugünkü fırsatı değerlendirmeye teşvik etmeyi arzuladıklarını belirterek ABD olarak, tarafların faydalı buldukları her şekilde süreci desteklemeye hazır olduğunu, ziyaretinin nedenlerinin birinin de bu olduğunu vurguladı.

Biden, Kıbrıslıların hala geçmişin trajik mirasını yaşadıklarını ancak ilerlemenin mümkün olduğuna inandığını ifade ederek iki lider tarafından güvenin inşa edilmesi, daha iyi çözümlerin aranması ve yeni beklentilerin belirlenmesi için her iki toplumdan insanların etkin katılımı ve cesaretinin gerektiğini belirtti.

Hali hazırda, Kıbrıs’ın değişikliğe hazır olduğunu gösteren umut verici işaretlerin bulunduğunu belirten Biden, adaya ziyareti çerçevesinde, çözüm sürecinde güven yaratmaya ve iki toplum arasındaki teması arttırmaya çalışan her iki toplumdan da dini liderler, sivil toplum kuruluşlarından kişiler ve işadamlarıyla temaslarda bulunacağını, bunun da kendisine umut etme sebebi verdiğini söyledi.

GÜNEY KIBRIS “GÜÇLÜ BİR STRATEJİK ORTAK”

Biden, Güney Kıbrıs’ın Suriye’deki kimyasal silahların uzaklaştırılmasını amaçlayan uluslararası çabaya dahil olduğunu, ABD ile Güney Kıbrıs arasında terörle mücadele ve kimyasal silahların yayılmasının engellenmesi, krizlerin önlenmesi ve arama ve kurtarma konularında işbirliği yaptıklarını vurgulayarak Güney Kıbrıs’ın hali hazırda güçlü bir stratejik ortak haline geldiğini belirtti.

Biden, adanın bölünmüşlüğüne son verecek kalıcı ve adil bir çözümün Kıbrıs’ın ortak ve bölgesel lider rolünü daha da güçlendireceğini belirtti ve çözümün faydalarına işaret etti.

“ENERJİ KAYNAKLARI MÜZAKERELERE ENGEL OLMAMALI”

Ziyaretinin amaçlarından birinin de, adadaki her iki tarafı çözüm yönünde cesaretlendirmek olduğunu ifade eden Biden, yeni enerji kaynaklarının bulunmasının, Kıbrıs’a, bölgenin ve AB’nin enerji güvenliğinin istikrarına kilit noktadan katkı koyma imkanı sağlayacağını vurguladı.

Biden doğalgaz kaynakları konusunda şunları söyledi:

“ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan kaynakları değerlendirme hakkını tanımaktadır. Ayrıca, adanın kaynaklarını, bütünlüklü bir çözüm çerçevesinde her iki toplum arasında adil şekilde paylaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Kıyı kaynaklarının müzakerelere engel olmaması gerekir.”

Biden, enerji kaynaklarının Kıbrıs’ın geleceğini ve ekonomisini değiştirmekle kalmayıp tüm Doğu Akdeniz’de yeni bir refah ve işbirliği dönemi için fırsat teşkil edeceğini, ABD’nin de Kıbrıs ve diğer komşu ülkeleriyle, bölgedeki enerji işbirliğini ileri götürmek için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Biden: “Eğer Kıbrıs, gençlerin iş bulabildiği ve geleceklerini kurabildikleri bir ekonomi istiyorsa, bunu sağlamanın en iyi yolu Kıbrıs sorununun çözümüdür” ifadesini kullandı.

Biden ayrıca, Kıbrıs sorununun çözümünün maliyetinin, getireceği kazanımlardan daha fazla olacağı iddiasına katılmadığını, her iki taraf için de yararlı olacak bir çözümün mümkün olduğunu belirterek “Elbette aşılması gereken engeller vardır ve yoğun çalışma gereklidir. Her iki taraf ta zor uzlaşılar yapmalıdır. Diğer uluslararası toplum üyeleriyle, her iki tarafın liderlerini, gelecek için ortak vizyon belirlemeleri yönünde teşvik etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“KİMSEYE BASKI UYGULAMIYORUM”

Biden röportajında, adaya ziyaretinin taraflara baskı uygulamak amacını taşımadığını ve dıştan bir çözümün empoze edilmesinin gerçekçi olduğuna inanmadığını bir kaz daha vurgulayarak, ABD’nin “her iki tarafı da, BM çatısı altında çözüm bulma yönündeki çabalarında desteklediğini” sözlerine ekledi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.